نقد و بررسی طراحی کی ام سی ایگل ؛ جراحی ایرانی بر روی پیکره ای چینی!

ایگل نخستین خودروی ملی کرمان موتور است که به تازگی فروش آن آغاز شده و ما در این مطلب نقد و بررسی طراحی کی ام سی ایگل را انجام داده ایم.
نگاهی کوتاه و گذرا به صنعت خودروسازی کشور در طول دو دهه گذشته، بیانگر این واقعیت است که خودروسازان داخلی، علاقه زیادی به بروزرسانی و اعمال تغییرات ریز و درشت در طراحی و استایل بدنه و فضای داخلی محصولات عرضه شده خود داشته و دارند. حال می خواهد این بروزرسانی ها یا به عبارتی فیس لیفت های عمده و مختصر، محصولی اصولی مانند پژو پارس (که البته آن هم حاصل تفکر خودروسازان ایرانی نبوده!) باشد یا محصولی عجیب الخلقه مانند زانتیا ۲! فرقی نمی کند، در هر صورت خودروسازان داخلی یا به عبارت بهتر خودروسازان دولتی کار خود را کرده و اینکه با این فیس لیفت های ظاهری و عمدتا آماتور که با پسوند هایی مانند پلاس و پرو و…همزمان با نسخه قبلی عرضه می شوند، چه مسیری را دنبال می کنند، سالهاست که به یک علامت سوال بزرگ در اذهان تبدیل شده است. هر چند که باید به این نکته اشاره کنیم که این خودروها با هر ظاهر و استایلی به دلیل انحصاری بودن بازار خودرو, احتمالا فروش بالایی را تجربه می کنند و خب همین امر برای موفق قلمداد کردن هر محصولی کافی است.

اما به تازگی این موج بروزرسانی ها و تغییرات ظاهری به بخش خصوصی نیز سرایت کرده است. گروه خودروسازی کرمان موتور به عنوان نخستین خودروساز خصوصی که پیش تر با عرضه محصولات برند چینی جک که با نشان ریبج «Rebadge» شده کی ام سی عرضه می شدند شناخته شده است، اقدام به معرفی اولین محصول ملی خود کرده است که درواقع فیس لیفتی مختصر «Minor Facelift» از سدان اقتصادی جک J4 است که چند سالی است مهمان خیابان های کشور بوده است.
با این حال قبل از اینکه به بررسی طراحی ظاهری کی ام سی ایگل بپردازیم، بد نیست مقایسه ای بین انواع مرسوم فیس لیفت در مقیاس جهانی داشته باشیم و به طور خلاصه ببینیم چه تفاوتی میان فیس لیفت عمده «Major» و مختصر «Minor» وجود دارد.
فیس لیفت مختصر (Minor Facelift)
میزان تغییرات در این نمونه ها معمولا در تغییر فرم جلوپنجره، سپرهای جلو و عقب، گرافیک داخلی چراغ های جلو و عقب و نیز برخی قطعات تزئینی و دکوراتیو بدنه و فضای کابین خلاصه می شود که بسته به سیاست خودروسازان به فاصله یک تا سه سال از محصول اصلی یا نمونه اولیه معرفی و با تغییرات اندکی که به آن اشاره کردیم عرضه می شود. بارز ترین محصولات این گونه از فیس لیفت ها که توسط خودروسازان داخلی عرضه شده اند که می توان به ان ها اشاره کرد پژو ۴۰۵ SLX یا رانا پلاس می باشد که میزان تغییرات آن ها اندک و شامل گرافیک چراغ های جلو و عقب و جلو پنجره و یا سپرها می باشد.
فیس لیفت عمده (Major Facelift)
در این نمونه از فیس لیفت ها، میزان تغییرات نسبت به فیس لیفت های Minor، یک گام فراتر رفته و علاوه بر موارد اشاره شده، تغییراتی مانند تغییر فرم چراغ های جلو و در نتیجه آن گلگیرها و کاپوت جلو، در موتور و در صندوق را نیز شاهد هستیم که پس از ۳ یا ۴ سال از زمان عرضه نمونه اولیه معرفی شده و با توجه به عمر استاتیکی ۲ تا ۳ ساله آن ها، با نسل جدید و مدل Redesign شده جایگزین می شوند. نمونه بارز محصولات معرفی شده از این قبیل فیس لیفت ها، می توان به پژو پارس و یا سایپا کوئیک و ساینا اشاره کرد.
با این مقدمه، در ادامه مطلب به بررسی طراحی و تغییرات صورت گرفته در کی ام سی ایگل در مقایسه با جک J4 می پردازیم.
طراحی کی ام سی ایگل در نمای بیرونی
کی ام سی ایگل، به عنوان نخستین محصول اختصاصی کرمان موتور، بر پایه پلتفرم PS1 جک J4 و توسط تیم طراحی ایرانی به سرپرستی حسین وفایی و مشاورین ایتالیایی طراحی و توسعه یافته است که درواقع یک نسخه فیس لیفت شده از جک J4 می باشد. در کی ام سی ایگل، میزان تغییرات براساس آنچه که در رابطه با ویژگی های «Minor Facelift» توضیح دادیم صورت گرفته و تنها به تغییر در فرم جلوپنجره، پوسته سپرهای جلو و عقب و البته گرافیک جدید چراغ های جلو و عقب خلاصه شده است.

اگر نگاهی به طراحی جک J4 بیندازیم، قطعا طراحی آن را کسل کننده و فاقد المان های بصری روز میابیم که باعث شده تا استایل آن در اقتصادی ترین حالت ممکن قرار گیرد. بنابراین باید محصول جدید با تغییراتی محدود، ایرادات و نواقص مدل قبلی را تا حد زیادی بهبود می داد.
حسین وفایی، مدیر ارشد بخش طراحی کرمان موتور در این رابطه می گوید : « در پروژه ایگل تلاش بر این بوده است تا با تغییرات و بروزرسانی های انجام شده، کاراکتری متفاوت نسبت به جک J4 که مطابق با ترندهای روز طراحی نیز باشد ایجاد شود و استایلی به مراتب پویا تر و مدرن را مشاهده کنیم.»

در نمای جلو ایگل، فرم و در نتیجه خطوط روی در موتور(به غیر از لوگوی جدید KMC) و نیز فرم و قالب چراغ ها بدون تغییر نسبت به J4 باقی مانده است. اما سایر عناصر بدنه در این قسمت تغییر کرده و به روزرسانی شده است. به گفته حسین وفایی، در بروزرسانی های انجام شده در این قسمت، سعی شده تا از آناتومی بدن پرندگان در هنگام پرواز، به عنوان یک هویت بصری جدید یرای برند کی ام سی الگوبرداری شود.
جلو پنجره کشیده، که این بار به چراغ ها متصل شده است، به دو بخش که شامل یک نوار کرومی در قسمت بالا و ورودی های هوا را رادیاتور در بخش پایین تقسیم شده است. یکی از ویژگی های جذاب این دماغه قطعه کرومی سراسری است که در عرض خودرو امتداد پیدا کرده و با رسیدن به چراغ ها، در سیستم چراغ های روشنایی در روز و البته راهنما ختم شده است که در ترکیب با تم دودی گرافیک چراغ ها، پویایی و جذابیت بصری متفاوتی که چهره ای جسورانه تر به آن بخشیده را در این قسمت ایجاد کرده است. ضمن اینکه خطوط مرکزی روی در موتور، با دقت خوبی در قطعه کرومی به یک دیگر متصل شده و به نوعی نگاه را به سمت لوگو KMC سوق می دهد.

در قسمت سپر و تغییرات صورت گرفته بر روی پوسته آن چند نکته وجود دارد که لازم است به آن ها اشاره کنیم. یکی اینکه سطوح و حجم های ایجاد شده بر روی سپر، توانسته در عین سادگی و به دور از اغراق، هارمونی مناسبی با سایر جزئیات دماغه ایجاد کند. علاوه بر این ورودی های هوای به اصطلاح مینیاتوری که در بالای ورودی های هوای اصلی سپر پانچ شده است، ایده ای متفاوت بوده که سبب مدرن تر شدن و دوری از سادگی بیش از حد ایگل شده است. موردی که در J4 به هیچ عنوان دیده نمیشد.طراحی ورودی هوای سپر نیز، انعکاسی از مجموعه چراغ ها و جلو پنجره می باشد که به صورت یکپارچه طراحی شده و توانسته عرض بصری خوبی را به این نما اضافه کند.

یکی از نکاتی که رعایت آن در نمای جلو و همچنین سایر نماها به چشم می خورد، استفاده درست و بجا از قطعات کرومی و تزئینی در این کلاس خودرویی می باشد. چرا که در مقایسه با محصولی مانند جک S3, این حجم از کروم کاری نتنها باعث جذاب تر شدن بدنه شده، بلکه با گذشت زمان نیز از جذابیت آن کاسته نشده و به لحاظ بصری اثر معکوس در بیننده ایجاد نمی کند. ضمن اینکه بر خلاف جک J4 نیز از سادگی بیش از حد بدنه جلوگیری کرده است.
در نمای جانبی میزان تغییرات به حداقل خود می رسد و تنها بروزرسانی های صورت گرفته شامل اضافه کردن یک قطعه به رکاب به جهت امتداد بصری درست و هم تراز شدن با سپرهای جدید جلو و عقب و نیز یک قطعه کرومی آبشش مانند بر روی خطوط شخصیتی روی رکاب درها است که در هر دو مورد، با وجود اینکه تغییرات آنچنانی صورت نگرفته، اما دقت تیم طراحی در ایجاد هارمونی میان قطعات و عناصر بصری بدنه جالب توجه است.

با این حال، به دلیل محدودیت های موجود در ایجاد تغییرات در نمای جانبی، همچنان ایرادات تناسباتی موجود در جک J4 مانند فرم غریب ستون C و نحوه امتداد ان بر روی در صندوق و یا خط سیالی که در گلگیر جلو وجود دارد و عدم تطابق آن با سایر خطوط بدنه، در ایگل هم به چشم می خورد که با توجه به محدودیت هایی که تیم طراحی با آن مواجه بودند نمی توان نسبت به عدم تغییر آن نیز خرده گرفت.

با این حال با وجود طراحی جذاب و اسپرت تر رینگ ها، اما عدم تغییر در سایز و استفاده نکردن از رینگ های بزرگ تر و ایجاد تناسباتی بهتر در نمای جانبی، جای سوال دارد. ضمن اینکه با توجه به هزینه بر نبودن ساخت قاب آیینه های جانبی، بهتر بود از طرحی جدید با ظرافت بیشتری در این قسمت استفاده می شد.
با رسیدن به نمای عقب نیز میزان تغییرات محدود به گرافیک داخلی چراغ ها، سپر و اضافه شدن برخی قطعات دکوراتیو جدید مانند نوار کرومی بالای محل قرارگیری پلاک و اسپویلر کوچک لبه صندوق شده است. با این حال، همین تغییرات اندک و محدود در این نما، همانند نمای جلو تاثیرات مثبتی در پویایی و اسپرت تر شدن نمای عقب ایگل داشته است.

ضمن اینکه هارمونی مناسبی هم با نمای جلو ایجاد کرده است که بارزترین این هماهنگی فرمی میان دو نما را می توان در طراحی دیفیوزر سپر عقب مشاهده کرد که علاوه بر بهبود ویژگی های بصری، جذاب هم شده است.ضمن اینکه همانند نمای جلو، امتداد نوار کرومی بر روی چراغ های دو تیکه عقب، باعث ایجاد عرض بهتر و کاهش ارتفاع درب صندوق ایگل در مقایسه با جکJ4 به صورت بصری شده است.
اما قرارگیری لوگو KMC در قالب یک فریم بیضی شکل علاوه بر اینکه با هیچ یک از المان های بصری بدنه هماهنگ نیست، بلکه تاثیر منفی در کلیت نمای پشتی گذاشته است.
طراحی کی ام سی ایگل در کابین
با قدم گذاشتن به داخل کابین ایگل اما چند سوال در ذهن ایجاد می شود. اینکه چرا با وجود تغییرات مثبتی که در نمای بیرونی شاهدش بودیم، در قسمت کابین چنین تغییراتی را جهت ایجاد هارمونی بهتر بین نمای داخلی با نمای بیرونی شاهد نیستیم و تغییرات تنها محدود به تغییر کلاستر و تریم داخلی بوده است؟ مورد بعدی اینکه چرا ایگل از نظر امکانات رفاهی و ایمنی در مقایسه با جک J4 هیچ تغییر و بهبودی نداشته است؟

سوالاتی که پاسخ آن ها را احتمالا در محدودیت های تولید و شاید هم اجازه ندادن سازنده چینی به شریک تجاری ایرانی برای اعمال تغییرات بیشتر جستجو کرد. پاسخ هر چه که باشد، طراحی کابین ایگل، با وجود تغییرات ایجاد شده در تریم داخلی و نیز جایگزینی کلاستر دیجیتال بجای نسخه آنالوگ که البته از گرافیک چندان جذابی هم برخوردار نیست، همچنان چنگی به دل نمی زند.
نبودن امکانات ساده ای مانند زیر آرنجی در کنسول میانی، عدم استفاده از متریال چرم در رودری ها و یا حتی روکش صندلی ها، نبود سانروف و … مزید بر علت شده تا تغییرات در داخل کابین ایگل را مثبت قلمداد نکنیم. امکاناتی که اضافه شدن آن ها باعث می شد تا بدون ایجاد تغییرات فرمی، فضای داخلی ایگل حداقل کمی رنگ و بوی بهتر و مدرن تری به خود بگیرد.

با این حال یک نکته در هماهنگی میان نمای داخلی ایگل که از جک J4 به عاریت گرفته شده است و نمای بیرونی آن با هویت بصری جدید وجود دارد و آن فرم U شکل قطعه کرومی کنسول میانی داشبورد است که بی شباهت به آناتومی پرواز پرنده که الهام بخش طراحی نمای بیرونی ان، بخصوص در نمای جلو بوده، نیست.
از نظر فضای داخلی نیز، با توجه به فاصله محوری ۲۵۶۰ میلی متری ایگل، فضای استاندارد و تا حدی کاربردی را در این سگمنت در اختیار سرنشینان قرار می دهد. اما نکته ای که در رابطه با طراحی و ارگونومی صندلی های ایگل که با J4 مشترک است وجود دارد، ضخامت نسبتا کم پشتی های صندلی ردیف جلو است که یک نکته مثبت و یک نکته منفی را به همراه دارد. نکته مثبت اینکه این ضخامت کم پشتی صندلی های جلو، باعث شده تا فضای پای سرنشینان عقب کمی بهبود پیدا کند، اما همین ضخامت کم، در مسافت طولانی مدت، سبب خستگی سرنشینان جلو می شود.اما در نهایت و در مقایسه با نمای بیرونی، تقییرات نمای داخلی ایگل نمی تواند نمره خوبی را دریافت کند.

کلام آخر
اما در یک کلام، کی ام سی ایگل را می توان جزء معدود محصولاتی در صنعت خودروسازی ایران دانست که بروزرسانی ها و زیبایی شناسی های صورت گرفته بر روی بدنه ان را می توان مثبت و با قابل توجه دانست. بخصوص اینکه این تغییرات محدود و مختصر بر روی محصولی بوده که به لحاظ رعایت اصول طراحی و تناسبات بدنه، خودرویی جذابی نبوده، اما تیم طراحی کرمان موتور توانسته با توجه به محدودیت های ناشی از کاهش هزینه تولید، تغییرات بصری قابل توجهی را ایجاد کنند. نکته ای که شاید در طراحی فضای داخلی چندان به چشم نمی خورد اما بازهم قابل تامل است. با این حال امیدواریم که این مسیر به همین جا ختم نشود و شاهد تداوم و پیشرفت بیشتر محصولات طراحی شده در ایران و البته توجه بیشتر مدیران ارشد خودروسازان به مقوله طراحی و استعداد های این رشته باشیم.
شبیه ماشینای چینی ۲۰ سال پیش شده! چراغای بزرگ و زشت و استفاده شدید از کروم. همون جی ۴ طراحیش با اون سادگی از این بهتره
یه ماشینی که از پایه طراحی قدیمی داشته رو رفتن گرفتن و همون طراحی قدیمی اما نسبتا هماهنگ رو کاملا نابود کردن! الا نتیجه شده یه ماشین با طراحی قدیمی که انگار بردی یه اسپرتی بیسلیقه روش وسیله بسته. قیمتش هم واقعا توجیهی نداره.
اول ماشینهای اون بنده خداها را که سه ماه پیش باید تحویل میداده بدهند بعد بیان ماشین تبلیغ کنند