ذکر چند نکته خودرویی به بهانه تعطیلی های آتشین


سه شنبه دهم مرداد ماه بود که دولت اعلام کرد به دلیل گرمای بیش از حد و بالا رفتن دما در کشور، دو روز تعطیلی را خواهیم داشت. حال به این بهانه به بررسی چند نکته خودرویی می پردازیم.
گرمایش کره زمین از یک طرف و تغییرات اقلیمی از طرف دیگر باعث شده تا امسال گرم ترین تابستان چند دهه گذشته را در ایران شاهد باشیم. بالا رفتن دما به حدی رسید که دولت تصمیم گرفت دو روز را تعطیل کند و احتمال آن می رود که حتی اوایل هفته آینده هم تعطیلی داشته باشیم. البته برخی از مردم و کارشناسان اعتقاد دارند دلیل این تعطیلی شاید فقط گرما نباشد. چراکه در حال حاضر در برخی از استان های کشور هوا به اندازه تعطیلی گسترده گرم نیست. برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که دولت در تامین برق مناطق گرمسیر مشکل دارد و از این طریق می خواهد از قطعی احتمالی آن جلوگیری کند. اما تمام این مسائل چه ربطی به خودرو دارد؟ در ماه های گذشته بحث حضور خودروهای برقی بسیار داغ شده و هر مقام و مسئولی از ورود خودروهای برقی به کشور می گوید و بنظر می رسد به زودی این خودروها را در ایران ببینیم. اما گرما یک چالش جدی در تامین برق و عملکرد خودروهای برقی محسوب می شود. در ادامه کلیت دو چالش اصلی را بررسی می کنیم.
چالش خودروهای برقی در دمای بالا
در سال های اخیر خودروهای برقی به اولویت اول خودروسازان جهان تبدیل شدند. این خودرو ها پاک تر هستند و راندمان بالاتری ارائه می دهند. همچنین عملکرد و سیستم این خودروها با نظم نوین در تمام ابعاد جهان همخوانی بیشتری دارد. اما همیشه چالش هایی جدی در برابر این خودروها وجود دارد. یکی از مهم ترین چالش ها عملکرد باتری و موتور برقی در گرما و یا سرمای شدید است. به عبارت ساده تر پک باتری خودروهای برقی در دماهای بالا و یا پایین ایده آل عمل نمی کند و مشکلاتی در راندمان خواهد داشت. اگرچه خودروسازان تراز اول دنیا با ابداعات خود در تکنولوژی تا حد زیادی این چالش ها را برای خودروهای برقی حل کرده اند اما همچنان خودروهایی برقی را می بینیم که در دماهای بالا و پایین به مشکل می خورند.

حال این سوال مطرح می شود که با وجود گرمای زیاد در فصول گرم، عملکرد برقی ها در بازار ایران چطور خواهد بود؟ قطعا پیش از عرضه هر خودروی برقی تست های بخصوصی در هر بازار هدف انجام می شود و شرایط آن بازار برای خودروی مورد نظر ارزیابی می شود. اما سابقه نشان می دهد که این نشان های مطرح و غول های برقی سازی هستند که کمترین چالش را در این موارد دارند. یعنی اگر قرار باشد روزی خودروهای برقی با تیراژ بالا به بازار ایران بیایند، باید از کارکشته های این رده باشند. اما متاسفانه تا امروز تنها بحث خودروهای برقی چینی برای حضور در ایران مطرح است و آن هم نه برند های درجه اول برقی ساز در چین!
با این تفاصیل بطور قطع چالش هایی در فصل های گرم (همچنین در مناطق سردسیر در زمستان) با خودروهای برقی خواهیم داشت. دقت کنید دلیل بیان این چالش ها این نیست که بخواهیم واردات و یا تولید برقی ها را اشتباه تلقی کنیم. بلکه می خواهیم به مردم و همچنین مسئولین این نکته را یادآور شویم که برای ورود برقی ها بهتر است با بهترین های ممکن کار کنیم تا از بالاترین سطح این تکنولوژی نو عقب نمانیم. برقی سازی خودروها می تواند بازی را برای یک کشور در حال توسعه تغییر دهد و بدلیل نوین بودن تکنولوژی ها در این رده، با سیاست گذاری درست می توانیم عقب ماندگی های بنزینی هایمان را جبران کنیم.
حتما ببینید : ویدیو اولین خودروی برقی و اشتراکی ایران
مصرف برق را چه کنیم؟
همانطور که اشاره شد برخی از کارشناسان دلیل تعطیلی این روزها را ناتوانی دولت در تامین برق برای مناطق گرمسیر می دانند. فارغ از این که این استدلال درست است یا نه، می دانیم که کشور در سال های اخیر درگیر تامین برق در فصول گرم بوده و قطعی برق در سال های اخیر گاها سطح بالایی از نارضایتی عمومی را رقم زده است. جالب است بدانید میانگین مصرف برق به ازای هر شهروند در ایران کمتر از میانگین مصرف جهانی است. این یعنی ما عملا نسبت به بسیاری از کشور های دنیا برق کمتری مصرف می کنیم. البته دلیل این الگوی مصرف دلایل مختلفی مثل استفاده از گاز در بسیاری از مصارف دارد. اما نکته مهم این است که با وجود مصرف پایین تر از میانگین جهانی، دولت هرسال در تامین برق مشکل دارد و این مشکل در فصل گرما به اوج خودش می رسد. البته کارشناسان حوزه برق می گویند مشکل تامین به دلیل قدیمی و مستهلک بودن شبکه تامین برق است و در تامین انرژی مشکلی وجود ندارد اما بهرحال و به هر دلیلی تامین برق در ایران با مشکل مواجه است.

حال با این وضعیت بحث ورود خودروهای برقی مطرح می شود. مدیر عامل ایران خودرو از عرضه خودروی ملی برقی می گوید و شهردار تهران ادعا می کند به زودی اتوبوس ها و تاکسی های برقی را در ایران خواهیم داشت. اما برق این خودروها قرار است چگونه تامین شود؟ با ورود خودروهای برقی سرانه مصرف برق بالاتر می رود و این یعنی مشکلات تامین بیشتر خواهد شد. البته بسیاری از دولت مردان می گویند که با صرفه جویی حاصل از بنزین می توان این موضوع را حل کرد اما بحث بازسازی شبکه برق و بهینه سازی خطوط به این سادگی ها رقم نمی خورد. دقت داشته باشید برای فرهنگ سازی و استفاده مستمر از خودروهای برقی نیاز به ایستگاه های شارژ سریع است و این ایستگاه ها نیاز به برق فشار قوی دارد. پس برقی سازی خودروها نه تنها برق بیشتری می طلبد بلکه یک شبکه مدرن و مجهز را به عنوان زیرساخت می خواهد که این هزینه.
در این گزارش سعی کردیم چالش هایی از ورود خودروهای برقی را به بهانه تعطیلی آتشین این روزها بیان کنیم. واضح است که صنعت خودروی ایران نیاز به برقی سازی دارد اما این برقی سازی یک تحول همه جانبه را می طلبد. امیدواریم آنچه امروز مسئولین در مورد برقی سازی و ورود خودروهای برقی می گویند حساب شده باشد و همه مسائل فنی را سنجیده باشند.