موضوعات داغ روز:

نقد و بررسی طراحی سورن پلاس ؛ حرف مرد یکی است!

منتشر شده در 09 اردیبهشت 1403 ساعت 09:00
عکاس علیرضا پاداش
نقد و بررسی طراحی سورن پلاس

سورن در واقع نمونه تغییر چهره داده شده از همان سمند است و ما در این مطلب طراحی سورن پلاس را بررسی می کنیم.

سمند، نام نخستین خودروی به اصطلاح ملی ایران است که در اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد شمسی معرفی و به بازار عرضه شد. محصولی که بر پایه پلتفرم مشترک با پژو ۴۰۵ طراحی و توسعه یافته بود و قرار بود تا به عنوان نسخه ای اقتصادی تر و ارزان تر از ۴۰۵, با رقبای کره ای روز آن دوران مانند دوو سیلو، هیوندای ورنا و کیا ریو به رقابت بپردازد و به واسطه همین قیمت پایین تر و البته امکانات مناسب و پیشرانه فرانسوی، توانست به محبوبیت خوبی دست یابد و به بخشی جدایی ناپذیر از تاریخ صنعت خودروی ایران تبدیل شود.

سورن پلاس

اما شاید سمند بخش عمده ای از محبوبیت خود را مدیون طراحی و استایل خود بود که توسط جف متیوز« Matthews Geoff» طراحی شده بود و توانست با وجود تمام محدودیت های موجود، طرحی قابل قبول(البته در آن زمان) را به نمایش بگذارد. با این حال سمند با وجود تمام ویژگی های مثبتی که در طراحی بدنه خود داشت، برخی نکات منفی مانند چراغ های زمخت عقب که آن را بلند تر از آنچه که بود نشان می داد و نیز قدیمی شدن برخی از عناصر آن سبب شد تا در چند نوبت چهره و استایل بیرونی آن مورد بازنگری یا به عبارتی فیس لیفت های جزئی و عمده قرار بگیرد که نتیجه آن معرفی محصولاتی مانند سمند LX، سمند سورن و سمند SE بود که به غیر از نسخه LX، هیچکدام از این فیش لیفت ها نتوانستند بر مدرن تر شدن و نیز جذابیت ظاهری سمند بیافزایند.

نقد سورن پلاس

اما اگر بخواهیم یکی از فیس لیفت های سمند را به عنوان محصولی که به اندازه خود سمند سهم مهمی را در بازار ایفا کرده است معرفی کنیم، باید به سورن اشاره کنیم. مدلی که در اواسط دهه ۸۰ شمسی و با یک به روز رسانی عمده بر روی سمند، به عنوان نسخه فیس لیفت آن معرفی شد که همین استایل به روز شده، انتقادهای بسیاری را نیز به همراه داشت و همین موضوع سبب شد تا ایران‌خودرو تصمیم به معرفی نسخه بروز شده سورن با نام سورن ELX بگیرد که این بار تمام داشبورد و طراحی داخلی نیز مورد بازنگری کلی قرار گرفته بود. هرچند که می توان سورن ELX را پایه گذار یکی از عجایب صنعت خودروسازی جهان به شمار اورد، چرا که محصولی که خود فیس لیفتی از محصول دیگر بود، دوباره مورد بازنگری قرار گرفت و با اضافه کردن یک پسوند، به عنوان خودرویی جدید در کنار نسخه قبلی به بازار عرضه شد.

نمای رو به رو سورن پلاس

موردی که پس از آن و در این چند ساله بارها در محصولات ایرانی مانند دنا پلاس و یا اطلس و سهند نیز شاهدش بودیم و هستیم و به نظر به یک رویه در خودروسازی ایران برای تداوم تولید محصول تبدیل شده است!

در ادامه این روند، سورن ELX دوباره مورد بازنگری های ظاهری ئ داخل کابین قرار گرفت و این اسب خسته ایرانی، این بار با همان لباس قدیمی و کهنه خود اما با اضافه شدن برخی امکانات و البته با نام سورن پلاس! به تولید خود ادامه داده و به نظر هنوز قصدی و یا اراده ای برای اصلاح این رویه وجود ندارد.

با این حال چه بخواهیم و چه نخواهیم، سورن پلاس هنوز هم یکی از خودروهای مهم بازار ایران است و هنوز هم کسانی هستند که در بازار محدود ایران و با توجه به بودجه خود، به سراغ آن می روند و به همین دلیل بر آن شدیم تا در این مطلب، به صورت دقیق تری به بررسی و موشکافی طراحی ظاهری و کابین سورن پلاس بپردازیم.

طراحی سورن پلاس در بدنه: قدیمی و فاقد جذابیت های بصری

سمند سورن یا سورن پلاس، از نظر ظاهری ویژگی خاصی را ارائه نمی کند، به عبارت بهتر، عناصر طراحی سورن پلاس در دوره کنونی آنقدر قدیمی و به اصطلاح از مد افتاده است که پرداختن به ویژگی های ظاهری آن در نماهای مختلف تکرار مکررات خواهد بود.

نقد سورن پلاس

چرا که سورن در زمان معرفی، یعنی چیزی نزدیک به ۱۷ سال پیش هم از ضعف شدید طراحی رنج می برد و با گذشت این همه سال از معرفی آن و با این ظاهر، اما تغییرات آن تنها محدود به گرافیک چراغ های جلو و عقب، تغییر رنگ جلو پنجره، استفاده از دستیگره های در به اصطلاح «Easy Open» و اضافه شدن رینگ های آلومینیومی می باشد و سازنده حتی زحمت یک تغییر ساده در طراحی سپر های جلو و عقب به جهت به روز تر شدن و مدرن تر شدن آن و نیز هارمونی بهتر میان نمای جلو و عقب، نداده است. سپر های جلو و عقب به کنار، حتی در سورن پلاس، قاب آینه های جانبی نیز که تغییر آن اتفاقی بدیع در یک فیس لیفت است نیز کوچک ترین تغییری نداشته است.!

اصلاحاتی که می توانست از سورن، نه یک خودرو اقتصادی با چهره ای مدرن، اما حداقل قابل قبول تر برای یک محصول که در سال ۲۰۲۳ و ۲۴ تولید می شود را به نمایش می گذاشت.

نمای پشت سورن پلاس

با این حال اگر بخواهیم بطور خلاصه به نکاتی که تغییر آن ها می توانست به بهبود استایل سورن پلاس کمک کند اشاره کنیم می توان به :

۱- تغییر فرم سپر جلو و خطوط برش آن و در نتیجه هماهنگی بیشتر آن با بخش بالایی دماغه و ساختار کلی دماغه

۲-حذف زه های جانبی(همانند آنچه که در دنای معمولی شاهدش بودیم) و نیز تغییر فرم رکاب جانبی به جهت هماهنگی بیشتر و ایجاد ریتم بصری بهتر با خطوط ماهیچه ای زیر سپر جلو و عقب

۳-تغییر فرم قسمت داخلی چراغ های عقب و نیز سپر های عقب به جهت ایجاد هارمونی با نمای جلو و پیکره کلی( هر چند طراحی نمای عقب و مانورهای صورت گرفته در این نما، به مراتب متعادل تر از نمای جلو می باشند).

همچنین ذکر این نکته لازم است که تمامی این تغییرات، هزینه زیادی را برای سازنده به لحاظ ساخت قالب و سایر موارد در بر نداشته و همچنان با این تغییرات سورن به عنوان یک محصول اقتصادی جایگاه خود را حفظ و از نظر میزان فروش در این بازار محدود داخلی، جایگاه بهتری پیدا می کرد.

نمای جانبی سورن پلاس

طراحی فضای کابین سورن پلاس: ساده اما کاربردی و هماهنگ

اما داستان سورن پلاس در داخل کابین کاملا متفاوت از نمای بیرونی است. بطوری که می توان گفت طراحی کابین و داشبورد سورن پلاس در مقایسه با اسلاف خود و حتی در برابر برخی رقبای بروزتر داخلی همچنان جذاب و کاربردی بوده و چند سرو گردن بالاتر است که یکی از دلایل آن را باید در نظارت یک تیم مجرب انگلیسی به سرپرستی راس هیوارد« Ross Heyvard» دانست که سابقه طراحی داخلی نسل اول نیسان قشقایی را نیز در کارنامه خود دارد.

کابین سورن پلاس

با ورود به فضای داخلی سورن پلاس اولین نکته ای که جلب توجه می کند، طراحی ساده و فاقد هرگونه شلوغی و پیچیدگی است که در نقاط مختلف داشبورد و حتی پنل رودری ها نیز وجود دارد که هماهنگی کاملی را با پیکره کلی نیز به وجود آورده است.

با این حال در سورن پلاس تغییراتی جزئی در برخی قطعات مانند غربالک فرمان(مشابه با غربالک فرمان دنا)، سردنده، طراحی کنترل سیستم تهویه، تریم داخلی با دوخت قرمز و نیز اضافه شدن یک صفحه نمایش MFD در بالای کنسول میانی صورت گرفته است. هر چند که در این مورد سازنده کمی بی سلیقگی کرده و به نظر می رسد که استفاده از یک صفحه نمایش بزرگ تر مانند آنچه که در ۲۰۷ اتفاق افتاد، در بهبود وضعیت داشبورد و کابین تاثیر گذار تر بود.

فرمان سورن پلاس

از دیگر ویژگی های داخل کابین نیز می توان به برش های حساب شده و منطقی و هماهنگی آن با عناصر میکرو کنسول میانی, باعث می شود که همچنان کابین سورن پلاس جذاب و کاربردی به نظر برسد.

به علاوه اینکه با نشستن در کابین سورن پلاس، بر خلاف دنا و دنا پلاس با یک فضای تنگ و ناراحت چه در ردیف جلو و چه در ردیف عقب رو به رو نمی شوید و در استفاده های طولانی مدت، این فضای جادارتر، راحتی به مراتب بیشتری را برای سرنشینان به ارمغان می آورد.

کلام پایانی

کلام آخر اینکه سورن پلاس به عنوان یک محصول اقتصادی و با ایجاد برخی بروز رسانی های اصولی و منطقی در نمای بیرونی، همانند آنچه که در طراحی کابین آن شاهدش بودیم می توانست به خودرویی بی رقیب در این سگمنت و در بازه قیمتی خود تبدیل شود و مشتریان بیشتری را به سمت خود جلب کند. با این حال به دلیل طراحی کابین جداب تر, همچنان گزینه ای ایده آل در میان محصولات داخلی به شمار می آید.

طراحی جلو سورن پلاس

اما سازندگان آن همچنان اصرار به تولید این مدل با ظاهر قدیمی به قدمت نزدیک به بیست سال را که هیچ گونه بروزرسانی منطقی را در آن شاهدش نیستیم دارند تا ثابت کنند که همواره «حرف مرد یکی است!»

ویدیو معرفی سورن پلاس XU7P

ویدیو های پیشنهادی

۱۸ Responses to “نقد و بررسی طراحی سورن پلاس ؛ حرف مرد یکی است!”

  1. رامین گفت:

    با سلام
    لطفاً یک گزارش در مورد چرایی تاخیر تحویل سورن پلاس دوگانه تهیه کنید

    ۲۸
    ۲
  2. علیرضا گفت:

    با سلام
    تمام و کمال و درست و منصفانه همه چی رو گفتید ولی در نهایت انتخاب ماشین تو هر رده قیمتی به سلیقه افراد و نوع نگاهشون برمیگرده ولی با توجه به تجربه رانندگی با پارس و رانا و دنا و تارا و سورن مخصوصاً تو جاده بعد تارا قطعأ انتخابم سورنه و اینکه تو ماشینای داخلی از نظر داشبورد و کابین حداقل یه سر و گردن بالاتره، راحتی صندلی و اطاقشم از همشون بهتره، فقط کاش به قول نگارنده این مطلب حداقل رو سپراش و رکابش یه مانوری میداد ایران خودرو

    ۲۶
    ۲
  3. yassinam گفت:

    لعنت بهتون بعد از ۱۴ ماه بازم نشد ماشین بخرم

    ۱۵
    ۲
  4. ایرانی گفت:

    موتور قدیمی

    ۴
    ۲
    • علی آزاد گفت:

      این خودرو یک سدان جا دار اقتصادی دوگانه‌سوز هست و تا وقتی که بشه با قیمت کارخانه خریداری کرد هیچ رقیبی ندارد حتی تویوتا کرولا هم در بازار جهانی بسیار گران تر از این خودرو است اگر واردات آزاد بشه بازار رقابتی بشه ایران خودرو مجبور میشه کیفیت این ماشین رو ارتقا بده و اونجاست که مردم تصمیم میگیرن خودرو اقتصادی داخلی به صرفه‌تر هست براشون منظورم از بازشدن واردات اینه که نرخ گمرک درست باشه نه فقط برای یه عده خواص 😂😂 اینی که الان انجام میدن واردات نیست و اینکه اصلا نیازی به پارس و دنا نیست وقتی این خودرو هستش

      ۱
      ۰
  5. مجید گفت:

    هیچکدام از خودروهای داخلی ارزش فکرکردن نداره چه برسه بخای پولتو حروم کنی چون همشون از موقع خرید همش یک پات توی نمایندگیهاست برای رفع گند و خرابیهاست

    ۱۴
    ۲
  6. علیرضا گفت:

    سر پیچ پلوسش در رفت بچم از بین رفت ماشین فرزند آوری گرفته بودم مثلاً زندگیم رو نابود کرد. سورن پلاس
    فقط آشغال تولید میکنند

    ۱۳
    ۳
  7. Sam گفت:

    سورن ۱۴۰۱ ef7 رو تو جاده نشستم. اصلا اون چیزی که مدل ۹۰ بود شبیه این نیس. جدیدا دیگه جاده شم بدرد نمیخوره

    ۵
    ۳
  8. محمد گفت:

    به خدااشغال ماشین من گرفتم اصلابه دردنمی خوره تایراش مشکل داره میری نمایندگی میگه گارانتی حساب نمیشه رینگاشم که دوذدیدن اصلا وجدان ندارن

    ۳
    ۱
  9. جواد گفت:

    بله اون بنده خدایی که گفت پلوس ماشین به مشکل خوردو بچش از بین رفت. اول اینکه خدا بهتان صبر بده. دوم اینکه این ماشینها روی ۱۰۰۰ کیلومتر باید ببری نمایندگی تا ماشین را آجار کشی کنند. ولی خدا لعنتشون کنه که وقتی مراجعه میکننی میگن نه برو ۵۰۰۰ تا بیا که اونم به خاطر پولش تا روغن عوض کنند من خودم سورن پلاس دارم ۱۰۰۰ کیلومتر رفتم اصلا تحویل نگرفتند. ولی ۲ سال پیش یک ساینا اس داشتم رفتم نمایندگی ۱۰۰۰ تا واسه آچار کشی حالا ماشینو بردن داخل که ولی خدا داند که اصلا آچار کشی شد یا نه ولی داخل بردند.

    ۵
    ۰
  10. احمد مورفی گفت:

    دوساله که سورن پلاس EF7 دارم که به نظرم ماشین خوبیه ولی معایبی که تا الان که ۲۵ هزار کارکرده رو مینویسم:
    ۱.تعویض دیسک و صفحه روی کیلومتر ۱۰ هزار
    ۲.به سرو صدا افتادن قاب ها و ستون ها روی ۲۰۰۰
    ۳.کاسه ای بودن ترمز های عقب
    ۴.از کار افتادن موتور صندلی راننده
    ۵.از کار افتادن موتور بالابر شیشه عقب پشت راننده
    این معایب رو تا الان دیدم ولی خب ترمز کاسه ای عیب بزرگیه که باید رفعش کنن،سال ۱۴۰۳ همچنان ترمز کاسه ای؟!!!
    ولی به هر حال کارتون رو لنگ نمیزاره و ماشین پرشتاب ومحکمیه به خصوص نسبت به پارس

    ۸
    ۳
    • علی آزاد گفت:

      مگه چطوری درست میکنم ماشین رو که موتور بالا بر شیشه عقب و موتور صندلی از کار بیفته این خیلی خنده داره 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      ۱
      ۰
  11. موسی گفت:

    یکی از عیوب مهم طراحی داخل سمند سورن و کلا همه نوع ماشین های ایران خودرو تنگی محل زیر فرمان برای رانندگان قد بلند است که مجبورا پاهای خود را به صورت مورب روی گاز و ترمز بگذارند و خستگی زیادی را تحمل کنند

    ۳
    ۰
  12. اسمال گفت:

    ماشینای ایرانی رو همه رو باهم بکوبی یه ماشین درست درمون از توش در نمیاد ، اما اگه بخوایم از بین بد و بدتر انتخاب بکنیم بنظرم سورن در مقابل اتاق پارس کیفیت بهتری داره و منتاژ اصولی تری ، از اونطرفم در مقابل دنا با توجه به اضافه مبلغی که پرداخت میکنی چیزه خاصی بدست نمیاری به جز یه سر و کله متفاوت و چراغ جلو عقب در اصل خر همون خره فقط پالانش عوضش شده.

    ۲
    ۰

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.

X