چرا بازار ارز و خودرو به افزایش فروش نفت بی تفاوت شده اند؟

برخی خبر توافق نفتی ایران و آمریکا را مقدمه دست یابی به توافق و برداشته شدن تحریم و افزایش فروش نفت در بازارهای جهانی می دانند. با این حال حتی با با افزایش فروش نفت ، ارز و خودرو ارزان نخواهد شد.
به گزارش آخرین خودرو، انتشار خبرتوافق نفتی ایران و آمریکا در هفته دولت گم شد. بلومبرگ در همین رابطه در اول هفته جاری نوشت :” در حالی که ایران و آمریکا در مسیر دیپلماسی برای احیای توافق هستهای فاصله زیادی با یکدیگر دارند، به نظر میرسد این دو کشور در حال توافق بر سر جریان نفت در بازارهای جهانی هستند. در هفتههای اخیر شاهد توافق تهران و واشنگتن بر سر تبادل زندانیان با داراییهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و کاهش غنیسازی اورانیوم از سوی تهران بودیم. علاوه بر این، دو کشور توافقاتی بر سر جریان فروش نفت ایران انجام دادهاند. در این راستا مقامات آمریکایی به طور تلویحی اذعان کردهاند که برخی تحریمهای مربوط به فروش نفت ایران را لغو کرده و تهران نیز از افزایش تولید نفت بی سابقه در پنج سال گذشته خبر داده است.”
این نوع اخبار در حالت عادی می توانست اثر تکان دهنده ای در بازار ارز داشته باشد. بازاری که به طور سنتی روی بقیه بازارها از جمله خودرو تاثیر مستقیم دارد.
با این حال ارز نوسان چندانی نداشت و خودرو نیز پیرو بعضی اخبار از جمله افزایش واردات خودرو و مسائلی این چنین به طور نسبی در تعدادی از محصولات شاهد عقب نشینی قیمت ها شد. به بیان دیگر اگر امروز بازار در حال عقب نشینی و کاهش قیمت ها شده است به اخبار مانند افزایش تولید و فروش نفت ارتباطی ندارد.بلکه بازار خودروهای داخلی به واسطه چشم اندازی که ازعرضه خودروهای وارداتی متصور شده ؛ با ریزش همراه شده است.
در همین رابطه این پرسش مطرح است که بازار نسبت به این گونه اخبار که می تواند آینده روشن تری نسبت به امروز ترسیم کند ، چرا بی تفاوت شده است؟ آیا چشم انداز روشنی پیش رو نمی بیند؟
دراین میان شاید افزایش فروش نفت بتواند در رفع نیازهای اولیه کشور نقش تعیین کنده ای ایفا کند.با این وجود بعضی عوامل وجود دارند که به تحریم ها ارتباطی پیدا نمی کند ؛ از جمله به FATF می توان اشاره کرد.
در همین رابطه کارشناس مسائل بین الملل معتقد است : ” اینکه به هیچ کدام از معاهده های بین المللی نمی پیوندیم، چیزی نیست که بتوان از تبعات منفی اش به سادگی بگذریم. اصلاً آمریکا همه تحریم ها را بردارد و ایران وارد بازار تجارت جهانی شود و در روز ۵ میلیون بشکه نفت بفروشد. وقتی حاضر نیستیم به اف ای تی اف ملحق شویم، می توانیم درآمد نفتی را قانونی به خزانه واریز کنیم؟”
به نظر می رسد همین پاسخ کوتاه از فریدون مجلسی برای پرسش های بیشماری که در این زمینه وجود دارد،کفایت می کند. مساله این است که بازار نسبت به گذشته هوشیارتر شده است و اخبار، اتفاقات و حوادث موثربر بازار را رصد و تحلیل می کند. در وضعیت فعلی می داند که با افزایش فروش نفت ، ارزی به بازار تزریق نخواهد شد. در بهترین حالت کشورهایی که خریدارنفت ایران هستند پول را در حساب معرفی شده توسط یک کشور واسط ریخته ، ایران سفارش می دهد و هزینه آن توسط آن کشور پرداخت می شود.
بنابراین تا زمانی که تکلیف این موضوع روشن نشود ، بازار واکنش خاصی نخواهد داشت. هرچند در صورت توافق نهایی شوک شدید را متحمل خواهد شد. اما حرفه ای ها برای عبور از این شوک توانایی و تجربه کافی را دارند. در بازار خودرو نیز همین موضوع صدق می کند.