ارتقاء های آریسان دو نسبت به آریسان

وانت آریسان دو محصول کار و تجاری ایران خودرو چه تفاوت هایی با نسل اول این خودرو دارد و چه آپشن هایی به آن اضافه شده است؟
ایران خودرو سابقه ای چند ده ای در ساخت و تولید وانت های کار و تجاری دارد. این شرکت که بزرگ ترین خودرو ساز خاورمیانه نیز می باشد ابتدای کار خود را در زمینه خودرو های کار و تجاری با وانت پیکان شروع کرد. وانت پیکان از شاسی، اتاق و متعلقات فنی سدان پیکان (Hillman Hunter) بهره می برد. این وانت شهری به واسته سادگی، قیمت پایین، دوام فنی و اشتراکاتی که با خودرو پیکان داشت توانست در بازار خوش بدرخشد و در طی سالها با ظاهر های متفاوت تولید شود. در دهه ۸۰ شمسی فشار ها بر ایران خودرو بالا گرفت و در نهایت این شرکت مجبور به توقف تولید پیکان شد. اما توقف تولید پیکان باعث نشد وانت آن نیز از خطوط تولید خارج شود. از دلایلی که وانت پیکان از چرخه تولید خارج نشد می توان به نبود جایگزین بهتر و تفاوت استاندارد خودرو های سواری و کار و تجاری اشاره کرد. در نهایت ایران خودرو با ارتقاء های جزئی در وانت پیکان اسم آن را به بار دو تغییر داد. تا سال ۹۳ تولید بار دو ادامه داشت و در نهایت تولید آن نیز متوقف شد.

ایران خودرو برای اینکه بازار وانت های شهری را از دست ندهد فورا وانت آریسان را به بازار روانه کرد. آریسان از شاسی و موتور ارتقاء یافته روا سال بهره می برد که با نسخه فیش لیفت شده اتاق پژو پارس هماهنگ شده بودند. آریسان یک به محض ورود به بازار با مشکلات جدی روبه رو شد. این خودرو از ناحیه اتصال اتاق و شاسی ضعف جدی داشت و بعد از مدتی استفاده شاسی از قسمت اتاق و بار به دو تکه تقسیم می شد. این خودرو مشکلات متعدد جدی دیگری نیز داشت و مسئله به جایی رسید که حتی نمایندگی های ایران خودرو نیز از پذیرش این خودرو سرباز میزدند. خط تولید آریسان بارها متوقف شد که در نهایت در سال ۱۳۹۹ تولید آریسان با تمامی مشکلات به آن به پایان رسید. ایران خودرو با سه سال خروج از بازار وانت های سبک شهری در سال ۱۴۰۲ بعد از ارتقاء موتور XU7 دوباره پروژه عرضه آریسان را در برنامه خود قرار داد. آریسان دو بعد اولین شرایط فروش خود را در سال ۱۴۰۲ تجربه کرد، این خودرو ارتقاء های متعدد یافته بود که در ادامه به معرفی و برسی آنها خواهیم پرداخت.
تغییر موتور

اولین ارتقاء فنی آریسان ۲ نسبت به آریسان ۱ را می توان در موتور آن دید. موتور آریسان دو XU7P بوده که به واسته متفاوت بودن ماهیت نوع کارکرد و نحوه انتقال قدرت آن با موتور آریسان یک تغییرات بسیاری را در این خودرو ایجاد کرده است. خودروی آریسان دو برخلاف آریسان نیروی که از گیربکس آن خارج می شود به چرخ های جلوی آن انتقال می یابد. به واسته همین تغییر متعلقات مانند گاردان و دفرنسیال در این خودرو دیگر وجود ندارند. فضای کابین نیز به دلیل اینکه تونل گاردان برای این خودرو تعبیه نشده، مقداری جادار تر شده است. نوساناتی که در کابین به دلیل عبور گاردان از آن به وجود می آمد نیز دیگر در آریسان ۲ شاهد آن نیستیم که راحتی راننده و سرنشین را چندین درجه ارتقاء می دهد. پیشرانه XU7P بکار رفته در آریسان دو یک پیشرانه با حجم ۱.۸ لیتر، ۴ سیلندر و ۸ سوپاپ بوده که روی هم رفته ۹۸ اسب بخار قدرت و ۱۴۶ نیوتن متر گشتاور تولید می کند البته در حالت بنزین.
ارتقاء شاسی

بزرگ ترین ضعف آریسان نسبت به دو را می توان در شاسی های آن خلاصه کرد. شاسی آریسان برگرفته شده از شاسی پیکان وانت بوده که ضعف های اساسی در ضمینه دفع ضربات و استحکام داشت. نسخه دوم آریسان از یک شاسی نردبانی بهره می برد که ظرفیت بار نزدیک به ۱۰۰ کیلوگرم بیشتر را دارد. استحکام این شاسی بیشتر شده و در مدتی که این خودرو در بازار حظور داشته مواردی از شکستگی شاسی در آن مشاهده نشده است. یکی از تغییرات خوب این پلتفرم جدید قابلیت قرار گرفتن لاستیک زاپاس در زیر اتاق بار بوده که باعث می شود فضای کاربردی کابین بیشتری در دسترس باشد.
ارتقاء سیستم تعلیق
ضعف تعلیق یکی دیگر از مشکلات آریسان در محور جلو بود. در کارکرد های پایین قطعات بسیار زود دچار فرسایش می شدند و مشکلاتی همانند صدا های اضافه و فرسایش نامتعارف لاستیک را به وجود می آوردند. در نسخه جدید آریسان تعلیق در بخش جلو از قطعات جلوبندی سمند استفاده شده که موجب فرمان پذیری بهتر این خودرو شده است. در بخش عقب نیز تعلق ترکیبی از اکسل پژو ۴۰۵ و فنر شمش می باشد.
افزودن آپشن های ایمنی و رافاهی
همیشه در خودرو های کار و تجاری تولید شده در ایران کمبود آپشن ها محسوس بوده است. سازندگان خودرو در ایران حتی از بکار بردن ساده ترین امکانات بر روی این خودرو ها خودداری می کنند که دلیل آن نیز کاهش هزینه های تولید است. آریسان از لحاظ امکانات نسبت به بار دو مقداری خودروی بروزتر بود و ایران خودرو در این باره قدمی مثبت بر داشت و اما در آریسان ۲ وضعیت مقداری بهتر نیز شد که بعد از اجباری شدن استاندارد های ۸۵ گانه چندین آپشن دیگر نیز بر روی این خودرو قرار گرفت. از جمله امکانات این خودرو می توان به سیستم کنترل پایداری، کمکی حرکت در سربالایی، سیستم تهویه ۴۰۵، صندلی های راحت تر، سنسور دنده عقب، سامانه پایش باد تایر ها و دی لایت،… اشاره کرد.
افزایش فضای بار

به لطف حذف سیستم انتقال قدرت در چرخ های عقب فضای قابل توجه ای در بخش زیرین خودرو قابل استفاده شده است. مخزن های گاز در آریسان در کابین بار قرار داشت که در آریسان دو مخزن گاز به زیر خودرو انتقال یافته است. همین موضوع نیز باعث شده ظرفیت مخزن گاز ۵ کیلو گرم افزایش یابد و فضای کاربردی محل بار کاربردی تر شود.
طراحی طبق الگو حلب روغن
واقعاً با تولید اریسان سری اول خیانت بزرگی در حق اریسان داران روا داشت ایران خودرو من که حلالتان نمیکنم مزخرف ترین ماشین را به من وامسال من غالب کردید تمام دست اندرکاران این وانت را حواله خدا کردم
xu7 بدترین موتور تولید شده در جهان است.چیزهایی که به عنوان آپشن از آن ها یاد شده در سال های گذشنه به عنوان فن آوری های پایه روی خودروها نصب می شود و آپشن خاصی به حساب نمی آید. البته این در خودروهای تولیدی داخل انقلابی در صنعت خودرو محسوب می شود …. !
پلاگ گذر موقت زده؟ اینو بزارم کجای دلم😂
خودم قبلاصاخب خودروی«پیکان»هم وانت آن بودم باید اعتراف کنم که پیکان درسته که میشه روی ورق بدنه محکم آن راه بروی!اماشاسی کل پیکان وانت آن به معنای هرچه تمام تر«نکبت» بود!همیشه مشغول جوشکاری سرشاسی بودم بامصرف سوخت صدی دوازده لیتر!وبدون کولر درفصل گرمابود!واقعا«نکبت»داشت!فرمان هم سفت وبدترکیب!همون بهترکه ازرده خارج شد
سلام من اریسان دو الان یک و نیم سال میشه خریدم و واقعا راضی هستم ازش. هم سرعتش خوبه هم حدود یک تن و نیم بار میزنم ایرادی ندیدم درسته که ظرفیتش هفت صد کیلو هست تنها ایرادی که این ماشین داره روغن موتورش گرون در میاد