موضوعات داغ روز:

سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک ؛ تعلیق زانتیا چگونه است ؟

منتشر شده در 12 اسفند 1403 ساعت 16:01
نویسنده آرام عزیزی
عملکرد تعلیق هیدروپنماتیک زانتیا

تعلیق هیدروپنوماتیک یکی از انواع تعلیق هایی است که در خودرو ها به کار می رود. در این مطلب آخرین خودرو به چگونگی این سیستم تعلیق می پردازیم.

راحتی سرنشین و هندلینگ دو اولویت همیشگی خریداران خودرو بوده است. شرکت های خودرو سازی همیشه در حال توسعه محصولات و فناوری هایی بوده اند که بتواند این دو فاکتور مهم را محقق کنند. تعلیق هیدروپنوماتیک یکی از انواع راهکار هایی است که تا حدودی این دو عامل مهم را فراهم می کند. در این مطلب به معرفی، تاریخچه و چگونگی عملکرد این سیستم تعلیق خواهیم پرداخت.

معرفی

سیستم تعلیق خودرو، به ‌طور کلی شامل مجموعه ‌ای از اجزا مانند فنرها، کمک ‌فنرها، و بازوهای اتصال است که با همکاری یکدیگر وظیفه جذب ضربات وارده به چرخ ‌ها و جلوگیری از انتقال آن ‌ها به کابین را بر عهده دارند. انواع سیستم ‌های تعلیق شامل سیستم ‌های مکانیکی (فنرهای مارپیچ، تخت و سیستم ‌های چند اتصالی)، سیستم ‌های هیدرولیکی و سیستم ‌های بادی هستند.

سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک

سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک، به ‌جای استفاده از فنرهای فلزی سنتی، از مایعات هیدرولیک و گاز نیتروژن برای جذب ضربات و ارتعاشات ناشی از جاده استفاده می ‌کند. در این سیستم، مایعات تحت فشار با گاز نیتروژن فشرده ترکیب می ‌شوند تا انرژی حاصل از ضربات جاده را جذب و دفع کنند. این سیستم علاوه بر جذب بهتر ارتعاشات، قابلیت ‌هایی چون تنظیم ارتفاع دستی و خودکار، پایداری بیشتر در پیچ ‌ها و بهبود هندلینگ خودرو را فراهم می ‌آورد. دلیل تعادل خوب زانتیا نیز، سیستم تعلیق روغنی آن است. این خودرو حتی قابلیت حرکت با سه چرخ را به واسطه تعلیق هیدروپنوماتیک را دارد.

Traction Avant 15H

سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک اولین بار در دهه ۱۹۵۰ توسط شرکت سیتروئن فرانسه توسعه یافت. این فناوری برای اولین بار در خودرو سیتروئن Traction Avant 15H به ‌صورت آزمایشی به کار گرفته شد. اما نقطه عطف این فناوری با معرفی مدل سیتروئن DS در سال ۱۹۵۵ رقم خورد. DS که یکی از خودروهای زمان خود بود که انبوهی از فرانسوی بازی ‌ها را داشت. دی اس ۱۹۵۵ به لطف این سیستم توانست استانداردهای جدیدی در راحتی و پایداری ایجاد کند. بیشتر خودروهای نظامی با وزن بالا مانند تانک و امرپ نیز از این تعلیق بهره می ‌برند.

نمونه ای از تعلیق هیدروپنوماتیک

در دهه هشتاد شمسی، سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک با معرفی خودرو سیتروئن زانتیا در ایران بیشتر شناخته شد. زانتیا به دلیل قابلیت تنظیم ارتفاع و راحتی فوق ‌العاده خود، محبوبیت زیادی در میان رانندگان ایرانی پیدا کرد. طبق آمار، بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه زانتیا در ایران تولید و فروخته شد، یکی از دلایل محبوبیت زنتیا تعلیق هیدروپنوماتیکی آن بود.

انواع سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک

سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک در مدل ‌های مختلفی طراحی شده است که بسته به نیاز خودرو و فناوری مورد استفاده، عملکردهای متفاوتی ارائه می ‌دهند:

در سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک ساده، سیستم به ‌صورت مستقل روی هر چرخ عمل کرده و تعادل و پایداری خودرو را افزایش می ‌دهد. ارتفاع خودرو به ‌صورت خودکار متناسب با شرایط جاده تنظیم می ‌شود. در سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک تطبیقی این نوع سیستم پیشرفته ‌تر بوده و امکان تغییر سختی یا نرمی تعلیق را متناسب با سرعت و شرایط رانندگی فراهم می ‌کند. سیستم تطبیقی معمولاً در خودروهای لوکس مانند مرسدس بنز S-Class یا سیتروئن C6 استفاده می ‌شود.

طراحی تعلیق هیدروپنوماتیک

سیستم هیدروپنوماتیک فعال این نوع نیز از سنسورها و پردازشگرهای پیشرفته ‌ای برای تنظیم سریع و بهینه ارتفاع و سختی تعلیق بهره می ‌برد. سیستم “Magic Body Control” در خودروهای لوکس مرسدس بنز از همین نوع الهام گرفته است. عملکرد کلی هیدروپنوماتیک به این صورت است که مایعات هیدرولیک تحت فشار از طریق پمپ ‌ها و لوله ‌ها به سیلندرها منتقل می ‌شوند. درون سیلندر، این مایع با گاز نیتروژن موجود در کره ‌های هیدروپنوماتیک ترکیب می ‌شود تا ضربات جاده را جذب کند. این فرآیند باعث می ‌شود که خودرو بدون لرزش و با نرمی حرکت کند.

اجزای سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک

اجزای کامل تعلیق هیدروپنوماتیک

تعلیق هیدروپنوماتیک از پنج جزء اصلی تشکیل شده، کره ‌(گوی) های هیدروپنوماتیک، پمپ هیدرولیک، سیلندرهای هیدرولیک، شیرهای کنترل ارتفاع و مخزن هیدرولیک. گوی ‌های تعلیق که در بالای هر چرخ نصب می ‌شوند، دارای دو بخش مجزا هستند. قسمت بالایی حاوی گاز نیتروژن و قسمت پایینی حاوی روغن هیدرولیک است. این دو بخش با یک دیافراگم لاستیکی از هم جدا می ‌شوند. گاز نیتروژن نقش جذب ضربات و روغن هیدرولیک نقش انتقال نیرو را بر عهده دارد. پمپ هیدرولیک روغن سیستم را تحت فشار به سیستم تزریق می ‌کند و باعث می ‌شود که ارتفاع خودرو متناسب با شرایط مختلف تغییر کند. سیلندر ها نیز نیروی مایع هیدرولیک را به حرکت مکانیکی تبدیل می ‌کنند و به خودرو اجازه می ‌دهند که به ‌صورت خودکار تنظیم شود. شیرها با تنظیم میزان جریان مایع هیدرولیک، ارتفاع خودرو را کنترل می ‌کنند. به ‌عنوان مثال، زمانی که خودرو سنگین ‌تر می ‌شود، این سیستم به ‌صورت خودکار ارتفاع را افزایش می ‌دهد تا تعادل حفظ شود. مخزن نیز وظیفه ذخیره ‌سازی روغن هیدرولیک را بر عهده دارد و معمولاً در نزدیکی پمپ قرار می ‌گیرد.

مزایا و معایب

خرابی های تعلیق هیدروپنوماتیک

سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک مزایای متعددی دارد که آن را به انتخابی ایده ‌آل برای خودروهای لوکس تبدیل کرده است. این سیستم توانایی بی ‌نظیری در جذب ضربات و تنظیم ارتفاع خودرو ارائه می ‌دهد. رانندگی نرم و پایدار حتی در جاده ‌های ناهموار از دیگر نقاط قوت این سیستم است. همچنین، تعادل خودرو در پیچ ‌ها به طور چشمگیری بهبود می ‌یابد.

اما از سوی دیگر، این سیستم معایبی نیز دارد. پیچیدگی فنی و هزینه بالای نگهداری از مهم ‌ترین چالش ‌های آن است. برای مثال، تعویض کره ‌های هیدروپنوماتیک هر چند سال یک ‌بار ضروری است و هزینه قابل ‌توجهی دارد. همچنین، در صورت خرابی، تعمیر این سیستم نیازمند تخصص بالا است که ممکن است در همه مناطق در دسترس نباشد. در ایران نیز پیدا نشدن گوی ‌های اصلی، نبود روغن مناسب و پیدا نشدن مکانیک ماهر از مشکلات زانتیا سواران است.

گوی های تعلیق هیدروپنوماتیک

سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک یکی از جالب ‌ترین فناوری ‌های تعلیق در دنیای خودرو به حساب می آید. اگرچه هزینه ‌ها و چالش ‌های نگهداری این سیستم ممکن است برای برخی افراد محدودیت ایجاد کند اما برای کسانی که به دنبال سواری نرم و عملکرد بالا هستند، این سیستم گزینه ‌ای بی ‌نظیر است. این فناوری که توسط سیتروئن معرفی شد، همچنان در خودروهای لوکس مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

ویدیو های پیشنهادی

۳ Responses to “سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک ؛ تعلیق زانتیا چگونه است ؟”

  1. بردیا آریامهر گفت:

    تعلیق زانتیا!!؟
    هووم
    هنوز ک هنوزه بعد از ۴۰ سال نتونستن به گرد پای تعلیق و هندلینگ زانی برسن🙃

    ۱۲
    ۰
  2. قاسم گفت:

    سلام واقعا پس از این همه مدت از ساخت زانتیا هنوز ماشینی به راحتی زانتیا نتونستن درست کنن اگه سزستم پنوماتیکش سالم باشه حرف نداره تو راحتی و نرمی

    ۸
    ۰
  3. حامد درخش گفت:

    هنوز ماشین ندیدم به پاس برسه حداقل ماشین زیر ۲ میلیارد نیست که مثل زانتوک باشه

    ۶
    ۱

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.