موضوعات داغ روز:

نقد و بررسی طراحی آیونیک ۵ ؛ آقای خاص هیوندای

منتشر شده در 29 اردیبهشت 1404 ساعت 11:44
عکاس علیرضا پاداش
نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

سری آیونیک رده ای از محصولات برقی هیوندای هستند و ما در این مطلب طراحی آیونیک ۵ را بررسی می کنیم که سال گذشته هرمس خودرو رونمایی کرد.

در سال ۲۰۲۰ بود که همزمان با روند روبه رشد توسعه خودروهای برقی و نیمه برقی، خودروساز خوشنام کره ای هیوندای نیز برند الکتریکی خود را با نام آیونیک «IONIQ» معرفی کرد. هر چند که این خودروساز پیش از انتخاب ایونیک به عنوان نام تجاری محصولات الکتریکی خود، مدلی هیبریدی با همین نام را به جهت رقابت با تویوتا پریوس معرفی کرده بود، اما اولین حضور قدرتمند هیوندای در عرصه خودروهای الکتریکی را باید به نام آیونیک و مدل جذاب آیونیک ۵ «Ioniq 5» نوشت.

نمونه اولیه آیونیک ۵، یک مدل مفهومی با نام EV 45 کانسپت بود که با طراحی بسیار خاص و مینیمال ( مینیمال به مفهوم سادگی در فرم پردازی و پرهیز از هرگونه اغراق در فرم و پیکره کلی بدنه خودرو) بود که با نیم نگاهی به کلیت و استایل مدل خاطره انگیز پونی کوپه (Pony Coupe) که در سال ۱۹۷۴ توسط جورجتو جیوجیارو «Giorgetto Giugiaro» طراحی شده بود، طراحی و توسعه پیدا کرد و در سال ۲۰۱۹ در نمایشگاه بین المللی فرانکفورت به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد این مدل معرفی شد.

بر همین اساس، نخستین محصول تمام الکتریکی هیوندای، یعنی آیونیک۵ با تغییراتی اندک ظاهری نسبت به مدل مفهومی، به بازار عرضه شد و در همان ابتدا توانست نظر بسیاری از کارشناسان و منتقدان حوزه طراحی خودرو را به خود جلب کند و جوایز بسیاری از جمله جایزه بهترین طراحی خودروی الکتریکی از نشریه تاپ گیر«Top Gear» در سال ۲۰۲۱، جایزه بهترین طراحی وسیله نقلیه در فستیوال Good Design در سال ۲۰۲۲ و نیز جایزه ای در بخش طراحی محصول، در «IF» را از آن خود کرده است. این نگرش جسورانه هیوندای و طراحی نوآورانه آیونیک ۵ یک گام بزرگ در طراحی محصولات الکتریکی بود و الگوی متفاوت و البته نوآورانه ای را وارد عرصه طراحی خودرو کرده است که در ادامه مطلب، جزئیات بیشتری از آن را مورد نقد و بررسی قرار خواهیم داد.

طراحی هیوندای آیونیک ۵ در بدنه

سانگ یوپ لی«SangYup Lee»  معاون ارشد و رئیس مرکز طراحی جهانی هیوندای، می گوید که با معرفی ایونیک ۵ و سایر محصولات برقی هیوندای، طیف های مختلف این برند برقی، رابطه بین مردم و خودروهایشان را از نو تعریف خواهد کرد و استانداردهای جدیدی را تعیین می کند که به عنوان معیاری برای تمام تجربیات طراحی پاک و بدون آلایندگی خواهد بود.

طراحی هیوندای آیونیک 5 در بدنه

این مدل که درواقع بیش از اینکه یک محصول در سگمنت کراس اوور و SUV به شمار بیاید، بیشتر خود را به عنوان یک هاچبک بزرگ و اسپرت معرفی می کند که بر پایه پلت فرم ماژولار «E-GMP» گروه هیوندای-کیا توسعه پیدا کرده است و به آن این امکان را می دهد که تناسبات منحصربفردی را در یک فاصله محوری کشیده داشته باشد.

هرچند که هیوندای ادعا می کند که طراحی آیونیک ۵، الهام گرفته از نگرش جسورانه مدل پونی به عنوان اولین خودروی تولید انبوه و صادراتی این برند است وسانگ یوپ لی به عنوان رئیس مرکز طراحی عنوان کرده است که استراتژی طراحی های آینده هیوندای، در »میراث« این برند ریشه یابی می شود, اما نمی توان این نکته را انکار کرد که آیونیک ۵ در بسیاری از جزئیات به نوعی یادآور فولکس واگن گلف، بخصوص طراحی نسل اول آن می باشد. چرا که طراح هر دو مدل فولکس واگن گلف نسل اول و هیوندای پونی جورجتو جیوجیارو افسانه ای است، بنابراین وجود این شباهت ها در طراحی محصولی که با نگاهی به گذشته شکل گرفته است و از یک سبک طراحی رترو ، برخوردار می باشد، امری اجتناب ناپذیر می باشد.

طراحی هیوندای آیونیک 5 در بدنه

زبان طراحی جدید هیوندای، بر خلاف گذشته که از یک سبک ارگانیک با خطوطی نرم برخوردار بود، در آیونیک ۵ بطور کلی تغییر پیدا کرده است و با استفاده از خطوط شارپ، سطوح و زوایای تخت، حالتی تیز و کاملا هندسی پیدا کرده که در مدرن تر شدن  DNA  طراحی هیوندای تاثیر زیادی داشته است. تعدد زوایای ۴۵ درجه‌ بکار‌ رفته در فرم‌پردازی بدنه ای که حسی الماس گونه به بیننده می دهد، ایونیک ۵ را به محصولی که می خواهد شروعی برای یک خط مشی نوین در طراحی خودروهای برقی هیوندای باشد، تبدیل کرده است. طراح و تیم طراحی، در آیونیک ۵ و تعریف تناسبات بدنه و استایل کلی، مفهوم سادگی را بشدت مورد توجه قرار داده و از سبک و زبان طراحی «Sensuous Sportiness» برای توصیف آن استفاده کرده است.

طراحی هیوندای آیونیک 5 در بدنه

در نمای جلو، اگر چه با چهره ای کاملا مدرن روبه رو هستیم، اما در پس این صورت زیبا و جذاب، جزئیاتی وجود دارد که کاملا برگرفته از سبک طراحی خودروهای کلاسیکی مانند گلف و هیوندای پونی می باشد. سطح کاپوت و سپر بسیار ساده، تمیز و براق است و خطوط بکارگرفته شده در این دو قسمت که با زاویه ۴۵ درجه (که از کانسپت EV 45 به طور مستقیم الگوبرداری شده است) و در جهت معکوس هم امتداد پیدا کرده اند، در کنار تناسبات و ستون A که در بدنه فرو رفته است، حس چندانی از یک خودروی تمام الکتریکی را منتقل نمی کند که به نظر از ویژگی های است که نشان می دهد طراحی آیونیک ۵، جدا از هدفی که دنبال می کند، بیشتر یک ادای احترام به طراحی های جورجتو جیوجیارو نیز می باشد.

نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

در ادامه طراحی نمای جلو، یک باند افقی باریک وجود دارد که در طرفین چراغ های دوبل پیکسلی با چراغ های کوچک متعددی که از شاخص ترین المانهای این قسمت است و هیوندای آن را «لامپ های مکعبی پویا» می نامد را در بر گرفته و با تشکیل یک جلو پنجره به همراه خطوط V شکل که حالتی منقار مانند به دماغه خودرو بخشیده، سادگی چشم نوازی را ایجاد کرده است که نگاه ها را به خود خیره می کند.

طراحی پنل های روی سپر که به نوعی نقش عبور جریان هوا را برعهده دارد و بر روی رکاب های جانبی و سپر عقب نیز اجرا شده است نیز در نوع خود جالب بوده و حسی کلاسیک و نوستالژی به مانند طراحی کنسول های بازی نینتندو در دهه ۸۰ میلادی را در ذهن تداعی می کند.

نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

در نمای بغل، قطعا اولین مشخصه ای که جلب توجه می کنذ، فاصله محوری ۳۰۰۰ میلی متری ایونیک ۵ است که آن را بزرگ تر و کشیده تر از محصول فول سایز هیوندای، یعنی پالیسید کرده است. بخصوص در کنار اوورهنگ های «Overhang» کوتاه جلو و عقب، این کشیدگی بیشتر خود را نمایان می سازد. با این حال سادگی این نما نیز همانند نمای قبلی، زیبایی متفاوتی را به آن بخشیده است.

یکی از ویژگی هایی که در این نما بر جذابیت های آیونیک ۵ افزوده است و حسی از قدرت و تسلط را برای آن ایجاد کرده، ستون های C پهن آیونیک ۵ است که تا حدی نیز یادآور هاچبک های جذابی مانند فولکس واگن گلف و لانچیا دلتا می باشد و می توان آن را ترکیبی مدرن از آن ها دانست.

نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

خط شانه کشیده نمای جانبی، در القای حس قدرت نمای جانبی که پیش از آن نیز اشاره کردیم تاثیر گذار است. در ادامه یک خط با زاویه ای ۴۵ درجه در نقطه ای بر روی در جلو، با خط شانه افقی، همانند آنچه که در هیوندای الانترا شاهدش بودیم، با یک دیگر همگرا می شوند و ضمن ایجاد گرافیکی جذاب به شکل اریگامی در پنل بدنه، بر خلاف هیوندای الانترا که در مطلب نقد طراحی آن نیز اشاره کردیم، حالتی روبه جلو و جسورانه تر به آن بخشیده است که دلیلی اصل آن نیز محل تلاقی این دو خط است که در الانترا به دلیل اینکه این نقطه تقریبا در مرکز بدنه قرار داشت, حسی ایستا و خنثی را منتقل می کرد.

با وجود اینکه آیونیک ۵ صرفا یک خودروی هاچبک بزرگ و اسپرت است، اما از آنجا که روز به روز به طرفداران کلاس SUV، بخصوص در بازار آمریکا اضافه می شود، برای فروش بیشتر و جلب نظر افراد، بر روی گلگیرها از روکش های پلاستیکی با طراحی خاص و چین خورده استفاده شده تا حس و حالی مشابه با خودروهای شاسی بلند و کراس اوور نیز ایجاد شود. ضمن اینکه طراحی الماسی شکل رینگ ها و ابعاد ۲۰ اینچی آن، زیبایی خاص و تناسبات جذابی را به ایونیک ۵ بخشیده است و در القای بهتر حس یک کراس اوور، تاثیرگذار می باشد.

نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

در نمای عقب نیز، با ظاهری زیبا و جذاب روبه رو می شویم. موردی که نمای پشتی آیونیک ۵ را دوست داشتنی تر می کند، تطابق گرافیکی آن با نمای جلو است. درواقع وقتی به نمای عقب نگاه می کنیم، عینا نمای جلو تداعی می شود و انگار نمای جانبی تنها وظیفه اتصال این دو قسمت را بر عهده داشته است.

نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

خطوط و جزئیات این قسمت، کاملا بر گرفته از نمای جلو است که شامل خطوط و سطوح شارپ و هندسی می باشد و حالتی تمیز و البته کلاسیک دارد. اما در عین حال استفاده از این خطوط در مرکز خودرو، ضمن ساده نگه داشتن ظاهر ان، یک هویت برندی قوی چه در نمای جلو و چه در نمای عقب به آیونیک ۵ بخشیده است.استفاده از چراغ های پیکسلی در یک قالب مشکی، ظاهری مدرن و مینیمال ایجاد کرده است. طراحی سپر نیز، پیرو همان روند طراحی سپر جلو و جزئیات آن است و به نظر می رسد استفاده از پنل هایی با تم نقره ای، در رنگ های متفاوت جلوه ای خاص تر ایجاد کند.

طراحی آیونیک ۵ در کابین

در داخل کابین، هیوندای ایونیک به اندازه برادران الکتریکی خود، یعنی کیا و جنسیس، حس آوانگارد بودن را القا نمی کند. اما همچنان از نظر طراحی و راحتی حرف های زیادی برای گفتن دارد. در طراحی داشبورد و کنسول مرکزی، سعی شده است تا همانند نمای بیرونی همه چیز در عین سادگی، کارآمد و در دسترس باشد.  نمایشگر مرکزی و کلاستر دیجیتال یکپارچه، دریچه های سیستم تهویه و دکمه های فیزیکی کنترلی، از جمله موارد بصری قابل اشاره در فضای کابین است که در نهایت سادگی شکل گرفته اند و بهتر بود که همانند نمای بیرونی، با ساختاری شارپ و هندسی تر در کابین نیز روبه رو شویم.

طراحی آیونیک 5 در کابین

یکی دیگر از موارد بصری در داخل کابین که می توان به آن اشاره کرد، طراحی غربالک فرمان است که با وجود هماهنگی با سایر جزئیات طراحی شده در کابین، اما در واقعیت چندان چنگی به دل نمی زند و بیشتر یادآور غربالک فرمان یک محصول اکونومی از هیوندای است تا یک محصول مدرن تمام برقی!

طراحی آیونیک 5 در کابین

با این حال کابین ایونیک ۵، از نظر ویژگی های عملکردی و راحتی بسیار خوب عمل کرده است که البته بیشتر آن را مدیون پلت فرم برقی و کف صاف خودرو و نیز فاصله محوری ۳۰۰۰ میلی متری ان است. کنسول مرکزی که هیوندای آن را Universal Island می نامد، به عنصری پویا در کابین تبدیل شده است و قابلیت جابجایی و حرکت به سمت عقب تا میزان ۱۴۰ میلی متر را دارا می باشد که آزادی حرکتی بیشتری را برای سرنشینان، بخصوص سرنشینان جلو فراهم می کند.

نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

مواد و متریال مورد استفاده در داخل کابین نیز در راستای هویت آیونیک ۵ که خودرویی سازگار با محیط زیست می باشد، بیشتر از مواد بازیافتی تشکیل شده است. روکش صندلی ها از چرم مصنوعی است که با روغن استخراج شده از بذر کتان رنگ آمیزی و فرآوری شده است. سایر روکش های نرم کابین، شامل پارچه های مشتق شده از الیاف پایدار مانند اجزای نیشکر ارگانیک، نخ های پشمی و پلیمرها و همچنین مواد ساخته شده از بطری های پلاستیکی بازیافتی است. همچنین سطوحی مانند داشبورد، سوئیچ ها، فرمان و پنل در با رنگ پلی اورتان ارگانیک ساخته شده از روغن ذرت پوشانده شده است.

نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

کلام آخر

هیوندای با معرفی ایونیک ۵، به نوعی دیدگاه جسورانه خود نسبت به آینده خودروهای پرفومنس و مدرن را ارائه داد. یک خودرو با ظاهری مدرن و ایده های جسورانه در اجرای عناصر و جزئیات بصری بدنه که نیم نگاهی به سبک ها و عناصر مختلف طراحی در گذشته نیز داشته است و در نهایت حاصل آن, خلق خودرویی بسیار زیبا و جذاب با تناسبات مدرن بوده است. سبک و زبان طراحی که در محصولات مختلف این برند نیز گسترش یافته است و اکنون هیوندای را به جایگاهی در طراحی خودرو رسانده است که می توان قاطعانه عنوان کرد که باید این برند را به عنوان یکی از خودروسازان ترند ساز شناخته و پذیرفت.

نقد و بررسی طراحی آیونیک 5 ؛ آقای خاص هیوندای

هر چند که این نکته احتمالا برای دوستداران برندهای اروپایی، بخصوص آلمانی که مدت هاست درگیر عناصر زودگذر طراحی شده و سمت سویی به اصطلاح بازاری پیدا کرده اند , چندان قابل قبول و خوشایند نیست، اما امروزه هیوندای از منظر طراحی به برندی تبدیل شده است که باید به زبان طراحی محصولات آن توجه کرد و به قول طراح مشهور و افسانه ای خودرو، جورجتو جیوجیارو، «برندی است که باید از آن پیروی کرد».

ویدیو های پیشنهادی

۲ Responses to “نقد و بررسی طراحی آیونیک ۵ ؛ آقای خاص هیوندای”

  1. کمی تفکر گفت:

    آخه تو این بی برقی چرا ماشین فول برقی میخرید؟؟ واردکننده چون گمرکی نمیده برای خودروی برقی وارد میکنه و سودش بیشتره از بنزینی.

    ۱
    ۰
  2. ناشناس گفت:

    صرفا میتونم بگم باحاله
    اخه کی اینو میخره خدا وکیلی
    ماشین یا اسباب بازی

    ۰
    ۰

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.

X