موضوعات داغ روز:

اولین تست و بررسی سدان برقی هونگچی

منتشر شده در 02 بهمن 1402 ساعت 16:12
نویسنده محمدرضا پاداش
عکاس علیرضا پاداش
کارگردان رضا چوکامی

سدان برقی هونگچی یا همان هونگچی E-QM5 محصول وارداتی BM Cars است که به تازگی معرفی شده و ما در ادامه به تست و بررسی این خودرو می پردازیم.

نشان هونگچی یکی از شناخته شده ترین و قدیمی ترین برند های خودروسازی کشور چین است. هونگچی را با نام خودروساز ملیی چین می شناسند و خودروهای این نشان یک سر و گردن بالاتر از دیگر خودروهای هم رده چینی است. سابقه طولانی هونگچی در خودروسازی به همراه قرارداد های همکاری مشترک گروه FAW (مالک هونگچی) باعث شده تا کیفیت و دوام را در تمامی محصولات این خودروساز ببینیم. سدان برقی BM Cars اولین محصول از این نشان چینی بود که با BM Cars به ایران آمد. هونگچی E-QM5 یک سدان متوسط و تمام برقی است که قرار است برای حمل و نقل عمومی در ایران مورد استفاده قرار بگیرد و آغازی برای برقی سازی خودروها در ایران باشد. فرصتی فراهم تا در آخرین خودرو اولین تست و بررسی سدان برقی BM Cars را داشته باشیم و این خودرو را از جنبه های مختلف بررسی کنیم.

تست و بررسی سدان برقی

مشخصات فنی سدان برقی BM Cars

هونگچی E-QM5 به یک پیشرانه برقی مجهز است که روی محور جلو قرار می گیرد. این پیشرانه توان تولید نهایت قدرت ۱۸۷ اسب بخار و نهایت گشتاور ۳۲۰ نیوتن متر را دارد و قدرت به سبک خودروهای برقی بصورت تک سرعته به چرخ های جلو می رسد. ظرفیت باتری این خودرو ۵۴ کیلووات ساعت است و با هر بار شارژ کامل آن می توان مسافت ۴۳۱ کیلومتر را در حالت استاندارد پیمود. این اعداد و ارقام ثابت می کند که سدان برقی BM Cars برای مصارف تاکسی رانی و حمل و نقل عمومی می تواند خوب عمل کند چراکه هم قدرت و گشتاور مطلوبی دارد و هم پیمایش قابل قبولی را ثبت می کند.

مشخصات فنی هونگچی E-QM5

امکانات ایمنی و رفاهی

طراحی کابین سدان برقی BM Cars سبک مدرنی دارد و خط طراحی های هونگچی را دنبال می کند. اگرچه این سدان قرار است به عنوان تاکسی استفاده شود اما کیفیت بالایی را در متریال کابین این خودرو می بینیم.

امکانات سدان برقی BM Cars

در هونگچی E-QM5 امکاناتی نظیر ۶ کیسه هوای ده نقطه ای ، سامانه کنترل پایداری، سامانه شروع حرکت در سر بالایی، سیستم هشدار تصادف از جلو، ترمز اضطراری، کروز کنترل و محدود کننده سرعت، تهویه اتوماتیک دو کاناله، رینگ های آلومینیومی ۱۸ اینچی، کامپیوتر سفری، سنسور نور، سنسور باران، نمایشگر لمسی سیستم مالتی مدیا، دوربین پارک عقب، سنسور پارک، شارژر بی سیم، زیر آرنجی، نورپردازی داخلی، سامانه پایش باد تایر ها و… را می بینیم.

ویدیو های پیشنهادی

۱۳ Responses to “اولین تست و بررسی سدان برقی هونگچی”

  1. مهرشاد گفت:

    خیلی برند خوبی هست، البته به نظر من چین در ماشینهای بنزینی هم کاملا داره رقابت میکنه با برندهای معتبر

    ۱۰
    ۳
  2. مهدی یار گفت:

    جلوش شبیه ایگل کرمان موتور هست ، حالا بیا ثابت کن کی از کی کپی کرده 😂😂

    ۱
    ۱
  3. رامین صفایی گفت:

    آخه لگن پاره چینی چیه که نیاز به این همه
    تعبیر و تفسبر و کند و کاو در مورد کارکردش
    داشته باشد . اصلا ارزش داره ؟!

    ۶
    ۲۵
    • حسین گفت:

      در مملکتی که هرروز با مشکلات شدیدتری دستوپنجه نرم میکنیم،و هرساله بدتر از سال قبلش با مشکلات کمبود برق،اب،گاز،سوخت مواجه میشیم،و نه زیرساختی برای تولید برق از خورشید،امواج،حرارت زمین و باد و انرژی هسته نداریم،،،،نمیدونم چرا میخوان وارد کنن همچین چیزایی رو،،،

      خواهشمیکنم تایید کنید مدیرجان

      ۲
      ۸
    • علی گفت:

      آخه این ملت کی از این اظهار نظرهای حکیمانه دست بر می دارن! چه بخواهیم چه نخواهیم آینده خودرو دست این چینی هاست و خوب دارن پیشرفت می کنند.
      ماشینی که کیفیت ساخت، راحتی، طراحی خوب و تکنولوژی داره لگن پاره نیست.

      ۱۲
      ۰
    • بهرام گفت:

      متاسفانه مردم ما هنوز نمیدونن خودرو بنزینی چیه هیبرید چیه برقی چیه در دنیا بعد تسلا هونگچی برقی یکی از بی رقیب های این عرصه هست

      ۰
      ۰
  4. taha گفت:

    سوالم اینجاست وقتی که صفحه ها و پنلهای جدید شارژ افتابی جدید که منعطف و حالت اینه ای دارند وجود دارند که میتوانند از هر لجاظ چه حفظ طراحی ایمنی در تصادفات و بخاطر پوشش نانو سرامیکی حتی دوام خوبی دارند در قسمت های افتاب خور خودرو های برقی مانند کاپوت سقف و صندوق عقب قرار بگیرند و به نوعی خودرو دایم شارژ باشد که باعث میشود مسافت پیمایش چند برابر شود از این ایده استفاده نمیکنند

    ۷
    ۰
  5. mammad halfclutch گفت:

    جناب دلاور چرا از تجربه شارژ با برق خانگی مطلبی ارائه نکردید شاید مهمترین مطلبی که میشد توضیح بدید همین بود چون شخصا ترجیح میدم در زمان استراحت تو خونه ماشین شارژ بشه تا اینکه یک ساعت تو ایستگاه شارژ وایسم

    ۷
    ۰
    • رضا گفت:

      درسته ، باید اشاره ای به این موضوع هم میکردند ولی فقط در فیلم دو بار تصویر کیت شارژ در خانه را به صورت گذرا دیدیم . نکته مهم این هست که برای شارژ در منزل حتماً باید ارت برق ساختمان به صورت کاملاً اصولی اجراء شده باشه در غیر این صورت با خطا در شارژر مواجه میشویم و شارژ انجام نمیشود . فکر کنم مشکل بزرگی نباشه چون در صورت عدم وجود ارت در ساختمان ، میتوان آن را ایجاد کرد .

      ۱
      ۰
  6. علی گفت:

    آقا واقعا دستتون درد نکنه ، نظر من در مورد خودروهای برقی عوض شد.
    قبل از این فکر می کردم خودروهای برقی قابل اعتماد نیستند و جز مزیت کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی چیز قابل ارائه ای ندارند و از نظر هندلینگ و کیفیت خیلی مونده تا به ایده آل برسند.

    ۱
    ۰
  7. رضا گفت:

    چیزی در مورد حداکثر سرعت در جاده کفی میتوان رانندگی کرد و در چه مدت زمانی ادامه داد نگفتید. با شارژر منزل چند ساعت به شارژر ۱۰۰ درصدی میرسد و قیمت شارژر کامل بیرون چند تومان میشود. اگر از برق منزل کسی استفاده کردیم چقدر باید بپردازیم. تشکر

    ۰
    ۰
  8. علیرضا گفت:

    خیلی ممنون ، زحمت کشیدید . در بین فیلم در هنگام توضیح فناوری موتور الکتریکی ، عبارت چین صادر کننده برخی المان های امنیتی هم هست ، استفاده شد . امنیتی صحیح نیست ، ایمنی صحیح هست . امنیت مربوط به پلیس و اینجور مسائل میشه . المان هم اگر با مولفه جایگزین کنیم بهتر میشه . عبارت درست : مولفه های ایمنی .

    ۰
    ۰
  9. امیر بهمن گفت:

    سلام اقا هونگچی برقی کروز و سنسور عقب نداره ؟؟؟؟

    ۰
    ۰

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.