نقد و بررسی طراحی نیسان قشقایی؛ نماد کراس اوور های کوچک

نیسان یکی از نشان های جذابی است که در دور جدید واردات می بینیم و ما در این مطلب بررسی طراحی نیسان قشقایی را برای شما انجام داده ایم.
قشقایی، نخستین اتومبیل دورگه یا Crossover و ماشینی با توانایی های خودروهای سواری، با طراحی نزدیک به یک SUV بود که اولین بار در سال ۲۰۰۷ توسط نیسان معرفی شد. محصولی که در آن زمان خود نیسان هم تصور نمی کرد با چنین استقبالی از سوی خریداران روبه رو شود. اما این پیروزی، خودروسازان دیگری را هم بر آن داشت تا به ساخت خودروهای کراس اوور یا به اصطلاح دورگه روی آورده و امروزه شاهد آن هستیم که این سگمنت به یکی از پرطرفدارترین و شاید مهمترین کلاس خودرویی در سطح جهانی تبدیل شده است.
با این حال داستان قشقایی در ایران کاملا متفاوت بود. از آن حس خاصی که بخاطر انتخاب نام یک ایل اصیل ایرانی نسبت به این محصول به وجود آمد تا عدم موفقیت نسل اول آن در زمان عرضه آن توسط پارس خودرو به دلایل همیشگی مانند عرضه محدود, قیمت نه چندان رقابتی و تا حدی فقر آپشنی و… . این شکست حتی سبب شد تا شرکت جهان نوین آریا هم که در دورانی مسئول واردات محصولات نیسان را بر عهده داشت و با وجود عرضه مدل هایی مانند جوک و X-Trail، هیچ گاه به سراغ قشقایی نرود و امکان عرضه مجدد آن وجود نداشته باشد.

با این حال و با تاخیری چند ساله، در حالی که نیسان به تازگی از فیس لیفت نسل سوم قشقایی با زبان طراحی جدید خود رونمایی کرد، شرکت نامی خودرو اقدام به معرفی نسخه فیس لیفت نسل دوم این کراس اوور محبوب با مدل ۲۰۲۳ کرده است که هر چند شاید کمی دیر باشد، اما تجربه نشان داده همین محصول با عمر طراحی نزدیک به ده سال، همچنان از جذابیت های خاصی در بازار ایران برخوردار است که می تواند سبب موفقیت آن شود. بر همین اساس مطلبی که در ادامه می خوانید، نقد و بررسی خواهد بود بر طراحی این کراس اوور خوش نام ژاپنی تا ببینیم که این استایل نسبتا قدیمی از چه ویژگی هایی برخوردار است.
طراحی نیسان قشقایی در بدنه؛ تطابق فرم با عملکرد
همانطور که اشاره شد، نیسان قشقایی که قرار است توسط نامی خودرو به بازار ایران عرضه شود، نسخه فیس لیفت نسل دوم این کراس اوور کوچک است. بر همین اساس این نسل در مقایسه با نسل اول خود، تغییرات عمیقی را در نماهای مختلف، اما با حفظ همان قالب اصلی خود، یعنی همچنان یک کراس اوور کوچک بودن، تجربه کرده است. با این حال این مدل به عنوان یک نسخه فیس لیفت، تنها تغییرات محدود و ظریفی را، بخصوص در نمای جلو به جهت مدرن تر شدن استایل تجربه کرده است.

در اولین برخورد با نیسان قشقایی، چهره آشنا نسل قبلی برادر بزرگتر آن یعنی X-Trail کاملا به چشم می آید که نیسان این سبک طراحی را «Premuum Dynamism» می نامد.
اما طراحی نسل دوم قشقایی بر پایه سه ارزش اصلی و الهام بخش «چابکی»، « پریمیوم بودن» و « در کنترل بودن» شکل گرفته که در تمام عناصر بدنه، توسط تیم طراحی نیسان در اروپا و در استودیو بریتانیا به رهبری شیروناکامورا اجرا شده است. او در رابطه با طراحی نسل دوم قشقایی اینگونه توضیح می دهد؛« ما یک طراحی کاملا جدید ایجاد کرده ایم که بر موفقیت نسل اول قشقایی بنا شده و رهبری آن را در سگمنت کراس اوورها را نیز تایید می کند»
نمای جلو قشقایی، با تکیه بر DNA خانواده کراس اوورهای نیسان دارای یک نمای بصری جسورانه و اسپرت (البته برای پنج یا شش سال پیش) است که در عین حال که متمایز و قابل تشخیص است، جذاب و هیجان انگیز هم می باشد.

در قلب چهره نیسان قشقایی، جدیدترین تجسم از جلو پنجره نمادین «V-motion» به همراه نشان جدید نیسان خودنمایی می کند. ضمن اینکه قرارگیری لوگوی نیسان در یک قاب کرومی، نگاه ها را به سمت لوگوی نیسان سوق می دهد. هر چند بازهم باید تاکید کرد که محصولات جدیدتر نیسان و در واقع فیس لیفت نسل سوم قشقایی فلسفه جدیدی از این جلو پنجره معروف نیسان را به نمایش می گذارد. با این حال در نمونه عرضه شده، همچنان شاهد جذابیت هایی در سبک طراحی دماغه خودرو هستیم.
همچنین امتداد خطوط استخوانی روی کاپوت بر روی جلوپنجره و چراغ ها، ضمن ایجاد یک بازی جذاب از نور و سایه بر روی کاپوت، حالتی سه بعدی به ان بخشیده است که سبب پویایی و عضلانی تر شدن این نما شده و یک هارمونی بصری بین قسمت بالایی و پایینی نمای جلو ایجاد کرده است.
طراحی چراغ های بومرنگ شکل و کشیده جلو که با زاویه ای شارپ به جلو پنجره متصل شده است، چهره ای مدرن را ایجاد کرده است که نمای جلو را به سمت کناره ها گسترش داده و حالت عرضی بیشتری را به بدنه بخشیده است. داریل اسکریون «Darryl Scriven» مدیر بخش دیزاین نیسان در اروپا می گوید : «چراغ های جلو LED، یک عنصر زیبا از بدنه قشقایی با خطوط و اشکال هندسی پیچیده است که نمونه ای عالی از ادغام فناوری های پیشرفته را در نیسان قشقایی به نمایش می گذارد.»

طراحی سپر و مجموعه ورودی های هوای کناری و مرکز سپر، چهره مدرن تری به قشقایی بخشیده اند. استفاده از نوارهای کرومی در گوشه های سپر، ضمن جذابیت بصری، هارمونی جذابی نیز با گرافیک بومرنگ شکل چراغ ها و جلو پنجره V شکل جلو ایجاد کرده است. ضمن اینکه سطوح و خطوط اجرا شده بر روی سپر نیز در عین سادگی، جذاب و گیرا می باشند.
نیسان همیشه بر این باور بوده است که فرم باید با عملکرد مطابقت داشته باشد و این تفکر در این مدل قشقایی نیز به سطح جدیدی کشیده شده است. قشقایی در کنار ارائه ظاهری پویا و تا حدی مدرن، از نظر آیرودینامیکی نیز به لطف ضریب درگ ۰.۳۲، یکی از برترین ها در این سگمنت می باشد.
در نمای جانبی علاوه بر زاویه خط سقف و نیز ستون ها که سبب بهبود آیرودینامیک بدنه شده است، حجم قوس چرخ ها یا قوس گلگیرها اصلاح شده است تا حس بصری قدرتمند تری را در پروفایل جانبی بدنه نمایش بدهد. ایده تیم طراحی برای رسیدن به چنین هدفی نیز، بیشتر کردن طول خط کمر یا خطوط شیشه های جانبی«DLO» و ایجاد سطح بیشتری بر روی گلگیرها و اطراف چرخ ها بوده است. به علاوه اینکه نمای جانبی به عنوان نقطه اتصال چهار گوشه بدنه برای ایجاد چهره ای اسپرت تر در نظر گرفته شده است.

به لطف استفاده از خطوط متعدد در این نما، سطوح همچنان جذابیت خود را حفظ کرده و به لطف همین خطوط شاهد ایجاد یک بازی نور و سایه در پروفایل بدنه هستیم که سبب مدرن تر شدن نمای جانبی شده است. هر چند که باید اشاره کرد که این حالت مدرن، پیش تر ناشی از شلوغی بصری و به لطف خطوط در هم تنیده ایجاد شده است که سبب شده تا برای مدت طولانی تری نگاه ها را به خود درگیر کند.
با این حال و با وجود پویایی این قسمت، ما همچنان با ظاهری پخته روبه رو هستیم و فقط کافی است که چگونگی امتداد و اجرا خطوط بر روی گلگیرهای جلو و عقب و نیز نحوه ارتباط آن ها با خطوط شخصیتی را با برخی از کراس اوور های چینی بازار مقایسه کنید و خواهید دید که به تمامی این موارد فکر شده و هیچ یک از خطوط به حال خود رها نشده است.

در نمای عقب، چراغ های بزرگ با برشی زیبا، جلوه ای ویژه به قشقایی بخشیده اند. گرافیک بومرنگ شکل، همانند نمای جلو، در سراسر چراغ های عقب کشیده شده اند و عرض بصری را به عقب خودرو نیز اضافه کرده است.
یک خط کمانی، نقطه اتصال دو چراغ به یک دیگر می باشد که با ایجاد یک حجم بیرون زده ظریف، حس بصری یک اسپویلر را در این قسمت ایجاد می کند که علاوه بر پویایی این نما، در بهبود آیرودینامیک آن نیز تأثیرگذار است. با این حال بر روی سطح در محفظه بار، کمبود یک قطعه کرومی جهت ایجاد هارمونی بیشتر با جزئیات نماهای دیگر و جلو پنجره جلو احساس می شود.

طراحی سپر نسبت به نسل قبل و حتی مدل پیش از فیس لیفت، از ظاهری پیچیده تر و پویا تری برخوردار شده است. با این حال در این قسمت تاکید بر سادگی و البته هماهنگی با سایر عناصر در دستور کار تیم طراحی بوده است. همچنین نحوه اجرا و قرارگیری چراغ های شبرنگ و یا مه شکن در گوشه های سپر و نحوه ادغام آن با خطوط روی آن، دقت طراحان در اجرای جزئیات را نشان می دهد.
طراحی نیسان قشقایی در کابین؛ تطابق راحتی و کاربری
همانند نمای بیرونی، نمای داخلی و چیدمان کابین نیسان قشقایی نیز بر پایه سه اصل راحتی، پیوستگی و کنترل شکل گرفته است. با این حال پنل کنسول داشبورد، عنصر اصلی طراحی داشبورد است که عرض کابین را نیز گسترش می دهد.

با ورود به داخل کابین، همانند نمای بیرونی طراحی داشبورد را بسیار نزدیک به کابین نیسان X-TRAIL میابیم. اما باید یادآور شویم که طراحی این کابین با تمام ویژگی ها و اصولی که در طراحی آن اجرا شده است، اما کاملا قدیمی و تا حدی کسل کننده به نظر می رسد. هر چند که همین سبک برای کسانی که با طراحی تکنولوژی محور و مدرن داشبورد محصولات جدید ارتباط نمی گیرند یک مزیت به حساب می آید.

کنسول میانی همانند نمای بیرونی، بر پایه فرم V شکل گرفته است که تمامی اداوات و نمایشگر را در خود جای داده است. کنار این مورد نیز تمامی جزئیات داخل کابین مانند دسته تعویض دنده ه و یا غربالک فرمان با وجود هماهنگی با کلیت کابین، اما چندان مدرن و پویا نیستند. اما ارگونومی کابین و فضای داخلی در وضعیت مطلوبی قرار دارد. ضمن اینکه کیفیت متریال داخلی با وجود استفاده از پلاستیک های نرم و البته خشک, قابل قبول است. هرچند وقتی که به بر چسب قیمتی خودرو در بازار ایران نگاه کنید کمی انتظارها بالاتر هم می رود!
ارزیابی کلی
نیسان قشقایی از نظر استایل در نسل دوم خود و بخصوص در نسخه فیس لیفت که به بازار ایران عرضه شده است، از بسیاری جهات در مقایسه با نسل اول خود پیشرفت های قابل توجهی داشته است. با این حال باید قبول کنیم در دوره ای که حتی محصولات درجه دو چینی هم از ترندهای روز طراحی برخوردار شده اند، حضور این نسل از نیسان قشقایی کمی دیرصورت گرفته است. به عبارتی با وجود بهره مندی از یک ظاهر زیبا، متناسب و با ویژگی هایی که به مراتب پخته که البته کارآمد هم می باشند، اما استایل قشقایی تا حدی جذابیت خود را از دست داده و رنگ و بوی کهنگی به خود گرفته است. بخصوص اینکه محصولات غیر چینی مانند هوندا وزل، کیا سلتوس و یا هیوندای کنا با ظاهری بسیار مدرن تر در رده قیمتی نیسان قشقایی نیز حضور دارند و این کار را برای قشقایی با وچود تمام ویژگی های مثبتی که در طراحی ظاهری و کابین آن وجود دارد, به مراتب سخت تر می کند.
با این حال استایل و سبک طراحی نیسان قشقایی همچنان می تواند افراد میانسال و یا گروهی را که چندان به دنبال زرق و برق نیستند و صرفا به دنبال یک طراحی زیبا و کارآمد می باشند را کاملا راضی نگه دارد.
به جرات میشه گفت بهترین ماشینی هستش که تا الان وارد کشور شده
چون دردسر های توربو شارژ و همچنین خودرو های برقی و هیبرید رو نداره و علاوه بر اون اصالت و کیفیت ژاپنی داره
حجم موتور مناسبش هم مالک رو راضی نگه میداره
طراحیش قدیمی هست، ولی برای ایران جذابه
هرچند فکر کنم اگر اسپورتیج جدید و اینا با قیمت شبیه این بیاد یکم کارش سخت میشه