بی کفایتی شورای رقابت در قیمت گذاری به روایت دستور جلسات

حالا تقریبا سه ماه است که مشتریان سایپا هنوز قیمت محصولاتی که قرار است تحویل بگیرند را نمی دانند و در این بین شورای رقابت هیچ اقدامی انجام نداده است.
به گزارش آخرین خودرو، روند عرضه در دور دوم سامانه یکپارچه تقریبا از ۳ ماه پیش آغاز شد و مشتریان با بلوکه کردن ۱۰۰ میلیون تومان، در روند اولویت دهی خودروها قرار گرفتند. در آن زمان قیمت بسیاری از خودروها نا مشخص بود اما بعد شورای رقابت لیست قیمت منتشر کرد و پس از کش و قوس های فراوان، قیمت اکثر خودروها مشخص گردید. اما نکته جالب اینجاست که با وجود گذشت تقریبا سه ماه از آغاز روند عرضه در دور دوم سامانه یکپارچه فروش، قیمت چهار محصول سایپا مشخص نیست. زمانی که قیمت ها را از مدیران سایپا جویا می شویم، آن ها اعلام می کنند که منتظر شورای رقابت برای اعلام قیمت هستند و زمانی که این موضوع را از طریق شورای رقابت پیگیری می کنیم، متاسفانه هیچ پاسخی داده نمی شود!
شورای رقابت و مسائلی بسیار مهم تر از خودرو؟
حالا هزاران نفر از مشتریان سایپا حالا بلاتکلیف مانده اند که خودروی خریداری شده آن ها در نهایت چه قیمتی خواهد داشت. این را در نظر داشته باشید که محصولات سایپا در رده اقتصادی بازار قرار می گیرند و این یعنی عموم مشتریان این خودرو ها از طبقه متوسط و یا متوسط رو به پایین جامعه هستند. پس به نظر می رسد بحث قیمت گذاری محصولات سایپا از نظر اهمیت باید در صدر لیست کارهایی که باید شورای رقابت انجام دهد، قرار گیرد. اما احتمالا این شورا کارهای مهم تری دارد. در دو لیست زیر تعدادی از صورت جلسات شورای رقابت را مشاهده می کنید. در ادامه به برخی از این موضوعات می پردازیم.


احتمالا بررسی شکایت خانم امینی از سازمان نظام دامپزشکی چهارمحال بختیاری مبنی بر عدم صدور مجوز داروخانه دامپزشکی، مهمتر از قیمت خودروهای چند هزار مشتری سایپا است. یا مثلا اهمیت بررسی شکایت آقای امامقلی از شرکت آبی منطقه ای استان قزوین مهم تر از تعیین تکلیف هزاران مشتری بلاتکلیف سایپا است. البته دو مثال ذکر شده تنها بخشی از امور مهمی است که شورای رقابت به آن رسیدگی می کند و شما احتمالا در این دو لیست موارد مهم تر دیگری را هم دیده اید! در مجموع به این نتیجه می رسیم که شورای رقابت یا توان قیمت گذاری این خودرو ها را ندارد و یا وضعیت مشتریان بلاتکلیف برای این شورا اصلا مهم نیست. البته عدم اعلام قیمت ها می تواند دلیل دیگری داشته باشد که در ادامه به آن می پردازیم.
ترس از اعلام قیمت ها ؟
برگزاری تجمعات اعتراضی خودرو این روزها به امری عادی در مقابل ساختمان شورای رقابت تبدیل شده است. از زمانی که این شورا متولی قیمت گذاری شد، مشتریان بیشتر تجمعات اعتراضی را مقابل ساختمان مرکز ملی رقابت برگزار می کنند و این شورا را مسئول پروسه قیمت گذاری می دانند. نکته دیگر این است که با بررسی لیست قیمت ایران خودرو تناقضات قیمتی وجود دارد. مثلا قیمت فلان ماشین که آپشن پایین تری دارد، بالاتر از قیمت یک محصول پر آپشن تر محاسبه شده است. همچنین اختلاف قیمت محصولات هم در برخی از موارد اصلا منطقی نیست. اما دلیل این تناقضات در لیست شورای رقابت چیست؟
همانطور که قبل تر گفته شده بود، شورای رقابت برای قیمت گذاری محصولات صورت های مالی ۶ ماهه اول سال گذشته را مد نظر قرار داده است. اما برای محصولات جدید تر که صورت مالی جدید تری دارند، این شورا مجبور بوده تا صورت های مالی جدیدتر را بررسی کند. پس عملا با بررسی صورت های مالی جدید به دلیل افزایش نرخ ارز، قیمت نهایی هم افزایش داشته است.
محصولاتی که از سایپا قیمت گذاری نشده اند هم همگی جدید هستند و روند قیمت گذاری آن ها هم با بررسی صورت های مالی جدید انجام می شود. این یعنی قیمت این خودرو ها احتمالا فراتر از پیش بینی مشتریان باشد و این واهمه وجود دارد که با اعلام قیمت های جدید، اعتراضات گسترده تری را شاهد باشیم.
در نهایت باید دید شورای رقابت چه زمان قیمت این محصولات را مشخص می کند. از قبل می دانیم که قیمت ها قرار بوده بصورت دوره ای اعلام شود و شاید این شورا در نظر دارد در لیست کلی بعدی و در دوره دوم قیمت ها را اعلام کند تا با افزایش قیمت باقی محصولات، قیمت بالای این محصولات جدید به چشم نیاید. در مجموع آنچه مسلم است بی کفایتی و عدم توجه شورای رقابت به وضعیت مشتریان بالا تکلیف سایپا است و در انتهای این قصه تنها مردم هستند که متضرر خواهند شد.