مزدا EZ-60 معرفی شد؛ کراس اووری ژاپنی-چینی با احتمال عرضه در ایران
کمپانی ژاپنی مزدا از کراس اوور تمام برقی EZ-60 پردهبرداری کرد. این خودرو پس از سدان EZ-6 دومین عضو از سری جدید EZ محسوب میشود. همانند سدان مذکور، این کراس اوور نیز بر پایه پلتفرم EPA1 که توسط شریک چینی مزدا یعنی چانگان توسعه یافته، ساخته شده است. از این رو، مزدا EZ-60 اشتراکات فنی خیلی زیادی با شاسی بلند دیپال S07 دارد.
مروری بر سابقه همکاری مزدا و چانگان؛ از ۲۰۱۲ تا امروز
همکاری مزدا و چانگان به بیش از یک دهه پیش بازمیگردد. این دو خودروساز ژاپنی و چینی در سال ۲۰۱۲ یک جوینت ونچر (شرکت مشترک) در چین تأسیس کردند. کارخانه مشترک این دو کمپانی در شهر نانجینگ واقع شده است. در حال حاضر این مجموعه پنج مدل مختلف از جمله مزدا CX-30، CX-5، CX-50، مزدا ۳ و سدان EZ-6 را تولید میکند.
مزدا EZ-60 به زودی به این جمع میپیوندد و پس از معرفی رسمی در نمایشگاه خودروی شانگهای در تاریخ ۲۳ آوریل، وارد بازار جهانی خواهد شد. در بازارهای بینالمللی این خودرو احتمالاً با نام مزدا CX-6e به فروش خواهد رسید. پس از ورود به این بازارها، مزدا EZ-60 باید به مصاف رقبای قدرتمندی مثل تسلا مدل Y، کیا EV6، هیوندای آیونیک ۵ و فولکس واگن ID.4 برود.

طراحی بدنه و ویژگیهای ظاهری کراس اوور دو رگه مزدا و چانگان
مزدا EZ-60 بر مبنای زبان طراحی مشهور کمپانی موسوم به «کودو» خلق شده، زبانی که شامل خطوط سیال، سطوح دینامیک و عناصر نورپردازی خاص میشود. از جمله ویژگیهای شاخص در طراحی این کراس اوور میتوان به چراغهای جلوی دوتکه، نوارهای روشنایی روز، لوگوی نورانی مزدا، دستگیرههای مخفی دربها، بهرهگیری از دوربین به جای آینههای جانبی و سقفی با شیب ملایم اشاره کرد.
در نمای عقب، چراغهای کشیده و نوشته «Mazda» روی درِ صندوق دیده میشود. با این حال، برفپاککن عقب که به صورت آشکار نصب شده، تا حدودی از یکپارچگی طراحی مینیمالیستی عقب کاسته است.

پلتفرم مشترک با چانگان دیپال S07
مزدا EZ-60 بر پایه پلتفرم ماژولی موسوم به EPA1 توسعه یافته، همان پلتفرمی که برای ساخت مدلهایی مانند دیپال L07، دیپال S07 و مزدا EZ-6 نیز به کار گرفته شده است. این پلتفرم توسط چانگان طراحی شده و فرایندهای طراحی و تولید آن ۵ سال زمان برده است. به گفته چانگان این پلتفرم از انواع پیشرانههای برقی، هیبریدی مجهز به افزایشدهنده برد حرکتی و حتی هیدروژنی پشتیبانی میکند.

ابعاد و مشخصات فنی مزدا EZ-60
در رابطه با مشخصات و ابعاد مزدا EZ-60 فعلاً حرفی به میان نیامده، اما با نگاهی به برادر چینی آن یعنی دیپال S07 میتوان برخی موارد را حدس زد. طبق دادههای موجود، کراس اوور دیپال S07 ۴۷۵۰ میلیمتر طول، ۱۹۳۰ میلیمتر عرض، ۱۶۲۵ میلیمتر ارتفاع و فاصله محوری ۲۹۰۰ میلیمتری دارد. ابعاد مزدا EZ-60 نیز به احتمال زیاد مشابه این اعداد خواهد بود.
در نسخه تمام برقی دیپال S07، یک موتور الکتریکی روی محور عقب نصب شده؛ این موتور بسته به تیپ ۱۶۰ کیلووات (۲۱۵ اسب بخار) و ۱۹۰ کیلووات (۲۵۵ اسب بخار) قدرت دارد. محصول چانگان همچنین با دو نوع باتری عرضه میشود که عبارتند از یک باتری LFP با ظرفیت ۶۸.۸ کیلووات ساعت و برد حرکتی ۵۲۰ کیلومتر و دیگری باتری NMC با ظرفیت ۸۰ کیلووات ساعت و برد ۶۲۸ کیلومتر.
نسخه هیبریدی مجهز به افزایشدهنده برد حرکتی یا همان ژنراتور (EREV) از یک موتور الکتریکی با قدرت ۱۷۵ تا ۱۹۰ کیلووات (۲۳۵ تا ۲۵۵ اسب بخار) بهره میبرد. در این نسخه یک موتور بنزینی ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی با قدرت ۷۲ کیلووات (۹۷ اسب بخار) نقش ژنراتور را ایفا میکند. این نسخه از دیپال S07 نیز با دو نوع باتری LFP به ظرفیتهای ۳۱.۷ کیلووات ساعت و ۳۹ کیلووات ساعت تولید میشود که به ترتیب برد تمام برقی ۲۱۵ و ۲۸۵ کیلومتر را فراهم میکنند. در مجموع، برد ترکیبی این نسخه ۱۲۱۰ و ۱۲۸۰ کیلومتر اعلام شده است.

قیمت و چالشهای بازار چین
هنوز قیمت رسمی مزدا EZ-60 اعلام نشده، اما احتمالاً این خودرو از دیپال S07 گرانتر خواهد بود. محصول گروه چانگان بین ۱۴۹,۹۰۰ تا ۱۹۷,۹۰۰ یوان (معادل ۲۰,۴۰۰ تا ۲۶,۹۳۰ دلار) قیمتگذاری شده است. با توجه به عملکرد ضعیف سدان EZ-6 در بازار چین — که تنها ۴,۳۲۹ دستگاه از آن بین نوامبر ۲۰۲۴ تا فوریه ۲۰۲۵ به فروش رسیده — انتظار میرود کراس اوور EZ-60 نیز با چالشهایی جدی مواجه شود.
بد نیست اشاره کنیم هدف از معرفی سری EZ، گسترش سهم مزدا از بازار خودروهای انرژی نو در چین است؛ بازاری رقابتی که هم اکنون دارای بازیگران بسیاری بوده و رقابت سخت و شدیدی در آن جریان دارد.

احتمال حضور مزدا EZ-60 در بازار ایران
با توجه به راهیابی مزدا EZ-6 با بازار ایران، این احتمال وجود دارد که کراس اوور EZ-60 نیز در کشور ما عرضه شود. از آنجایی که برند مزدا در ایران از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است، فروش این کراس اوور با قیمتی رقابتی و پشتیبانی مناسب، میتواند موفقیت زیادی را برای آن و شرکت واردکننده به ارمغان بیاورد.

