موضوعات داغ روز:

تاثیر مذاکرات با آمریکا و ترامپ بر بازار خودروی ایران

منتشر شده در 20 فروردین 1404 ساعت 16:30
نویسنده آرام عزیزی

در سه سناریو توافق، مذاکره، تحریم و جنگ تاثیر مذاکرات ایران آمریکا را بر بازار خودرو ایران برسی کرده ایم.

در چند روز گذشته دوباره زمزمه های از دیدار و انجام مذاکرات ایران و آمریکا در عمان به گوش می رسد که بعد از نامه نگاری های ترامپ به رهبر ایران و از طرف ایران به آمریکا شنبه ۲۳ فروردین بعد از 6 سال اولین دیدار دو کشور خواهد بود. دولت روحانی در تمام دوره مدیرتش تمرکز تمامی نهاد های کشور را بر روی به نتیجه رساندن توافق هسته ای با گروه ۱+۵ کرد و نتیجه این مذاکرات منتهی به توافق برجام شد. بعد از به توافق برجام و به اجرا درآمدن بند های آن تحریم ها به صورت یکباره از دوش ایران برداشته شد. یکی از بیشترین تاثیرات تحریم ها بر روی بخش صنعتی کشور بود که با رفع تحریم این بخش کم کم جان تازه ای گرفت و موجب رشد صنعتی کوتاه اما کار آمد شد. از مهم ترین بخش های صنعت در ایران بحث خودرو می باشد که با توافق برجام دوباره قرارداد های همکاری و توسعه محصول با کمپانی های خارجی در ایران وضع شد. برای مثال ایران خودرو با پژو همکاری های خود را دوباره آغاز کرد و محصولاتی همانند پژو ۳۰۱ و ۲۰۰۸ وارد خطوط مونتاژ این شرکت شد و ایران خودرو با پژو با سرمایه گذاری مشترک شرکت ایکاپ را در ایران ثبت کردند. یکی از ماحصل های دیگر توافقات بر صنعت خودرو همکاری کرمان موتور و هیوندای کره ای بود که حتی به مرحله مونتاژ محصولاتی نیز رسید. اما شاید برایتان سوال باشد که تاثیر برجام بر بازار خودرو چه بود؟ بنا بر اصل قضیه عرضه و تقاضا، هرچه تنوع و عرضه محصولات (به شرط اینکه انحصار و امتیاز خاصی در کار نباشد) بیشتر باشد رقابت بر کیفیت و قیمت بالا خواهد رفت و شرکت های عرضه و تولید خودرو کم کم به دنبال کاهش قیمت و ایجاد شرایط فروش های مناسب می افتند که با وجود چنین شرایط فروش هایی به صورت دوره ای قیمت خودرو نیز در بازار کاهش را تجربه خواهد کرد. اما به دلیل کوتاه بودن مدت زمان برجام و خارج شدن آمریکا از توافقات این برنامه ها به طور کامل محقق نشد. اما با شروع دوباره دیدار ها کور سوهای از نور امید به توافق، دوباره در بازار و صنعت خودرو پدیدار شده است. در ادامه در سه سناریو توافق، مذاکره، تحریم و جنگ تاثیر مذاکرات و نتیجه های آن را بر بازار خودرو ایران برسی خواهیم کرد.

توافق

اولین سناریو مذاکرات را می توان توافق در نظر گرفت. با انجام توافق اولین تغییری که در ایران به چشم می آید کاهش نرخ ارز بوده که با توجه به تاثیرات بازار ارز بر بازار خودرو می توان شاهد کاهش قیمت احتمالی در حوضه خودرو بود. تاثیر دیگر توافق بازگشت دوباره کمپانی های مطرح دنیا به ایران می باشد که هم در رشد صنعت خودرو موثر خواهد بود هم در کاهش قیمت خودرو. البته شاید دیگر خودرو سازی ها در ایران، با توجه به رشد شرکت ها چینی و تغییراتی در رکن بندی کمپانی ها در جهان دیگر به صورت اختصاصی به سراغ شرکت های که در توافق برجام با آنها همکاری داشتند نروند. نمونه چنین مواردی را شاید روزی در ایران خودرو شاهد باشیم که به جای پژو فرانسه به دنبال شریک دیگری برود. یکی از دلایلی که ترامپ از توافق نامه برجام کنار کشید ممنوعیت ورود کالا های آمریکایی به ایران بود. ترامپ دلیل می کرد که برجام برای تجارت آمریکا سودی ندارد و بیشترین منافع آن را کشور های اروپایی و چینی می برند. آزاد شدن واردات کالای آمریکایی و ورود خودرو های آمریکایی به بازار ایران بعد از سال ها می تواند از جذاب ترین نتایج توافق باشد.

مذاکره فرسایشی

تاثیر مذاکرات  با آمریکا و ترامپ بر بازار خودروی ایران

یکی از عادت های دیپلمات های ایرانی در تمامی دوره های مذاکرات طولانی تر کردن مدت زمان مذاکره و افزایش تعداد دوره های مذاکره بوده است. با توجه به اینکه در تیم مذاکره کننده که انتظار می رود از طرف ایران برای مذاکرات فرستاده شود افرادی با همان سیاست و استراتژی های توافقات قبلی حضور دارند دور از ذهن نیست که در این دوره نیز با توجه به غیر مستقیم بودن مذاکرات چنین سیاستی دنبال نشود. البته احتمال دارد که ترامپ جلو دار چنین عملی از دیپلمات های ایرانی شود. با توجه به اینکه طبق شنیده ها ترامپ مهلت ۶۰ روزه ای برای ایران تعیین کرده است سناریو مذاکرات فرسایشی شانس کمی برای به عمل رسیدن دارد. البته نباید این راهم در نظر داشت که ترامپ سیاست مدار دمدمی مزاج و تا حدودی بلوف‌زن است و همانطور که از وعده هایش در مورد تعیین مهلت برای خاتمه جنگ اکراین و روسیه یا بحران غزه عقب نشینی کرد می توان این را هم در نظر داشت که تعیین مهلت برای ایران صرفا بازی سیاسی می باشد. با توجه به این موضوع می توان انتظار داشت نتایج مذاکرات فرسایشی در طول مدت با اخبار سیگنال های مثبت و منفی را به بازار خودرو ایجاد خواهد کرد که در طولانی مدت سبب افزایش قیمت خودرو خواهد شد.

تحریم و جنگ

بدترین سناریو ای که باید در نظر گرفت جنگ و بعد از آن تحریم بیشتر است. تحریم بیشتر می تواند فشار ها را بر ملت و دولت ایران بسیار بیشتر کند و عملا سبب شود شرکت های خودرو سازی چینی نیز که در ایران حضور دارند دیگر نتوانند تحریم ها را دور بزنند و با خودرو سازان ایرانی خدا حافظی کنند. خروج خودرو سازان چینی خلئی بزرگ در بازار خودرو ایجاد می کند و بازار خودور های مونتاژی در ایران با رشد قیمت بالایی مواجه می شوند. در بحث خودرو های داخلی نیز شرکت های داخلی تا حدودی توانایی تولید محصولات را خواهند داشت اما نمی توانند همانند سابق تیراژ های بالایی تولید را تجربه کنند و توسعه محصولات جدید از دستور کار خودرو سازان خارج شود. واردات خودرو اکنون هم در سایه تحریم با کمبود ارز مواجه است، اگر تحریم ها همه جانبه تر شود شاید دیگر ارزی برای تخصیص به واردات خودرو موجود نباشد و پرونده واردات خودرو به کلی بسته شود.

مذاکرات ایران و آمریکا

سناریو جنگ را می توان بدترین اتفاق ممکن دانست. چه در بحث خودرو چه موارد دیگر. جنگ می تواند به دو شکل باشد؛ جنگ زیر ساخت ها یا جنگ تمام عیار. اگر حملات به زیر ساخت های انرژی ایران انجام شود قطعا کشور ما با کمبود سوخت یا ناترازی های دیگر مواجه خواهد شد. در صورتی که سوخت به راحتی در دسترس نباشد خودرو نیز ارزش خود را از دست خواهد داد و یک ضرب سقوط قیمت خودرو آغاز می شود. در جنگ تمام عیار نیز تمامی احتمالات جنگ زیر ساخت ها پابرجا است و اگر کشور درگیر چنین واقعه ای شود بحث خودرو به کلی به حاشیه می رود.

ویدیو های پیشنهادی

۱۰ Responses to “تاثیر مذاکرات با آمریکا و ترامپ بر بازار خودروی ایران”

  1. حسین ولیپور گفت:

    ایشالله که هر چی خیره پیش میاد

    ۸
    ۰
  2. یحیی صالحی گفت:

    به نظر من صلح نمیکنند

    ۷
    ۲
  3. احسان گفت:

    بنظرم وجود توافق به نفع همه هست

    ۴
    ۳
  4. مرتضی گفت:

    چرا باید سرنوشت بازار خودروی ما همیشه به میز مذاکره خارج از کشور گره بخوره؟ یعنی واقعاً هیچ برنامه داخلی برای توسعه صنعت نداریم?

    ۴
    ۰
  5. مبین پیری گفت:

    اگر سناریوی جنگ یا تحریم بیشتر اتفاق بیفته، خودروهای چینی هم از ایران میرن؟ اون وقت فقط پراید می‌مونه و وانت نیسان

    ۰
    ۳
  6. پیام علوی گفت:

    امیدوارم این بار توافقی صورت بگیره که فقط روی کاغذ نباشه، مردم خسته شدن از گرونی بی‌دلیل ماشین‌ها

    ۶
    ۲
    • محسن گفت:

      قطعا با آمریکا به توافقی نمی‌رسیم که به نفع ما باشه قطعا
      این دولت هم با گرو کرفتم آب و برق معیشت مردم و ترسوندن مردم از جنگ و این اراجیف مقدمات خیانتش رو فراهم میکنه که دوباره کشور رو بفروشند
      بعضی ها هم خوشحالند تو برجام انرژی هستی با این همه هزینه و شهید و آینده آینده ای که داشت چه برای تولید برق و….. دادیم بجاش پژو ۲۰۰۸ گرفتیم
      خداروشکر

      ۴
      ۶
  7. امیر حسین گفت:

    دوباره مذاکره، دوباره امید، دوباره پژو ۲۰۰۸ مدل ۲۰۱۶ با قیمت لامبورگینی

    ۱
    ۱
  8. ناشناس گفت:

    توهین نمی کنم!اماواقعیت داره واین یک نیش وکنایه انگلیسیهانسبت به بعضی مردم فراموش کارایران هست که میگه:
    هوش وحواسش وحافظه تاریخی برخی از مردم ایران،اندازه یه«ماهی کپور!»هست!بگذارتازمان یه مدت بگذره دوباره همون کلک وحقه قبلی را اجراءکن!برای این مردمان فراموشکارباحافظه ی تاریخی کوتاه مدت،لازم نیست روشهای فریب و گول زدن راعوض کنی!دوباره باگذشت چندسال دوباره همون کلک قدیمی را،اجراء کن!واین هم حکایت داستان«فریب توافق!»هست دقیقامثل دوره جناب آقای«حسن کلیدساز»یانوه ی عزیزو خندان«علینقی کاشانی معروف!»که درجلسه ی محرمانه با«جان کری»گفته بود:مردم ایران مثل گوسفندهستند!مهم اینه که(چه زمانی!!)به این مردم دروغ بگویی،مهمتراینکه«چه شکلی دروغ بگویی!»به این مردمان فراموشکارواحساساتی!

    ۱
    ۲

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.