شارژ خودروهای برقی در پنج دقیقه؛ انقلابی بزرگ با باتریهای CATL

شرکت چینی CATL (خلاصهشده Contemporary Amperex Technology Co. Limited ) جزو پیشگامان تولید باتری خودروهای برقی محسوب میشود. در تازهترین رویداد فناوری اختصاصی، این شرکت از نسل دوم باتریهای شنگ زینگ (Shenxing)، باتریهای جدید دوگانه و همچنین باتریهای سدیم-یونی رونمایی کرد. هر یک از این باتریها CATL، ویژگی خاص خود را دارند و در هر کدام از آنها بر یک مولفه خاص تأکید شده است.
شارژ فوقسریع با نسل دوم باتری شنگ زینگ؛ تجربهای نزدیک به بنزین زدن
مهمترین خبر این رویداد، مربوط به باتریهای فوقسریع نسل دوم شنگ زینگ است که میتوانند در عرض تنها ۵ دقیقه، انرژی لازم برای پیمایش حدود ۵۲۰ کیلومتر مسافت را در خود ذخیره کنند. این یعنی با هر ثانیه شارژ ۲.۵ کیلومتر به برد حرکتی اضافه میشود! با چنین رکوردی باید گفت CATL زمان شارژ باتری را با بنزین زدن تقریباً نزدیک کرده است.
برای مقایسه بد نیست بدانید در نسل اول باتری شنگ زینگ که سال ۲۰۲۳ معرفی شد، به ازای ۱۰ دقیقه شارژ، ۴۰۰ کیلومتر به برد حرکتی خودرو اضافه میشود. حالا CATL پا را فراتر گذاشته و در رقابت با برندهایی مانند بی وای دی، افقهای جدیدی را برای خودروهای الکتریکی ترسیم کرده است.
برد کلی نسل دوم باتری شنگ زینگ تا ۸۰۰ کیلومتر اعلام شده است. نکته قابل توجه اینکه شارژ از ۵ تا ۸۰ درصد تنها در ۱۵ دقیقه و حتی در دمای منفی ۱۰ درجه سانتیگراد نیز ممکن خواهد بود. اگرچه هنوز مشخص نیست کدامیک از ۶۷ خودروی جدید برقی که در سال ۲۰۲۵ وارد بازار میشوند از این فناوری بهره خواهند برد، اما بدون شک نسل دوم باتریهای CATL بهزودی در بسیاری از محصولات الکتریکی حضور خواهد داشت.

برد ۱۵۰۰ کیلومتری با فناوری باتریهای دوگانه
فناوری دیگری که شرکت CATL معرفی کرده، نیروی دوگانه فریووی (Freevoy Dual Power) نام دارد. در این فناوری، دو نوع باتری با مواد مختلف در یک مجموعه ترکیب شده و بردی بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر را برای خودرو فراهم میکنند. چنین رکوردی خودروهای تمام الکتریکی را با خودروهای برقی مجهز به افزایشدهنده برد حرکتی (EREV) همتراز خواهد کرد.
در فناوری نیروی دوگانه فریووی، باتری کمکی بدون گرافیت ساخته میشود و قیمت پایینتر و حجم کوچکتری دارد. البته سرعت شارژ این باتری کندتر بوده و عمر کمتری دارد که البته قابل چشم پوشی است، زیرا تنها زمانی که باتری اصلی تخلیه شود، این باتری به کار گرفته خواهد شد. شرکت CATL انتظار دارد این فناوری در ۲ تا ۳ سال آینده به مرحله تولید انبوه برسد.
باتریهای سدیم-یونی؛ مناسبترین انتخاب برای مناطق سردسیر
در کنار این نوآوریها، شرکت CATL برنامه دارد از دسامبر ۲۰۲۵ تولید انبوه باتریهای سدیم-یونی را آغاز کند. این باتریها نهتنها جایگزینی مناسب برای باتریهای لیتیوم آهن فسفات در خودروهای هیبریدی و برقی هستند، بلکه بهدلیل مقاومت بالا در برابر سرما، در مناطق بسیار سرد عملکرد فوقالعادهای دارند.

این باتریها در دمای منفی ۴۰ درجه نیز بهطور عادی کار میکنند و در دمای منفی ۳۰ درجه تنها در ۳۰ دقیقه از ۳۰ به ۸۰ شارژ میرسند؛ ضمن اینکه ایمنی این باتریها فوقالعاده بالاست، طوری که در تستها حتی با سوراخ شدن، برش یا دریل شدن منفجر نمیشوند. برد حدودی ۲۰۰ کیلومتری در خودروهای هیبریدی شارژی، چرخه شارژ ۱۰ هزار بار و قیمت پایینتر نسبت به باتری لیتیوم-یون، همگی از مزیتهای مهم باتری سدیم-یونی CATL هستند.