موضوعات داغ روز:

نام‌ها و یادها ؛ بررسی القاب خودروها در ایران / قسمت دوم

منتشر شده در 08 خرداد 1403 ساعت 17:00
القاب خودروها

درسال ۱۹۰۰ میلادی و درجریان سفر مظفرالدین شاه قاجار به فرانسه، نخستین نمونه از اتومبیل وارد کشورمان شد و پس از آن بود که افراد متمول جامعه، اتومبیل‌ها را به صورت موردی و فقط برای استفاده‌های روزمره شخصی خودشان وارد کشور کردند تا درنهایت با شروع دهه ۲۰ خورشیدی، رفته رفته پای شرکت‌های رسمی واردکننده اتومبیل به بازی گشوده شد و برخی از این خودروها داری نام القاب خاصی در ایران شدند.

اما به گزارش آخرین خودرو، در خلال سال‌های طولانی و پر نشیب و فراز واردات خودرو به کشور، گاه این محصولات با اسامی و القابی عجیب از سوی جامعه ایرانی مورد خطاب قرار گرفتند که از دلایل این اتفاق می‌توان به آشنایی کم مردم ایران با زبان‌های خارجی در گذشته، فرم ظاهری خودرو و رخ‌دادن ماجرا یا حادثه‌ای خاص در روزهای ابتدایی ورود آن خودرو به کشور اشاره کرد که در ادامه به بررسی این القاب می‌پردازیم:

حتما بخوانید : بررسی القاب خودروها در ایران / قسمت اول

تویوتا کارینا شکاری :

تویوتا کارینا شکاری

نسل اول تویوتا کارینا در سال ۱۹۷۰ و در مدل های سدان، کوپه و استیشن و کد اتاق A10/A30 به بازارهای جهانی معرفی شد و تا سال ۱۹۷۷ با دو فرم بدنه سدان و کوپه و با فیس‌لیفت‌های گوناکون در خط تولید تویوتا باقی‌ماند

عرضه کننده این محصول در کشورمان، شرکت ایرتویا بود که در آگهی‌های تبلیغاتی آن زمان خوداز لقب شکاری برای مدل TA12 استفاده می‌نمود که تا کنون نیز این نسل از تویوتا کارینا در کشور با همین نام شناخته می‌شود.

تویوتا کارینا خرگوشی :

تویوتا کارینا خرگوشی

نسل دوم سدان کم‌ استهلاک و با دوام تویوتا در سال ۱۹۷۷ و با کد A40/A50 در تاسیسات آیچی تویوتا بر روی خط مونتاژ رفت و تا سال ۱۹۸۱با بدنه‌های سدان، کوپه و استیشن و موتورهایی با حجم ۱۴۰۰ تا ۲۰۰۰ سی‌سی تولید شد.

درهمین سال‌ها مردم ایران نیز با محصولاتی ژاپنی به تازگی آشنا شده بودند و تویوتا هم توانسته بود با بهره بردن از امتیازاتی همچون دوام بالا، قیمت مناسب و مصرف سوخت کم، اعتماد بازار ایران را نیز جلب نماید.  فرم ایستاده و دوبل چراغ عقب به‌همراه ابعاد بزرگ آن که بی‌شباهت به گوش‌های بزرگ خرگوش نبود باعث شد تا ایرانیان از نسل دوم تویوتا کارینا با لقب خرگوشی یاد کنند

پژو آخوندی :

پژو آخوندی

سدان میان رده و اقتصادی پژو، در ۱۲ سپتامبر سال ۱۹۶۸ میلادی در پاریس به عنوان جایگزین مدل ۴۰۴ معرفی شد که به دلیل اختلافات سیاسی ماه می همان سال در فرانسه با سه ماه تاخیر بر روی خط تولید رفت. محصول جدید شیر فرانسه که توسط Aldo Brovarone  در پینین‌فارینا ایتالیا طراحی شده بود تا سال ۱۹۸۳ در فرانسه، ۱۹۸۰ در اسپانیا، ۱۹۸۴ در تایوان، ۱۹۸۵ در آفریقا جنوبی، ۱۹۹۷ در چین، ۱۹۹۹ در آرژانتین، ۲۰۰۴ در کنیا و ۲۰۰۶ در نیجریه به تولید رسید و با القابی مانند امپراطور آفریقا یا شیر صحرا در سراسر دنیا شناخته شد که همگی به دلیل توانایی‌های حرکتی مقبول این خودرو در بازارهای آفریقایی و دوام بالایی این خودرو بود.

اما در بازار کشورمان نمود این توانایی‌ها و دوام بالا، در لقبی با عنوان آخوندی هویدا شد. دلیل آن، اقبال بالای جامعه روحانیت به این خودرو بود که بدلیل توجه نه‌چندان زیاد این قشر از جامعه به خودرو و توجه به فعالیت‌های تبلیغاتی دوام بالای محصولات پژو ( البته فقط در آن زمان و نه حال حاضر) برآورده کننده نیاز این قشر از جامعه بود.

همچنین در سال ۱۳۹۳ یک دستگاه پژو ۵۰۴ که در زمان تبعید آیت‌الله خامنه‌ای به سیستان و بلوچستان به ایشان تعلق داشته کشف شد.

بنز دانشجویی :

بنز دانشجویی

با رفتن پال براک از مرسدس بنز، برونو ساکو بزرگ جایگزین وی شد تا اسطوره‌های تکرار نشدنی طراحی مرسدس بنز به وسیله او خلق شوند. نخستین دست پرونده او در زیندلفینگن اتاق W123 از کلاس E بود که در نوامبر سال ۱۹۷۶ و به تعداد ۲.۶۹۶.۴۱۰ دستگاه تا ژانویه ۱۹۸۶ در سه سایت اشتوتگارت، برمن و زیندلفینگن آلمان غربی و سایت‌های خارجی واقع در آفریقای جنوبی، چین ( توسط کمپانی FAW تا سال ۱۹۸۸ ) و تایلند در سه فرم بدنه سدان، کوپه و استیشن به تولید رسید.

درآن سال‌ها هر دانشجوی ایرانی که در دانشگاه‌های خارجی مشغول به تحصیل بود می‌توانست با معاف شدن از قوانین مربوط به واردات خودرو و بدون پرداخت حقوق گمرگی، یک دستگاه اتومبیل به همراه خود به کشور واردکند. بر اساس این قانون خودروهای زیادی به کشور وارد شده که از جمله آن‌ها می‌توان به چند نمونهJuvlin   وAMC Pacer ، جنسن اینترسپتور و ماترا سیمکا باگیرا اشاره کرد هر چند که سایر خودروهای رایج آن سال‌ها نیز در میان این خودروها مشاهده می‌شد، حتی رنو ۵ نیز تا پیش از مونتاژ به وسیله سایپا به تعداد زیادی، توسط دانشجویان ایرانی مشغول تحصیل در خارج به کشور آورده شد و دلیل انتخاب این خودرو به وسیله سایپا نیز اقبال بالای مردم به نمونه‌های وارد شده بود. اتفاق مشابه رنو ۵ نیز درمورد مرسدس بنز W123 نیز تکرار شد و به همین دلیل با لقب دانشجویی در دل مردم خود را جای داد.

بنز گوگوشی :

بنز گوگوشی

داستان بنزها در فرهنگ عامه ماشین بازی ایران تمامی ندارد. یکی دیگر از محصولات محبوب مرسدس بنز در ایران نسل سوم کلاس SL بود که با دو کد اتاق C108 برای مدل‌های کوپه و R108 برای مدل‌های کابریولت توسط ژوزف گالیتزندورفر و فردریش گایگر طراحی شد تا از سال ۱۹۷۱ تا سال ۱۹۸۹ به مدت ۱۸ سال در خط تولید بماند تا پس از کلاس G رکورد دار بیشترین زمان حضور در خط تولید مرسدس را دارا باشد. از این مدل در دو سایت زیندلفینگن آلمان و East London آفریقای جنوبی جمعا تعداد  300.175 دستگاه تولید شد

اما در ایران به دلیل مالکیت ستاره تازه‎وارد و مشهور سینما و موسیقی آن زمان بر یک نمونه نقره‌ای رنگ آن با این لقب در جامعه معروف شد هر چند که پس از وقوع انقلاب سال ۵۷، این لقب همانند لقب فولکس‌واگن کارمن‌گیا به دلیل جو خاص حاکم بر جامعه به فراموشی سپرده شد.

پیکان چراغ بنزی :

پیکان مدل 58

قطعا پرداختن به تاریخچه پیکان در کشورمان خود به تنهایی نیازمند مقاله‌ای اختصاصی است زیرا با آنکه نخستین تولید شده درکشورمان نبود اما یکی از اصلی‌ترین پایه‌های صنعت خودرو کشورمان است.

پیکان که براساس  خودرو روتس آرو انگلیسی پا به کشورمان گذاشت از ۱۲ اریبهشت سال ۱۳۴۶ تا سال ۱۳۸۳ و با گذشتن از مرز ۲ میلیون دستگاه در کشورمان تولید شد.

درسال ۱۳۵۸ اما در نمایشگاه بین‌المللی خودرو تهران فیس‌لیفت جدید پیکان که توسط شاخه اروپایی کرایسلر آمریکا، به عنوان مالک جدید گروه روتس انگلستان، رونمایی شد که به‌دلیل شباهت به محصولات مرسدس بنز در طراحی چراغ‌های جلو و عقب به این لقب مشهور شد. در دهه هفتاد هم با جایگزین شدن سپرهای جدید پلاستیکی به‌جای سپرهای کرومی قدیمی، نمونه جدید با لقب سپرجوشن در بازار خودرو ایران شناخته شد. در سال ۱۳۸۲ هم مدل سقف پژویی و درسال ۱۳۸۳ هم مدل کیلومتر پژویی به روی خط تولید رفت.

لندکروزر مونیکایی :

لندکروزر مونیکایی

۲۵ سال پس از معرفی لندکروزر J40 و در سال ۱۹۸۷ سری ۷۰ لندکروزر به عنوان جانشین خلف نسل J40 معرفی شد تا به‌این ترتیب یکی از نامیرا ترین خودرو های جهان چه از لحاظ دوام و کارکرد و چه از لحاظ مداوت تولید به جهانیان معرفی شود.

این نسل هم مانند دیگر نسل‌های تویوتا لندکروزر درجبهه‌های جنگ ایران و عراق، به حدی کارآمدی بالایی از خود نشان داد که فرماندهان جنگ دیگر تمایلی به خرید جیپ توسن مونتاژی پارس‌خودرو نداشتند و مستقیما خود، این خودرو را به کشور وارد می‌کردند.

فیس‌لیفت سوم این خودرو که طرح دماغه خودرو را به کلی متحول می‌کرد به مونیکایی مشهور شد که تولید آن تا سال ۲۰۲۳ که فیس‌لیفت چهرم سری ۷۰ با مدل ۲۰۲۴ معرفی شد ادامه داشت. همچنین از دیگر القاب این نسل لندکروزر می‌توان به سردار، پانکی و خرکروز هم اشاره کرد.

گالانت سوسماری :

گالانت سوسماری

با پایان یافتن جنگ و بازگشایی دوباره درهای واردات خودرو، بازار ایران دیگر بار با محصولات روز دنیا آشنا و روحی تازه بر خیابان‌های کشورمان دمیده شد.

یکی از پرتعدادترین خودروهای وارد شده به کشور در خلال آن سال‌ها، نسل ششم میتسوبیشی گالانت بود که به وسیله شرکت الماس‌داران به کشورمان وارد شد. این خودرو از سال ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۴ در خطوط مونتاژ ژاپن، کانادا و ونزوئلا در سه فرم بدنه سدان ۴ در، سدان ۴ در هاردتاپ و لیفت‌بک تولید شد. این نسل که به وسیله       Shinichi Mitsuhashi طراحی شده بود در ژاپن با نام Eterna ، در بازار کانادا با نام‌های دوج 2000GTX و Eagle 2000 GTXو در ونزوئلا  با نام میتسوبیشی ZX/MF/MS/MX عرضه می‌شد.

در کشورمان هم به دلیل طراحی کشیده اتاق و خصوصا دماغه آن از این نسل با لقب گالانت سوسماری یاد می‌شود هر چند که برخی به آن سوپرسالن هم می‌گویند که بدلیل تیپ امکاناتی است که عمده نمونه‌های وارد شده به کشور دارا هستند.

گالانت عینکی :

گالانت عینکی

تکرار موفقیت‌های شرکت الماس‌داران و میتسوبیشی در ایران در نسل هفتم میتسوبیشی گالانت بود که بدلیل فرم دوقلوی جلوپنجره و احاطه شدن چراغ‌های جلو به وسیله آن که بی شباهت به عینک نبود این لقب را برای این خودرو به ارمغان آورد.

این نسل در خلال سال‌های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۸ در سایت‌های ناگویا ژاپن، فیلیپین، اندونزی، تایلند، نیوزلند و آمریکا در سه فرم بدنه سدان ۴ در، سدان ۴ در هاردتاپ و لیفت بک تولید شد.

ویدیو های پیشنهادی

۲۵ Responses to “نام‌ها و یادها ؛ بررسی القاب خودروها در ایران / قسمت دوم”

  1. سعید رحیمی گفت:

    درباره اون مدل از لندکروز باید بگم در گذشته معروف به “پانکی” بود! حالا دلیلشو نمیدونم!
    اما بهرحال مونیکایی و سردار هم بد نیست ولی تاحالا خرکروز!! نشنیده بودم!
    خرکروز!!!

    ۲۱
    ۱
  2. علی گفت:

    به‌نظرم گالانت عینکی رو‌ به‌خاطر چراغ های عقب عینکی می گفتند ، حداقل ما اینجوری فکر میکردیم!

    ۲۵
    ۲
  3. بهزاد گفت:

    خوب بود و البته پژو آخوندی همان پژو ۴۰۴ با چراغ‌های گرد جلو و لبه تیز گلگیر عقب بود که رهبری هم یک دستگاه آن را در اختیار داشته اند و گرنه پژو ۵۰۴ پژو آخوندی نیست

    ۲۳
    ۸
  4. حمید گفت:

    نامگذاریهای آبکی ومن در آوردی بجز یکی دو مورد

    ۳
    ۵
  5. Ahmad گفت:

    واقعا زندگی تو اون دوران چه با صفا بود ماشینا چه داخلی چه خارجی همه کیفیت داشتن تا سالها با خیال راحت سوار میشدی. خداییش شب‌وروز کارمون شده حسرت اون روزا بخوریم که چقدر زود گذشتن و دور شدن ازما. امروز و ببین پر از خیانت و دروغ وظلم فاصله طبقاتی هم که سرعتش رسیده به سرعت نور.

    ۲۳
    ۰
    • عشق عزیز و همیشگیم مهسا💔 گفت:

      خیلی جالب بود لطفا از این قبیل مقالات و القاب ماشینا بیشتر بگذارین .
      ممنون از گردآورنده این کار

      ۰
      ۰
    • همولایتی گفت:

      سلام.درآن زمان خودروهای باکیفیت را آنانی که دستشان به دهانشان میرسیدمیتونستن خودشون واردکنند یاسفارش بدن،اماهمه مردم اصلاقادربه خریدخودروایرانی هم نبودند.اینقدرماشین شخصی کم بود که ما درمنطقه احمدآبادمشهدکه مثلامنطقه کارمندنشین وبرخورداربود درسه خیابان رضا(۳۰متری اول) و ابوذر(۳۰متری دوم)و طالقانی(خیابان توفیق یا”شاه سابق”)وخیابان دادگر میدونستیم مثلا اون بنز۲۲۰مال کیه،یا اون پژو۵۰۴ مال کیه، یا آمباسادور مال کیه.تااین که کم کم بعضیها سال۱۳۴۶به بعد پیکان خریدند مامیرفتیم تماشا،و بعد رنو۵ اومد و ژیان که مال طبقه پایینتربود. یادش بخیر،چون خونه ها ویلایی بود حال وهوای مردم هم خوب بود و همسایگان چندکوچه اینور و اونور همدیگه رو میشناختند،نه مثل حالاکه آپارتمان نشینی روح وروان مردم را خراب کرده و دیگه اون همسایگیها و هم محلی بودنها معنانداره. کاش میتونستم ازحال وهوای زندگی مردم دراون زمان بیشترمیگفتم.

      ۰
      ۰
    • زانیار گفت:

      درودبرشماچون میگذرد غمی نیست درست میشه انشاالله

      ۰
      ۰
    • دلواری گفت:

      آره ولی تو هر محل یکنفر داشت ،

      ۱
      ۰
  6. محمد سجادی گفت:

    چه اسم های مسخره‌ای هرهرهر😅😅😅

    ۳
    ۹
  7. مهدی گفت:

    😊😊😊من خودم همین الان یه میتسوبیشی گالانت عینکی دارم واقعا به همه ی ماشین های ایرانی میارزه به خاطر چراغ عقب میگفتن گالانت عینکی

    ۰
    ۰
  8. امیر گفت:

    ایران خودرو با تغییر نام به مرگبار خودرو پیشتاز صنعت جهانی خودرو سازی

    ۰
    ۰
  9. زانیارویسی گفت:

    درودبرشما واقعا خاطرات زیادی رو برای شخص بنده زنده کردید سپاسگزارم جاوید وپاینده باشید

    ۰
    ۰
  10. زانیارویسی گفت:

    کردستان هرمدل القاب خاصی داره حتی یه سری تا اون لقب رو نگی متوجه نمیشن مثال: لندکروزسری اول تویوتا فرماندهی سریvx لیلاعلوی سریvxr.GXR اتاق ۱۰۰مونیکا و سری آخر هم که درحال حاظر تولید میشه ملقب هستن به وه نه وشه یا بنفشه به فارسی

    ۰
    ۰
  11. ستی گفت:

    ۵۰۴همون پژو احمدی نژادی هست

    ۰
    ۰
  12. دانیال گفت:

    چندتاشون درست گفتید ،چندتا دیگه قاطی کردی مثل میوه فروشا رفت،،اسم فرد تا حالا ب گوشمون نخورده ما ک بنز سواریم.اسم اون ۴۵۰ کوپه ۸ سیلندر و ۶ هم‌داره ،یا ۳۵۰ حجم‌موتر،اتومات و دنده ایی،گوگوشی! ،شاید منظورت توگوشی یک اسم ژاپنی گفتید،

    ۰
    ۰
  13. اقوی همساده گفت:

    گالانت نسل شش گالانت گرگی و نسل هفت سوپرسالن می‌گفتیم.تویوتا ۷۰ خرگوشی.بنز معماری هم داشتیم.

    ۰
    ۰
  14. آشنای ناشناس گفت:

    سلام اکثر اسامی که گفتید درست بود منتهی پژو آخوندی نمی‌گفتند می‌گفتند پژو اخمو چون از جلو انگار اخم کرده بعدا انقلاب چون بیشتر این ماشینها دست سازمان امنیت بود مصادره شد دادن به آخوندها کم کم اخمو به اخوندی تبدیل شد .اما یه ماشین افسانه‌ای ساخت کره رو از قلم انداختید نسل سوم هیوندای سوناتا معروف به سوناتا ۹۴ که النتراش هم هست که یه سدان بزرگ و جادار با یه موتور چهرسیلندر ۱۶ سوپاپ ۲۰۰۰ سی سی که از دو میل سوپاپ بهره میبره و دارای بالانسر میل سوپاپ هم هست قدرت و شتاب اولیه این ماشین واقعا اعجاب انگیز زیر ۶ ثانیه به ۱۰۰ کیلومتر میرسه و این رو هم بگم موتور این ماشین در اصل موتور گالانت GTI یا سوپر سالن که دور پیستون بزرگتری نسبت به گالانت داره و انزکتر هم هست من یه مدل ۱۹۹۶ رو دارم که هم ایربک داره هم ای بی اس و شیشه و اینه و صندوق انتن و درها همه برقی هستند تا همین الان که پست رو میزارم ۷ سال که نه خراب شده نه خرجش کرده بودم به تازگی فقط یه دست شمع و وایر عوض کروم همین

    ۰
    ۰

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.