پلاک ویژه معلولین و جانبازان؛ مراحل و شرایط دریافت پلاک ویژه

در این مطلب آخرین خودرو به مراحل، شرایط و قوانین مرتبط به پلاک ویژه مخصوص معلولین، جانبازان، ناشنوایان و نابینایان می پردازیم.
در جامعه افرادی در بین ما هستند که داری محدودیت های جسمی و ذهنی می باشند که در اثر اتفاقاتی همانند مشکلات مادرزادی، تصادفات، جنگ و … در این افراد به وجود آمده است. در خیابان ها و معابر به دلیل اینکه رانندگان دیگر از شرایط این عزیزان باخبر نیستند و محدودیت های ترافیکی رانندگی در برخی روز ها می تواند برای این افراد مشکلاتی ایجاد کند. یکی از مهم ترین حقوق این بخش از جامعه دریافت پلاکی مخصوص خود برای رانندگی ایمن تر با شرایط راحت تر در معابر است. در این مطلب آخرین خودرو به مراحل، شرایط و قوانین مرتبط به پلاک ویژه مخصوص معلولین، جانبازان، ناشنوایان و نابینایان می پردازیم.
پلاک ویژه چیست؟

پلاکی که برای افرادی با نیاز های ویژه در نظر گرفته شده پلاک ویژه نامیده می شود. این نوع پلاک ها از لحاظ رنگ و ابعاد تفاوتی با پلاک های عادی ندارد و تنها تفاوت های پلاک ویژه با عادی شماره های اختصاصی و علامت مخصوص آن بوده. در وسط پلاک های عادی برای تفکیک مناطق از حروف الفبا استفاده می شود که در پلاک ویژه بجای حروف الفبا علامت ویلچر قرار دارد. پلیس راهور برای تفکیک افراد دارای شرایط ها خاص که احتیاج به چنین پلاک هایی دارند آنها را به دو دسته افراد جانباز و افراد معلول جسمی و ذهنی تقسیم کرده است. اعداد شماره های انتظامی۱۱۲-۱۱ ایران ۱۱ تا ۹۹۹-۴۹ ایران ۱۱ برای جانبازان و شماره های انتظامی۱۱۱-۵۱ ایران ۱۱ تا ۹۹۸-۹۹ ایران ۱۱ برای معلولین اختصاص داده شده است.
خواندنی: پلاک تاریخی ؛ خوب یا بد؟ مسئله این است
شرایط دریافت پلاک ویژه
جانبازانی که دارای محدودیت های جسمی و حرکتی می باشند که کمیسیون ایثارگران برای آن ها درصد آسیب مثبت ۵۰ درصد را تشخیص داده می توانند نسبت به دریافت این نوع پلاک اقدام کنند. اما شرایط برای معلولین متفاوت بود زیرا دسته بندی ها مختلفی دارند که شامل معلولین جسمی، ذهنی، نابینایان و ناشنوایان است. افرادی با مشکلات ذهنی در هر سطحی می توانند پلاک ویژه دریافت کنند اما شرایط رانندگی برای آنها فراهم نبوده و فقط اعضای درجه یک خانواده می توانند با خودرو این افراد رانندگی کنند. معلولان جسمی در دسته بندی های شدت معلولیت متوسط، شدید و خیلی شدید مشمول دریافت پلاک ویژه هستند. ناشنوایان شدیدی که کمتر از ۶۰ سال سن دارند جزء افراد واجد شرایط پلاک ویژه می باشند وی می تواند نسبت به اخذ پلاک مخصوص اقدام کنند . مسؤولین هنوز برای نابینایان شرایطی بخصوصی در نظر نگرفته اند که امیدواریم برای راحتی بیشتر این عزیزان این موضوع مورد برسی قرار بگیرد.
مدارک لازم برای دریافت پلاک ویژه

برای اینکه جانبازان و معلولان بتوانند نسبت به دریافت پلاک ویژه اقدام کنند، ارائه برخی مدارک الزامی است. از جمله این مدارک می توان به معرفی نامه رسمی از سازمان بهزیستی یا بنیاد شهید(جانبازان)، فرم تعهد تکمیل شده توسط متقاضی یا نماینده معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی، کارت معتبر جانبازی با درصد جانبازی پنجاه درصد به بالا و کارت معلولیت کامپیوتری با درجه بندی متوسط، شدید یا خیلی شدید اشاره کرد. همچنین، ارائه سند مالکیت خودرو به نام متقاضی یا مدارک قانونی انتقال خودرو به وی، برگه تسویه حساب هزینه های دولتی و نیز سند و پروانه گمرکی برای خودروهای وارداتی ضروری است. علاوه بر این موارد، مدارک احراز هویت، بیمه نامه معتبر شخص ثالث و رسید پرداخت هزینه دریافت پلاک نیز باید آماده و تحویل داده شود. پس از جمع آوری و ارائه این مدارک به سازمان مربوطه، فرآیند دریافت پلاک ویژه جانبازان آغاز و مراحل قانونی آن طی خواهد شد.
مراحل اخذ پلاک با علامت ویلچر
در نخستین گام، لازم است متقاضیان دریافت پلاک ویژه معلولین و جانبازان، درخواست کتبی خود را با عنوان «دریافت پلاک معلولین و جانبازان» به واحد مددکاری شهرستان محل سکونت ارائه دهند. در صورتی که شرایط اولیه برای دریافت این پلاک را داشته باشید، پس از تأیید صلاحیت، پرونده متقاضی به کمیته توانبخشی شهرستان و سپس به کمیته استانی ارجاع داده می شود. پس از بررسی های لازم در سطح استان، فهرست افراد واجد شرایط توسط اداره بهزیستی استان به سازمان بهزیستی کشور ارسال می گردد. این فهرست به صورت محرمانه و مهر شده به معاونت فنی مهندسی و خدمات ترافیک پلیس انتقال می یابد. پس از بار گذاری اطلاعات در سامانه راهور، متقاضی می تواند با در دست داشتن مدارک لازم برای تعویض پلاک و معرفی نامه مربوطه، به یکی از مراکز تعویض پلاک در شهر محل سکونت خود مراجعه کرده و فرآیند تعویض پلاک را انجام دهد.
مزایا پلاک معلولین و جانبازان
همانطور که می دانید این نوع پلاک برای راحتی بیشتر افراد داری شرایط خواص بوده که در معابر رانندگی ایمن و راحتی داشته باشند. افرادی که دارای پلاک ویژه معلولان و جانبازان هستند، می توانند از پارکینگ های حاشیه ای معابر و همچنین پارکینگ هایی که به صورت مشخص با تابلو برای معلولان در نظر گرفته شده اند، استفاده کنند. با توجه به اینکه بسیاری از مراکز درمانی در محدوده طرح های ترافیک واقع شده اند، ورود این خودروها به محدوده طرح ترافیک بلامانع است. همچنین، برای خودروهای بنزینی دارای پلاک ویژه، سهمیه سوخت ماهانه ۱۰۰ لیتر و برای خودروهای دوگانه سوز ۷۰ لیتر در نظر گرفته شده که از طریق کارت سوخت ویژه معلولان و جانبازان قابل استفاده است. لازم به ذکر است در صورتی که خودرویی فاقد پلاک ویژه در محل پارک مختص این خودروها توقف کند، مشمول جریمه ۱۰۰ هزار تومانی خواهد شد.

رعایت حقوق معلولان، بیانگر رشد فرهنگی و اجتماعی در یک جامعه است. استفاده غیرقانونی از پلاک ویژه یا پارک خودرو در محل های اختصاص یافته به معلولان، علاوه بر ایجاد مزاحمت، تضییع حقوق افرادی است که با محدودیت های حرکتی مواجه اند. این اقدامات ناپسند نه تنها موجب نقض قانون می شود، بلکه مانع از تردد و دسترسی آسان این افراد به خدمات شهری خواهد بود. ضروری است همه شهروندان با احترام به قوانین و مقررات، در حفظ حقوق معلولان کوشا باشند تا فضایی عادلانه، قانون مند و در شأن تمامی افراد جامعه فراهم گردد.