نقد و بررسی طراحی جتا VS5 ؛ روح آلمانی در کالبد چینی

مدل VS5 یکی از مدل های جدید وارداتی بازار است که در خیابان ها می بینیم و ما در این مطلب نقد و بررسی طراحی جتا VS5 برای شما انجام داده ایم.
در حدود دو دهه پیش و در دورانی که چینی ها در ابتدای راه خودروسازی قرار داشتند، کسی فکرش را هم نمی کرد که این کشور با چنین محصولات بی کیفیت و با طراحی هایی که همگی یک کپی ناشیانه از محصولات خودروسازان برتر بودند، روزی بتواند محصولاتی را طراحی و تولید کند که نه تنها در کشورهای در حال توسعه، بلکه در بازارهای مهمی مانند اروپا نیز مورد استقبال قرار گیرد!
اما چینی ها حتی پا را از این فراتر گذاشته و با همکاری های گسترده با خودروسازان مطرح جهانی و نیز بهره مندی از تجارب آنها، به یکی از بازیگران اصلی صنعت خودرو در جهان تبدیل شده اند. جتا «Jetta» یکی از همین برندها است که حاصل همکاری گروه خودروسازی فاو «FAW» چین و فولکس واگن آلمان است که این جوینت ونچر، این برند را با هدف طراحی و توسعه محصولاتی اقتصادی، اما پویا و جوان پسند از برند فولکس واگن برای جامعه چین تاسیس کرده است. به عبارت بهتر، جتا یک برند فرعی از جوینت ونچر فولکس واگن آلمان و فاو چین است که محصولاتی را برای جذب خریداران جوان و نیز افراد خارج از شهرهای بزرگی مانند پکن و شانگهای ارائه می دهد.

یکی از مدل های این برند، کراس اوور کامپکت VS5 است که نخستین بار در سال ۲۰۱۹ و بر اساس پلتفرم معروف گروه فولکس واگن، یعنی MQB که پیش تر در محصولات پرفروشی مانند فولکس واگن گلف، سئات اتکا (که شباهت های زیادی هم با یکدیگر دارند)، آئودی Q3 و… طراحی و توسعه یافته است.
اما با آغاز دور جدید واردات، شرکت ماموت خودرو که پیش تر واردات و عرضه محصولات فولکس واگن در بازار ایران را برعهده داشت، به سراغ زیر برند چینی این خودروساز، یعنی جتا رفته است و اقدام به عرضه کراس اوور های VS5 و VS7 کرده است تا با استفاده از ویژگی های که از فولکس واگن به این دو مدل منتقل شده، بتواند با سایر رقبای چینی خود در بازار کشور به رقابت بپردازد.

بر این اساس، در ادامه این مطلب قصد داریم تا کراس اوور جتا VS5 را از نظر استایل و سبک طراحی بدنه و فضای داخل کابین مورد نقد و بررسی قرار دهیم تا ببینیم این محصول اصالتا آلمانی که زاده چین می باشد، تا چه حد از اصالت یک استایل آلمانی را به ارث برده است.
ویدیو تست و بررسی
طراحی جتا VS5 در بدنه ؛ ترکیبی از پویایی و عملکرد
همانطور که عنوان شد، جتا VS5 محصولی است که بر اساس پلت فرم MQB فولکس واگن توسعه یافته و حدود پنج سال از زمان معرفی و در نتیجه عمر طراحی آن می گذرد و بهتر است که در همین ابتدای کار این موضوع را مشخص کنیم که با یک سبک طراحی و زبان طراحی عجیب و غریب و اغراق شده روبه رو نیستیم. هر چند که ذات زبان طراحی محصولات گروه فولکس واگن نیز بر اساس سادگی و پویایی و در نتیجه ماندگاری طرح در طولانی مدت شکل گرفته است و خب می دانیم که جتا هم یکی از زیرمجموعه ها و از جوینت ونچر این گروه آلمانی با فاو چین است، پس کاملا ارائه چنین سبک و سیاق طراحی برای VS5 کاملا منطقی می باشد.

اما اگر در اولین برخورد با جتا VS5، گشتی در اطراف خودرو بزنید و اگر پیش زمینه ای از محصولات فولکس واگن و زیرمجموعه های آن داشته باشید، پیش از آنکه جتا VS5 را شبیه به محصولات فولکس واگن مانند تیگوان بیابید، آن را بسیار نزدیک و شبیه به کراس اوور های زیرمجموعه اسپانیایی فولکس واگن، یعنی سئات، بخصوص سئات اتکا «Seat Ateca» خواهید یافت. هرچند که سبک و زبان طراحی محصولات سئات بی شباهت به محصولات فولکس واگن نیست!

با این حال طراحان در نمای جلو، سعی در ارائه ویژگی هایی داشته اند که آن را متفاوت از سئات اتکا نشان دهد و به همین دلیل فرم پردازی جلو پنجره و ترکیب آن با چراغ ها و مجموعه سپر، یادآور کراس اوورهایی مانند فولکس واگن T-Roc و T-Cross می باشد. در نمای جلو، فرم های ذوزنقه ای و مثلثی، تشکیل دهنده اصلی جزئیات بدنه می باشد. به علاوه اینکه عناصر طراحی این قسمت شامل جلوپنجره چندضلعی عریض به همراه بافت های کرومی، چراغ ها با لبه های تیز و شارپ، ورودی های هوا یک تکه سپر به همراه چراغ روشنایی در روز که در ترکیب با بافت های کرومی کوچک کنار آن، الگوی طراحی Y شکلی را ایجاد کرده است، چهره ای کاریزماتیک و البته پویا و اسپرت را به دماغه جتا VS5 بخشیده است.

ضمن اینکه تمامی این فرم پردازی ها، که عمده آن ها از یک فرم ذوزنقه ای شکل و یا مثلثی پیروی می کنند، به بخشی از زبان طراحی محصولات جتا تبدیل شده است که اساسا از فرم لوگو این برند که در قالب یک الگوی ذوزنقه ای قرار گرفته است، پیروی می کند و به نوعی معرف این برند نیز می باشد. خطوط روی کاپوت نیز شامل دو خط استخوانی موازی در هر طرف می باشد که از ستون های A شروع شده تا رسیدن به گوشه جلو پنجره و چراغ ها، با زاویه ای منفی در چراغ های امتداد می یابد. هر چند که این امر، بر اساس آنچه که در ترند روز طراحی می باشد، شکل گرفته. است، اما به واسطه عدم امتداد بصری درست خطوط بر روی جلو پنجره و چراغ ها و نیز ارائه یک فرم نسبتا خام و نه چندان پخته، مدت ها است حتی در رابطه با طراحی سایر خودروسازان مطرح مانند مرسدس بنز نیز مورد انتقاد کارشناسان قرار دارد.

اما با وجود این عدم همخوانی درست بین خطوط روی کاپوت و جلوپنجره، قرارگیری یک نوار کرومی در بالای جلوپنجره و امتداد پخته آن بر روی گرافیک چراغ ها و نیز ترکیب این عناصر کرومی با قطعات مشکی پیانویی روی ورودی هوای سپر، بر جذابیت های دماغه VS5 افزوده است.

نمای جانبی VS5، دقیقا جایی است که کوچکترین جزئیات آن نیز عینا برگرفته از سئات اتکا می باشد. با این تفاوت که در جتا VS5 پایه های آینه های جانبی از روی بدنه به روی ستون منتقل شده و گارنیش ها و یا قطعات مشکی دور گلگیرها جای خود را به قطعات تزئینی هم رنگ بدنه داده است.

بر همین اساس نمای جانبی جتا VS5 همانند سئات اتکا ساده، اما پویا می باشد. خط سقف تقریبا صاف که با شیب بسیار ملایمی به اسپویلر سقفی عقب ختم می شود، خط شانه سراسری که به صورت مستقیم از چراغ های جلو شروع شده و تا چراغ های عقب امتداد می یابد، خط و سطوح شخصیتی روی رکاب های جانبی و نیز سطوح عضلانی روی گلگیرها، علاوه بر اینکه به طور منظم شکل گرفته اند و خبری از ناهماهنگی میان آن ها دیده نمی شود، فرم هایی هستند که به طور حسی جریان یافته اند.

فریم شیشه های جانبی با استفاده از قاب کرومی، نمونه ای از استفاده درست و حسابی شده از قطعات کرومی در یک محصول اکونومی می باشد. با این حال برش ایجاد شده بر روی لچکی شیشه عقب که در ستون C قرار دارد، در مقایسه با جتا VS7، توانسته تا حد زیادی از آن حس بصری سنگینی که سبب شده بود تا برادر بزرگترVS5بیش از آنکه شبیه یک کراس اوور باشد، بیشتر شبیه به یک استیشن واگن به نظر بیاید، بکاهد و بر جنبه های اسپرت آن بیافزاید. با این حال جای خالی عناصر ذوزنقه ای شکل و یا مثلثی در نمای جانبی حس می شود که می شد این جزئیات را در قطعه کرومی رو رکاب درها و یا لچکی شیشه عقب به منظور هماهنگی بیشتر با سایر جزئیات نمای جلو و عقب و نیز کاهش شباهت ها با سئات اتکا اجرا کرد. هر چند که همچنان با یک طرح نسبتا دقیق و پخته اروپایی در این نما روبه رو هستیم.

طراحی قوس گلگیرها نیز حالتی مستطیل شکل دارد و از آن انحنا و یا «Curve» معمول در کراس اوورهای کامپکت خبری نیست و همین امر حالتی عضلانی و ایستاتر به نمای جانبی جتا VS5 بخشیده است. طراحی مات رینگ ها نیز جذاب بوده و سایز ۱۸ اینچی آن ها نیز توانسته در بهبود تناسبات این نما کمک کند.

با رسیدن به نمای عقب، با همان سبک طراحی مینیمال و منطقی، اما پویا نمای جلو و جانبی روبه رو می شویم که از هارمونی بسیار مناسبی نیز با سایر قسمت ها برخوردار می باشد. چراغ های دو تکه و کشیده عقب که تا محفظه پلاک امتداد یافته و نیز خطوط صاف و مستقیم که سطوح سبکی را بر روی درب صندوق ایجاد کرده است، ویژگی های اصلی تشکیل دهنده این نما می باشند. اما گرافیک Y شکل چراغ های عقب، علاوه بر هارمونی مناسبی که با سایر جزئیات بدنه VS5 ایجاد کرده، تا حدی چهره این نما را پویا تر کرده است.

طراحی سپر و استفاده از چراغ های شبرنگ سراسری شاید تنها ویژگی اسپرت نمای عقب باشند. ضمن اینکه استفاده از یک ورودی هوای تزئینی سراسری که نقش دیفیوزر را نیز تا حدی بازی می کند و البته قطعه نقره ای مات قرار گرفته در مرکز سپر عقب، از عناصر جذاب و البته متفاوت می توان گفت کل طراحی بدنه VS5 می باشد که تا حدی ان را از آن حالت آرام و ایستا خارج کرده است. طراحی اسپویلر سقف و محل قرارگیری چراغ ترمز سوم بر روی آن در نهایت سادگی و به دور از اغراق شکل گرفته است.
طراحی جتا VS5 در کابین ؛ سادگی همراه با پویایی و اطمینان
با ورود به کابین VS5، با همان سبک طراحی ساده، نسبتا محافظه کار اما تا حدی پویا نمای بیرونی روبه رو می شویم که مهم ترین ویژگی آن در دسترس بودن تمامی اداوات برای سرنشینان، بخصوص راننده است.

کلیت کابین بر پایه خطوط افقی و البته فوکوسی واضح بر روی راننده شکل گرفته است. چرا که تمامی کلیدهای کنترلی نزدیک به هم گروه بندی شده است و این نشان از اهمیت ارگونومی در شکل گیری کابین جتا VS5 دارد.علاوه بر این صفحه نمایش مرکزی و کلاستر جدا از هم طراحی شده اند و زاویه آن ها به گونه ای است که کاملا در مقابل دیدگان راننده قرار داشته باشند و به هیچ عنوان مزاحمتی برای راننده ایجاد نمی شود.

کنسول مرکزی بلند، در کنار دسته دنده خوش دست، حس استحکام یک شاسی بلند یا کراس اوور را با حس چابکی یک خودروی اسپرت تلفیق می کند. یکی از ویژگی های متفاوت در کابین جتا VS5 که سبب ایجاد تمایز با کابین سئات اتکا شده است، عدم تقارن دریچه های سیستم تهویه کنسول میانی می باشد، به طوری که در جتا VS5 صفحه نمایش مرکزی متمایل به چپ و در مقابل راننده قرار گرفته و دریچه تهویه های مرکزی نیز، در سمت راست نمایشگر و در بالای هم قرار دارند و خب این امر از سادگی کابین تا حد زیادی کاسته است.

در زمینه کیفیت مواد و متریال داخلی اما، باید انتظارمان را در حد یک خودروی چینی و اقتصادی پایین بیاوریم. هر چند کیفیت کابین کاملا قابل قبول است، اما نباید انتظار کیفیتی در حد محصولات جهانی تر گروه فولکس واگن داشته باشیم.
ارزیابی کلی
کلام آخر اینکه، سبک طراحی و استایل بیرونی و داخلی جتا VS5، کاملا نمایانگر خط مشی آن می باشد. اینکه ما با محصولی روبه رو هستیم که قرار است ویژگی های مثبت محصولات مدرن و البته جذاب گروه فولکس واگن مانند فولکس واگن تیگوان، سئات اتکا و… را با قیمتی کمتر و برای جوامعی با خواسته های متفاوت تر در اختیار خریداران قرار دهد.

بر همین اساس می توان گفت که طراحی جتا VS5 به عنوان یک محصول چینی، کاملا روح محصولاتی اروپایی و بخصوص آلمانی را به خوبی به نمایش گذاشته و با خود به یدک می کشد و باید ادعا کرد که کسانی که به دنبال زرق و برق و جلب توجه نیستند، قطعا می توانند با سبک طراحی مینیمال، محافظه کار اما پویا جتا VS5 و سایر محصولات کنار بیایند. هر چند که در بازار ایران, مقوله قیمت تاثیر زیادی در تغییر فاکتورها برای خرید یک محصول خواهد داشت. بخصوص وقتی که یک محصول اقتصادی به یک محصول نسبتا لوکس تبدیل می شود.
شماموت خودرو ، شرکتی بی تعهد است . این مطالب را که نوشتین من در این خودرو ندیدم ، ۷ ماهی هست که خریدم و ناراضی ام . کاش تیگو میگرفتم
شما رو نمیدونم ولی به دید من فرم چراغ جلو و جلوپنجزه بی شباهت به تارا نیست!
مشکل داغ کردن داشتن با تعویض یونیت فن هم رفع نشده متاسفانه