روی دیگر درج قیمت خودرو در رسانه و سایت ها را هم ببینید

بازار پر نوسان و آشفته خودرو در کشور ما روندی داشته که که همیشه درج قیمت محصولات از جمله محتواهای پر مخاطب است.
در سال های اخیر بارها نوسان های شدید قیمت خودرو در بازار را شاهد بودیم. نوسان قیمت خودرو در بازار همیشه در نهایت با افزایش قیمت خودرو در بازار همراه بوده و البته نتیجه افزایش نرخ ارز و تغییر در المان های دیگر اقتصادی ارزیابی شده است. در این سال ها به دفعات شاهد آن بودیم که مسئولین در مورد قیمت ها، نظری متفاوت نسبت به رسانه ها و سایت های خرید فروش خودرو داشته اند. مسئولین همیشه در هنگام افزایش قیمت خودرو اعلام کرده اند که این قیمت ها واقعی نیست و گاهی هم درج قیمت در آگهی های فروش را ممنوع اعلام می کردند. حتی مدتی بود که درج قیمت خودرو در رسانه هم عملا ممکن نبود و غیر قانونی قلمداد می شد. اما واقعا این رسانه ها یا سایت های خرید و فروش بودند که قیمت را افزایش می دادند؟
عدم درج قیمت خریدار را گیج می کند
اگر بازار خودرو در کشور های مختلف را بررسی کنیم، متوجه می شویم که هیچ کجای دنیا درج قیمت ممنوع نیست و هیچوقت اعلام قیمت توسط رسانه ها غیر قانونی قلمداد نمی شود. اما در ایران همه چیز وارونه است و زمانی که قیمت ها افزایش پیدا می کند، مسئولین قیمت ها را غیر واقعی می دانند اما اگر مثل این روزها رکود کاهشی را در بازار شاهد باشیم، همه مسئولین به استناد قیمت های اعلامی سایت های خرید و فروش و رسانه ها، شرایط را گل و بلبل و عالی ارزیابی می کنند. نکته مهم این است که اگر اعلام قیمت توسط رسانه ها و یا سایت های خرید و فروش را نداشته باشیم، خریدار خودرو گیج می شود و از طرف دیگر ارزیابی شرایط بازار برای کارشناسان ممکن نخواهد بود.
مرجع قیمت خودرو در بازار کجاست؟
اواسط اردیبهشت بود که زمزمه هایی برای ممنوعیت درج قیمت در آگهی فروش خودرو شنیده می شد اما بعد از آن سرپرست معاونت بازرسی سازمان حمایت اعلام کرد که درج قیمت خودرو در سایتها ممنوع نشده، فقط شیوه درج قیمت خودروها در سایتهای اینترنتی معاملات خودرو تغییر کرده است. ایشان اعلام کرد که قیمت خودروهای صفر باید با قیمت درج شده در وبگاه اتحادیه صنف دارندگان نمایشگاه و فروشندگان اتومبیل تهران متناسب باشد و از آن قیمتها بالاتر نباشد. داستان زمانی جالب می شود که بدانید در آدرس پیشنهادی آقای سرپرست، از اوایل خرداد قیمتی درج نشده است!
نکته مهم که در پایان باید به آن اشاره کرد این است که اگر رسانه ها و سایت های خرید و فروش قیمت درج نمی کردند، امروز هم کاهش قیمت در بازار تا این اندازه ملموس نبود. مسئولین باید بدانند که سایت ها و رسانه های خودرویی صرفا وظیفه اطلاع رسانی را دارند و برای حل مشکل بازار خودرو باید عملکرد خودشان را اصلاح کنند و نه رسانه ها را. محدودیت در اطلاع رسانی تبعات سنگین تری در بلند مدت خواهد داشت و امکان تحلیل و پایش بازار در بلند مدت برای کارشناسان ممکن نخواهد بود.