پلتفرم های ایران خودرو را بهتر بشناسیم ؛ برنامه مدیریت جدید برای پلتفرم ها

در این مطلب پلتفرم های ایران خودرو را معرفی خواهیم کرد و به برنامه مدیریت جدید ایران خودرو برای پلتفرم های این خودرو ساز می پردازیم.
با واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی مدیریت جدید این خودروساز از برنامه های جدیدش در بحث پلتفرم ها خبر می دهد. در این مطلب پلتفرم های ایران خودرو را معرفی خواهیم کرد و از برنامه مدیریت جدید آن بابت توسعه پلتفرم ها می پردازیم. در ابتدای باید شناخت درستی درباره پلتفرم داشته باشم و بگویم پلتفرم چه هست. پلتفرم یعنی یک پایه و اساس مشترک که می شود چیزهای مختلفی را روی آن ساخت. مثلا تصور کنید یک شرکت تولیدی یک قالب مشخص برای میز داشته باشد و از همان قالب برای ساخت میزهای چوبی، فلزی یا شیشه ای استفاده کند. این باعث می شود هزینه ها کم شود، تولید سریع تر باشد و قطعات راحت تر پیدا شوند. حالا در دنیای خودرو، پلتفرم دقیقا همین کار را می کند. یعنی یک خودروساز یک ساختار اصلی شامل شاسی، سیستم تعلیق، محل نصب موتور و برخی بخش های الکتریکی را طراحی می کند و بعد روی همان پایه، مدل های مختلفی از خودروها را می سازد. برخی پلتفرم ها نیز ماژولار هستند و خودروساز یک پلتفرم را همزمان برای یک سدان، یک کراس اوور و خودروی هاچ بک استفاده می کند. این کار باعث می شود شرکت ها بتوانند با هزینه کمتر، خودروهای متنوعی تری تولید کنند.
حتما بخوانید : پیشرانه IK3 ایران خودرو را بشناسید
پلتفرم P200

در همان ابتدای ورود پژو ۲۰۶ به ایران، ایران خودرو با دیدن استقبال خوب از این خودرو تصمیم به داخلی سازی آن گرفت. این خودرو بر اساس ترکیب پلتفرم PF1 پلتفرم پژو ۱۰۶توسعه یافته بود. ایران خودرو در همان سال ها امتیاز این پلتفرم را از پژو خرید و نام این پلفترم در ایران خودرو تبدیل به P200 شد. اولین اقداماتی که ایران خودرو بر روی این پلتفرم انجام داد توسعه نسخه صندوق دار ۲۰۶ بود و مدتی بعد نیز نسخه اختصاصی۲۰۷ را برای بازار ایران توسعه داد. رانا پلاس نیز بر اساس پلتفرم P200 توسعه داده شده است. پژو ۲۰۶ ساخت فرانسه با این پلتفرم در سال ۲۰۰۰ توانست ۴ ستاره از ۵ ستاره ایمنی سرنشینان و کودک در تصادفات و ۲ ستاره از ۴ ستاره در بخش عابرین پیاده را از مؤسسه یورو ان سی ای پی دریافت کند.
پلتفرم P100
با توقف تولید وانت سایز کوچک باردو، ایران خودرو تصمیم به توسعه خودرو جدید با استفاده از ترکیب پلتفرم هایش گرفت. حاصل ترکیب بخش جلویی اتاق پژو پارس، شاسی وانت باردو و برخی از اجزای فنی آردی منتج به تولید خودروی به اسم آریسان شد. آریسان در بازار اقبال خوبی نداشت و دلیل این امر نیز ضعف شاسی و پلتفرم آن بود. این خودرو در همان ابتدای ورود به بازار با بارگیری زیاد در بسیار از موارد از وسط شاسی آن می شکست و به دو قسمت تقسیم می شد. آریسان با تمام ضعف هایش تا سال ۱۳۹۹ هرچند محدود در خطوط تولید بود.

ایران خودرو برای حفظ حضور در بازار وانت ها شروع به توسعه شاسی جدید برای وانت آریسان کرد. شاسی جدید از استحکام بالا تری برخودار بود و از الگوی ساخت جدید نیز بهره می برد. آریسان ۲ با الگوی شاس نردبانی ساخته شده که استحکام و هندلینگ به مراتب بهتری نسبت به آریسان ۱ ارائه می دهد. آریسان جدید از لحاظ اتاق هیچ فرقی با آریسان ۱ ندارد و از همان بخش جلویی اتاق پژو ۴۰۵ استفاده می کند. به احتمال بالا در برنامه توسعه پلتفرم جدید ایران خودرو ساختار اصلی شاسی نردبانی حفظ شود اما اتاق سرنشینان جدید برای این خودرو طراحی شود که بتواند استاندارد های ایمنی جدید را پاس بکند.
پلتفرم P700

آغاز خودرو سازیی بعد انقلاب ایران با پژو ۴۰۵ شروع شد و ایران خودرو بعد از عرضه پژو ۴۰۵ به صورت وارداتی در دهه هفتاد تصمیم به خرید پلتفرم این خودرو گرفت. ایران خودرو از این پلتفرم برای توسعه اولین خودروی ملی ایران استفاده کرد. این پلتفرم دستخوش تغیرات و ارتقاء های بسیار برای تبدیل شدن به پایه پلتفرم ایران خودرو سمند شد و حتی بعد از اینکه ایران خودرو این تغییرات را در آن ایجاد کرد اسم آن را نیز به P700 تغییر داد. بعد از سمند، سورن نیز که فیس لیفتی از سمند بود بر روی این پلتفرم ایران خودرو ساخته شد و در نهایت آخرین خودروی ساخته شده بر روی P700 دنا بود. پایه P700 پلفترم پژو ۴۰۵ بوده که نزدیک به ۴۰ سال پیش با فناوری و دانش آن روز ها توسعه ساخته شده است و به همین دلیل حرفی برای گفتن در بحث هندلینگ، ایمنی و راحتی ندارد.
برنامه مدیران جدید ایران خودرو
بسیاری از ایران خودرو نقد می کنند که خودروهای تولیدی این شرکت بر پایه پلتفرم های قدیمی ساخته شده است که نه امنیت خوبی را برای سرنشینان فراهم می کنند نه می توان انتظارات روز را جواب گو باشند. اما با خصوصی سازی ایران خودرو در دست گرفتن فرمان ایران خودرو توسط تیم مدیریتی جدید، قرار است پلتفرم های سری P کم کم از چرخه تولید خارج و پلتفرم های جدید جای آنها را پر کند.
پلتفرم های جدید ایران خودرو
IKP1

با توافق نامه برجام و بازگشت دوباره خودرو سازان فرانسویی که در سال ۹۱ با تحریم های هسته ایی از ایران رفته بودند، ایران خودرو دوباره به سراغ پلتفرم های پژو رفت. PF1 یکی از پلفترم های پژو-سیترئن است و اولین خودرویی که کاملا بر روی آن توسعه داده شد بود به سال های ابتدای ۲۰۰۰ میلادی بر می گردد. اولین نسل پژو ۳۰۱ بر اساس این پلتفرم ساخته شده است. این خودرو بعد از توافق نامه برجام قرار شد در مجموعه ایکاپ ایران خودرو تولید شود و همزمان با آن دانش ساخت و تکنولوژی های آن به گروه صنعتی ایران خودرو انتقال داده شود. اما با خارج شدن آمریکا از توافق نامه برجام پژو از ایران خارج شد. مهندسان ایران خودرو دست بکار شدند و با استفاده از دفترچه فنی های پلتفرم IKP1 را توسعه دادند که خودروی تارا بر اساس آن ساخته شده است. IKP1 را می توان نسخه ایرانیزه شده PF1 پژو-سیتروئن خواند. از نقاط مثبت این پلتفرم می توان حجم بالای فولاد استحکام بالای بکار رفته در آن اشاره کرد که در ایمنی نقش بسزایی دارد. پژو ۳۰۱ در تست تصادف یورو انکپ در همان سال های تولید توانست ۳ ستاره ایمنی را دریافت کند. از دیگر نکات مثبت این پلتفر می توان به هندلینگ خوبی که ارائه می دهد، اشاره کرد. این پلتفرم پایه بسیاری از پلتفرم های دیگر پژو می باشد و می توان بر پایه الگو های آن سدان های سایز کوچک و متوسط، هاچبک ها و کراس اوور های کامپکت و سایز متوسط توسعه داد.
IKP2
با شروع سال های ۲۰۲۰ اکثر خودرو سازان به دنبال تولید کراس اوور ها رفتند که دلیل آن نیز بالا رفتن محبویت کراس اوور ها بود. ایران خودرو که در سابقه خود بیشتر تمرکز بر روی ساخت سدان ها و هاچبک ها داشته برای تکمیل سبد محصولاتش به دنبال ساخت خودروی در کلاس کراس اوور رفت. در بین پلتفرم های ایران خودرو تنها یکی از آنها قابلیت توسعه کراس اوور داشت، آنهم پلتفرم IKP1 تارا بود که ماژولار (منعطف) می باشد. ایران خودرو از تجربیات ساخت پژو که بر اساس پلتفرم PF1 پلتفرم PF2 را ساخته بود و کراس اوور ۲۰۰۸ را بر روی آن توسعه داد استفاده کرد. در نهایت بعد از تغییراتی که بر روی IKP1 انجام شد پلفترم IKP2 متولد شد.

ایران خودرو بر اساس این پلتفرم ری را را توسعه داد که به دلیل بکار رفتن حجم بالا تر فولاد استحکام بالا ایمنی بهتری نسبت به تارا هم ارائه می دهد.
توسعه بن سازه جدید بر اساس پلتفرم ماژولار
طبق گفته های مدیران جدید ایران خودرو این خودرو ساز قصد دارد پلتفرم IKP1 و IKP2 را ماژولار تر کند و چیزی همانند CMP گروه استیلانتیس و دانگ فنگ را متولد کند. در این نوع پلفترم ماژولار مهندسان طراحی و توسعه می توانند ۳ طول فاصله محوری، دو عرض برای خودرو و چندین سایز رینگ را انتخاب کنند. بنا به گفته ها مدیران جدید ایران خودرو در همان روز های اول ابتدای در دست گرفتن سکان ایران خودرو دستور به توسعه خودروی بر اساس این پلفترم ها داده اند. این محصول جدید در کلاس سدان ها کلاس C بزرگ قرار می گیرد و ابعادی نزدیک به تویوتا کرولا دارد. پلتفرم جدید ایران خودرو IKP3 نام خواهد داشت و احتمالا سدانی که بر مبنای این پلتفرم توسعه داده می شود را در سال ۱۴۰۵ خواهیم دید.
ری را ایمن ترین خودروی ایرانی. بی نظیره این ماشین👌