وقتی همه خواب بودیم ؛ آینده خودروی خاورمیانه در دستان عربستان؟ + ویدیو

از سرمایه گذاری عربستان در لوسید و عقد قرارداد این کشور با هیوندای، همه این ها نشان می دهد که سعودی ها برنامه محکمی برای آینده خودرو در منطقه دارند.
درست در زمانی که ما درگیر واردات خودروهای اقتصادی به کشور هستیم و هنوز بعد از گذشت ماه ها فرآیند واردات به وضعیت مطلوبی نرسیده است، یک خبر مثل بمب همه را متعجب می کند. “خط تولید هیوندای در عربستان افتتاح می شود”. تیتر این خبر ساده بود اما آینده مهمی را برای عربستان رقم می زند. این یعنی عربستان کشوری خواهد بود که کمپانی هیوندای نخستین خط تولید منطقه ای خود را در آن تاسیس می کند و عربستان احتمالا استراتژیک ترین کشور برای تولید خودروهای کره ای در خاورمیانه خواهد بود.
سرنوشت مبهم اولین خودروساز خاورمیانه
کشور ما جزو اولین کشور های منطقه بود که به صنعت خودروسازی ورود کرد. اگرچه بحث تولید در ایران با مونتاژ محصولات خارجی آغاز شد اما بهر حال این روندی بود که هر صنعتی در ابتدا باید پشت سر می گذاشت. در آن سال ها کارشناسان اقتصاد بر این باور بودند که آینده حمل و نقل و خودروسازی منطقه در دستان ایران خواهد بود. چراکه صنعت خودرو باد سرعت بسیار زیادی در حال پیشرفت بود. اما پس از انقلاب و با اعمال تحریم های دوره ای صنعت استراتژیک کشور بسیار ضربه دید. خودروسازی دومین صنعت کشور ایران پس از صنعت نفت بود و اعمال تحریم های پیشرفته و مختص به آن، استراتژی جدیدی بود که بخصوص در سال های اخیر مشکلات زیادی برای کشور رقم زد. اما در همین سال ها که ما درگیر تحریم های همه جانبه و کشمکش های سیاسی بودیم، عربستان توانست به نقطه مطلوبی برای آغاز خودروسازی مدرن برسد. لوسید که یکی از خودروسازان آمریکایی مهم در صنعت خودروهای برقی به شمار می رود، قرارداد همکاری با عربستان امضا کرد. طبق این قرارداد، در مرحله اول سعودی ها خودروهای این نشان را مونتاژ می کنند. این قرارداد به نحوی تنظیم شده که در آینده لوسید یک خط تولید کامل را در عربستان داشته باشد. همچنین کمپانی هیوندای قرار است در عربستان اولین خط تولید خود را داشته باشد. جالب است بدانید خط تولید منطقه ای هیوندای پیش از کنار رفتن برجام قرار بود در ایران فعالیت کند و کشور ما قرار بود مرکز تولید استراتژیک هیوندای در منطقه باشد. همچنین نشان جدید بیونکا در چین هم با یک سرمایه گذاری سعودی به توافق رسیده است. بیونکا استارت اپ مدرن چینی است که کارشناسی ها نشان می دهد بیشترین ارزش سرمایه گذاری را در بین دیگر کمپانی های چینی دارد. حالا سوال اینجاست که با این حجم از پیشرفت و سرمایه گذاری در عربستان، سرنوشت کشور ما به عنوان اولین خودروساز خاورمیانه چه می شود؟
سعودی ها آینده خودرو را درک کرده اند
با روی کار آمدن وزیر جدید صمت بحث برقی سازی خودروها در ایران بسیار داغ شد. علی آبادی که از مپنا آمده بود کاملا می دانست برقی ها در آینده حرف اول را می زنند. این درکی است که عربستانی ها خیلی زودتر به آن رسیده اند. از سه نشان مطرحی که به تازگی با عربستان قرارداد بسته اند، دو کمپانی خودروهای تمام برقی تولید می کنند. عربستانی ها همچنین پروژه هایی را در راستای استفاده از خودروهای هیدروژنی پیش می برند و در این زمینه هم پیشتاز هستند. در همین زمان ما در ایران همچنان درگیر ایجاد زیرساخت و واردات خودروهای نسبتا معمولی برقی هستیم که آینده مبهمی هم دارند. جالب اینجاست حرکت دولت فعلی به سمت برقی سازی بیشتر به علت رسیدن مصرف بنزین به حد اضطرار است تا آینده نگری! اما نگاه عربستانی ها کاملا به سوی آینده است.
پیشر ترکیه با معرفی خودروهای تمام برقی TOGG به ما نشان داد که در صنعت خودروسازی در حال پسرفت هستیم و حالا عربستان با عقد قرارداد هایی مهم این واقعیت را برای ما پررنگ تر کرد. عربستانی ها در این سال ها با سرمایه گذاری هایی سنگین رشد چشمگیری در گردشگری داشته اند و حالا این کشور به محل امنی برای سرمایه گذاری خارجی تبدیل شده است. حضور ستارگان مطرح فوتبال در تیم های عربستانی و مقایسه زیرساخت های ورزشی این کشور با ایران نشان داد که عربستان در بحث ورزش فاصله زیادی با ما گرفته است و با روندی که این کشور در خودروسازی در پیش گرفته است، اصلا بعید نیست روزی در ایران خودروهایی عربستانی سهم زیادی در بازار داشته باشند.
عنوان “وقتی همه خواب بودیم” شاید باز هم تیتر یادداشتی شود که سال ها بعد نوشته خواهد شد. یادداشتی که یادآوری می کند ایران با وجود موقعیت استراتژیک منطقه ای و همچنین داشتن زیرساخت های صنعتی، از کشوری مثل عربستان عقب افتاد.
حیف از ایران، حیف حیف
بنظرم تا زمانی که تکنولوژی ساخت رو نیارن داخلش بدرد نمیخوره مثل قضیه ماشینای رنو مخصوصا ال۹۰ توی ایران .
البته نظر منه
هیچ آینده ای در خودرو های برقی نیست و جزو منفور ترین نوع خودرو ها در جهان هستند.
فکر کنم برای مقامات جمهوری همش اسلامی که رانت و بی کیفیتی خودرو ناشی از عملکرد متقلبانه آنهاست سنگینیش به این است برای اینکه بیشتر از این آبرویشان را نبرند بروند سر سنگین خودرو از کشورهای صاحب تکنولوژی ماننده آلمان و آمریکا وارد کنند چون در این ۴۴ سال ثابت شده که با این رانت و پولشوئی که در تولید خودرو به برکت انقلابی های ۵۷ هست ایران هیچ موقع صاحب تکنولوژی تولید خودرو نخواهد شد و کیفیت لگن های مونتاژی هم که به اسم تولید داخلی به خورد مردم می دهند در سایه و به برکت رانت و پولشوئی مقامات رده بالای نظام مقدس با کمک افراد میر سلیم انجام و اعمال می کنند هر روز بدتر و بدتر می شود.
چون اکثرا ما بفکر سر کیسه کردن مردم و بفکر سود بیشتر و قانع نشدن به سود منطقی و متعارف هستیم. و هدف پیشرفت و تعالی کشور نیست اکثر تولید کنندگان و مسئولین ما ، بفکر جیبشانند.
سعودی ها به فکر خدمت به ملت هستند ولی در عوض درکشور. ما ایران خودرو و سایپا بهفکر چپآول مردم
آینده خودرو خاورمیانه با هیوندای؟ اولا توی خاورمیانه و اکثر کشورهای جهان همه خودروها وارداتی هستن و دوما هیوندای ۹ مین شرکت جهان هست که محبوبیتی هم بین عربا و اسیا نداره
بنظر من در سایه تحریمها و سیاست خارجی فعلی ما در سالهای آتی از عقب مانده ترین کشورهای خاور میانه خواهیم بود . چون بودجه و منابع را هدر میدهیم و نخبگان هم که دارند میرن یا اگر نروند بخاطر جلوگیری از خروج آنها کاری در داخل صورت نخواهند داد…کشور از تبعیض و انحصار و خودی و غیر خودی رنج میبرد و زیان خواهد دید.
صنعت خودرو تو ایران که تکلیفش روشنه و با این روند به جای خاصی نمی رسه ولی عربستان هم کار خاصی نکرده یه سری شرکت دارن میرن اونجا خودرو تولید کنن دیگه! اینکه سالها تو ایران بوده و به همین داستان که صرفا مونتاژ کار هستن خودرو سازهامون کلی انتقاد شده. به نظرم اتفاق عجیبی تو عربستان در حال رخ دادن نیست.
عرب ها دیگه خیلی از ما جلو زدند .ما تا چند سال دیگه از لحاض اقتصادی از افغانستان هم عقب تر می افتیم . عربستان دارع خودش رو با اروپا و … مقایسه میکنه ولی ما به فکر کمک به فلسطین و کشور های آفریقایی هستیم . حیف حیف
عرب ها دیگه خیلی از ما جلو زدند .ما تا چند سال دیگه از لحاض اقتصادی از افغانستان هم عقب تر می افتیم . عربستان دارع خودش رو با اروپا و … مقایسه میکنه ولی ما به فکر کمک به فلسطین و کشور های آفریقایی هستیم . حیف حیف
به نظر من شما با بهانه صنعت خودرو سیاسی صحبت کردی در مورد تحریم عدم تحریم و برجام و خودتو خیلی راحت لو دادی ،
نکته مهم اینه عربستان که انقد وابستگی نشون میده ، اگه تحریم بشه چیکار می کنه
سلام مثل خود شما به جای درج خبر داستان سرایی می کنید و فرق بین تولید ومونتاز را نمی دانید ایران تولید می کند
متاسفانه مقامات عربستان فکرشان توی کاره ولی مقامات ما فکرشان تو خرابکاری…. بیسوادی مدیریتی، اقتصاد دستوری، خودشیفتگی، بیداد میکنم…..