خودرو سال آینده گران می شود؟
بازار خودرو در سالی که گذشت رکود بی سابقه ای را تجربه کرد اما حالا سوال مهم این است که تکلیف این بازار در سال آینده چه خواهد بود؟
تورم بی سابقه در سال های اخیر باعث شده که همه به گران تر شدن اقلام مختلف عادت کرده باشیم و خودرو هم از این قاعده مستثنی نیست. در سال های اخیر رشد قیمت در بازار خودرو بی سابقه بوده اما در سال آینده هم باید منتظر جهش قیمتی باشیم؟ و اگر پاسخ به این سوال مثبت است، جهش قیمتی تا چه میزان خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوالات باید موارد مختلفی را بررسی کرد اما همزمان باید به این نکته هم توجه داشت که وضعیت اقتصادی ما تا حد زیادی وابسته به شرایط سیاسی است و همه تخمین ها بر اساس شرایط فعلی در نظر گرفته شده اند. به زبان ساده تر، تحلیل و تخمین قیمت خودرو بر این اساس است که در سال آینده مسیر سیاسی کشور به همین منوال باشد و تغییرات عمیق در روابط بین الملل در این تحلیل قرار ندارد.
تغییر نرخ دلار در مبنای محاسبه حقوق ورودی گمرک
اوایل اسفند ماه بود انجمن خودروسازان نسبت به آنچه در سال آینده بر قیمت خودرو و قطعات تاثیر خواهد داشت، به وزیر سمت هشدار داد. بر اساس آنچه دولت در بودجه سال ۱۴۰۴ دیده است، مبنای محاسبه نرخ ارز برای محاسبه درصد حقوق ورودی قطعات افزایش ۱۵۰ درصدی خواهد داشت. اگرچه دولت از طرف دیگر حقوق ورودی را از ۴ به ۲ درصد کاهش داده است اما در برآیند آنچه در سال آینده محقق می شود، افزایش بهای تمام شده خودرو و قطعات را برای مصرف کننده خواهد بود. به این نکته دقت داشته باشید که افزایش قیمت ناشی از این مورد ارتباطی به تورم انتظاری و آنچه به صورت معمول در صعود قیمت ها می بینیم نخواهد داشت و بر این اساس خودرو و قطعات می تواند به میزان قابل توجهی جهش قیمتی داشته باشند.

افزایش تعرفه و کاهش ارز تخصیصی واردات
اگرچه در ماه های اخیر مجلس بارها از لزوم تخصیص ارز بیشتر و تسهیل واردات خودرو حمایت کرد اما در نهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام با پیشنهاد دولت در خصوص واردات خودرو موافقت کرد و ارز تخصیصی برای واردات به دو میلیارد دلار محدود خواهد شد. همچنین تعرفه هم به صورت کلی قرار است به صورت صد درصدی محاسبه شود و خبری از تعرفه ۶۰ درصد و یا پایین تر نخواهد بود. بر همنی اساس می توان پیش بینی کرد که قیمت تمام شده خودروهای وارداتی در سال آینده بیشتر خواهد شد. همچنین قرار نیست در سال آینده واردات چندان چشمگیر و گسترده ای هم داشته باشیم و در بازار همچنان با کمبود وارداتی های صفر مواجه خواهیم بود که همین باعث می شود قیمت بازار هم شکسته نشود و اختلاف قیمتی عرضه کننده و بازار آزاد همچنان حکم فرما باشد.
قیمت گذاری دستوری کنار می رود؟
با روی کار آمدن بخش خصوصی در بخش مدیریتی ایران خودرو، به نظر می رسد قیمت گذاری دستوری کم کم کنار گذاشته شود. حتی در نخستین اظهار نظر های مدیران جدید این شرکت هم عنوان شده که مدیران جدید مایل اند قیمت کارخانه را به قیمت بازار نزدیک کنند. بحث واگذاری سایپا هم به صورت موازی در حال انجام است و به زودی این شرکت هم مدیر بخش خصوصی را به خود خواهد دید و احتمالا در آن شرکت هم به مرور شاهد اصلاح قیمت و عدم پذیرش قیمت دستوری را خواهیم دید. این یعنی خودروهای کف بازاری در کارخانه گران خواهد شد و قطعا این افزایش قیمت را در بازار آزاد هم خواهیم دید.
سه عامل بررسی شده در این تحلیل نشان می دهد در سال آینده قطعا قیمت خودرو در کارخانه به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت و باید دید که آیا بازار آزاد هم صعودی می شود یا نه و اینکه آیا رکود سنگین در بازار خودرو ادامه دار خواهد بود یا نه؟
متاسفانه جواب سوال یک بله قاطع هست و فقط میتونیم امیدوار باشیم که قیمتها به حدی رشد نکنه که حتی خودروهای داخلی هم برامون آرزو بشه. آرزوی بهترینها رو برای هموطنان عزیزم در آستانه سال جدید دارم.
راحت بوی دنا اتومات ۱ونیم ملیاردی میاد
در این سال های اخیر اصلا سالی وجود داشته که شرکت های خودروسازی افزایش قیمت نداشته باشند؟ امسال بعضی شرکت ها مثل کرمان و مدیران ۲ بار افزایش قیمت دادن!! مردم هم این افزایش رو یاد گرفتند و همیشه تو برنامه ریزی های اقتصادیشون انتظارات تورمی رو دارند.
اری سوال دوم
۲۰۷ دنده ای
یک میلیارد و پانصد