صنعت خودروی ایران در بین ضعیف ترین های جهان!

صنعت خودروی ایران نسبت به بسیاری از کشورها سابقه قابل توجهی دارد و اگر مدیریت مناسبی داشت می توانست حالا جایگاهی همرده کره ای ها در جهان داشته باشد.
به تازگی مطلبی در رسانه خودرویی موتور وان Motor1 منتشر شده که در آن صنعت خودروی ایران جزو ضعیف ترین های جهان ارزیابی شده است. در ادامه مطالب ارائه شده در این گزارش را بیان می کنیم و به چرایی ضعیف بودن صنعت خودرو در ایران می پردازیم.
صنعت خودرو می تواند در هر کشور بطور قابل توجهی متفاوت از دیگر کشور ها باشد. سالانه بین ۸۰ تا ۹۰ میلیون خودروی جدید در ۱۹۵ کشور جهان به فروش می رسد و متناسب با جمعیت، بیشتر از نیمی از این فروش در قاره آسیا انجام می شود. در این بین آمریکا و کانادا حدود ۵ درصد از جمعیت جهان را شامل می شوند اما ۱۹ درصد از خرید کل خودرو در جهان در این دو منطقه انجام می شود. صنعت خودرو بسته به جایی که شما زندگی می کنید می تواند چهره ها و جنبه های مختلفی داشته باشد. در برخی کشور ها با صنعتی توسعه یافته طرف هستید و در برخی کشور ها مثل ایران شرایط اینگونه نیست.
برترین های صنعت خودرو
در بین تمام کشور های دنیا، صنعت خودرو در اتحادیه اروپا، بریتانیا، آمریکا، ژاپن، کره جنوبی و چین به جایگاه خوب توسعه یافتگی رسیده و بدلیل ساختار مناسب نظارتی، تجاری، مالیاتی، تولیدی، تحقیق و توسعه بهترین وضعیت را در بین تمام کشورها دارند. به همین دلیل است که تقریبا تمام خودروهای جدیدی که در دنیا معرفی می شوند از همین کشورها هستند. در بازار این کشورها هم فروشندگان و هم مصرف کنندگان می توانند بهترین شرایط فروش، خرید و استفاده از خودرو را داشته باشند. در این کشور ها معمولا حکومت ها در هماهنگی با صنعت به منظور توسعه و نوآوری حرکت می کنند.
در کدام کشور ها صنعت خودرو در حال پیشرفت است؟
اما از صنایع و بازارهای توسعه یافته که بگذریم، به کشور هایی می رسیم که سخت تلاش می کنند برای سرمایه گذاری خارجی جذاب باشند. کشور های هند، آفریقای شمالی، جنوب شرقی آسیا و برخی از بازار های آمریکای لاتین این وضعیت را دارند. در این کشورها مقررات انعطاف پذیر و کارآمد طوری تنظیم می شود تا سرمایه گذاری خارجی در صنعت خودرو تسهیل شود. البته در این کشور ها هم مسائل مربوط به مالیات واردات خودرو و درآمد مردم همچنان مشکلاتی دارد. برای مثال در کشور برزیل پایگاه تولیدی بسیار قوی ای داریم اما چون مردم این کشور قدرت خرید بالاترین تکنولوژی را ندارند، تولید در سطوح تکنولوژیک پایین تری انجام می شود.
کدام کشور ها ضعیف ترین صنایع خودرو را دارند؟
کشور هایی که ضعیف ترین صنایع خودرو را دارند معمولا از نظر تجارت بین الملل جزو کشور های منزوی محسوب می شوند و یا تولید داخلی آن ها بدلیل نبود زیرساخت و عدم حمایت های موثر دولتی غیر ممکن و یا ضعیف است. برای مثال در ایران همین شرایط را داریم. اقتصاد ایران بدلیل شرایط سخت تحریمی مسدود شده و این باعث شده تا واردات خودرو با قیمت رقابتی تقریبا غیر ممکن باشد. همچنین در ایران به دلیل کمبود قطعات و عدم دسترسی به فناوری روز دنیا، تمام خودروهای تولیدی مدل هایی قدیمی و ریبج شده هستند که سال ها قبل در اقتصاد های غرب به تولید می رسیدند.

بسیاری از کشور های قاره آفریقا هم وضعیت سختی در تولید خودرو دارند. حضور پر رنگ خودروهای وارداتی کارکرده و فرسوده در این کشور ها باعث شده تا خرید خودروهای تولیدی نو (بدلیل وضعیت اقتصادی مردم) غیر ممکن باشد. اکثر آفریقایی ها توان خرید یک خودروی صفر و جدید را ندارند و در نتیجه خیابان های آن ها پر از خودروهای آلوده کننده و قدیمی است.
روسیه ، یک مورد خاص
در این میان شرایط روسیه واقعا خاص به حساب می آید. صنعت خودروی روسیه محل سرمایه گذاری خودروسازان بزرگی بود که با شروع جنگ با اوکراین، این کشور را ترک کردند. صنعت خودرو در روسیه امروز به همین دلیل مشکلات زیادی دارد و این کشور می خواهد با همکاری چین خلا بزرگ پیش آمده را پر کند.
متن بالا تحلیلی از وبسیات موتور وان از وضعیت صنعت خودرو در کشور ها مختلف بود. جالب است بدانید که نویسنده این مطلب یکی از تحلیل گران مهم و کارکشته این صنعت است که پیشتر به سایپا کادیلا لقب زامبی کار یا خودروی زامبی داده بود. اما شما تا چه اندازه با این تحلیل موافق هستید؟ بنظر شما صنعت خودرو در ایران تا این اندازه ضعیف است؟