نقد و بررسی طراحی ام جی GT ؛ جذابیت به توان دو!

محصولات جدید ام جی در دور جدید واردات توسط فرداموتورز به ایران می آیند و ما در این مطلب نقد و بررسی طراحی ام جی GT برای شما آماده کرده ایم.
نام ام جی، همواره با بحران و سوء مدیریت و البته حواشی همراه بوده است. چه در ایران و چه در خارج از ایران! برندی اصالتا انگلیسی که نخستین بار در سال ۱۹۲۴ تاسیس شد و به عنوان یکی از تولیدکنندگان خودروهای اسپرت شناخته می شد, با تولید محصولات اسپرت دو نفره و سبک وزن در دهه ۵۰ و ۶۰ میلادی دوران طلایی را برای خود رقم زد. اما همانند بسیاری دیگر از خودروسازان مطرح انگلیسی، اسیر بحران های اقتصادی شد و در سال ۱۹۶۷ تا مرز ورشکستگی نیز قرار گرفت. با این حال و تا سال ۲۰۰۵ میلادی که کمپانی روور «Rover» انگلیس به عنوان آخرین مالک اروپایی ام جی، برای همیشه تولیدات خود را متوقف کند، مالکیت برند ام جی بارها دست به دست چرخید تا در نهایت این سایک موتور چین بود که در سال ۲۰۰۶ توانست مالکیت ام جی را از آن خود کند.
از آن زمان تا کنون، محصولات ام جی هر چند با سرمایه گذاری چینی ها تولید می شد، اما همچنان دفتر مهندسی و استودیو طراحی آن در بیرمنگام انگلیس مشغول فعالیت است و به واسطه همین امر، محصولات ام جی جز معدود تولیدات چینی است که در بازار اروپا و بریتانیا عرضه می شود و در برخی از موارد توانسته موفقیت های زیادی را در زمینه فروش در این بازارها نیز کسب کند.

اما داستان ام جی در بازار ایران نیز تا حد زیادی شبیه به سوابق این برند بوده است. از زمانی که اولین بار شرکت مدیا موتورز سدان ام جی ۵۵۰ را با لقب شوالیه به بازار عرضه کرد و تا زمانی که خودروسازی آذویکو اقدام به مونتاژ ام جی ۳۶۰ کرد و به دلایل مختلف نتوانست به تمامی تعهدات خود عمل کند، این نام با حواشی و جنجال در ایران روبه رو بوده است.
با این حال به نظر می رسد که ام جی و یا شرکت های خصوصی داخلی، علاقه زیادی به حضور این برند در بازار کشور دارند و نسبت به موفقیت آن همچنان امیدوار هستند. برای همین در دور جدید واردات، خودروسازی فردا موتور بار دیگر به سراغ ام جی رفته و این بار قصد دارد با عرضه محصولات مدرن و البته جذاب ام جی، شانس این برند اصالتا انگلیسی را بار دیگر امتحان کند.
ام جی جی تی« GT» یکی از همین محصولات با استایل اسپرت و جذاب است که در کنار ام جی ۵ اولین مدل های عرضه شده از ام جی در دور جدید واردات هستند که به تازگی قیمت نهایی آن ها نیز مشخص شده است. بر همین اساس در این مطلب به سراغ نقد بررسی سبک طراحی یکی از جذاب ترین محصولات دور جدید واردات، یعنی ام جی جی تی رفته ایم تا ببینیم این جذابیت ظاهری می تواند تضمین کننده موفقیت آن در بازار ایران باشد یا نه.
طراحی ظاهری ام جی GT در بدنه ؛ زیبایی چشم نوار با خطوط جسورانه
ام جی GT که در بعضی از بازارها نیز با نام ام جی ۵ شناخته می شود، در کنار برادر بزرگتر خود یعنی ام جی ۷، از اولین محصولات ام جی بودند که از زبان طراحی جدید این برند، تحت عنوان «Hunting Pupil» یا «Hunting Eye» به معنی «چشم شکارچی» پیروی می کند. در واقع این زبان طراحی، روح و ارزش این برند را در قالب چهره ای اسپرت و جسورانه به نمایش می گذارد.

هر چند که ام جی جی تی به تازگی، یک به روزرسانی جزئی را نیز دریافت کرده است که عمده تغییرات آن به نمای پشتی و داخل کابین بر می گردد و در نمای جلو تنها گرافیک جلو پنجره و چراغ ها تغییراتی را به خود دیده است. اما نسخه در نظر گرفته شده توسط فردا موتور برای بازار ایران، همچنان از جذابیت های بصری بالایی برخوردار است و چهره ای مدرن از یک سدان اسپرت در سگمنت C را به نمایش می گذارد.
در نمای جلو، اولین نکته ای کاملا توجه ها را به خود جلب می کند، جلو پنجره بزرگ و شش ضلعی عریض جلو با نام «Digital Flaming Grille» به همراه لوگوی بزرگ MG در مرکز است که با خطوط در هم تنیده، گرافیکی سه بعدی را ارائه می دهد و در ترکیب با چراغ های باریک با زوایای شارپ که حالتی عصبانی و اخمو به خود گرفته اند، حالتی تهاجمی و بسیار اسپرت به این نما بخشیده است که به لحاظ بصری، حسی از یک شکارچی که منتظر حمله است را منتقل می کند.

ضمن اینکه قرارگیری جلو پنجره در قالب یک پنل مشکی رنگ که تا ورودی های هوای عمودی کناری امتداد یافته، عرض بصری بیشتری به بدنه ام GT داده که در مدرن تر شدن آن تاثیر گذار بوده است. در کنار این بدنه عریض، طراحی کاپوت که با زاویه ای تند به سمت پایین امتداد پیدا کرده، جلوه ای بصری از یک کوپه اسپرت با آیرودینامیک بالا را در نمای جلو ایجاد کرده که این امر تاکیدی است بر ویژگی های اسپرت این خودرو. به علاوه اینکه خطوط روی کاپوت که به صورت دوگانه و از کناره های کاپوت تا جلو پنجره و گوشه داخلی چراغ ها امتداد پیدا کرده است، بر عضلانی تر شدن دماغه ام جی جی تی تاثیر گذاشته اند.

ورودی های هوای کناری سپر که با حالتی «L» شکل، در پایین سپر به ورودی هوای ذوزنقه ای شکل مرکز مرتبط شده اند، در عین اینکه از هرگونه پیچیدگی فرمی دور شده اند، کاملا با ویژگی های بصری این نما هماهنگ نیز می باشند که بیانگر پختگی طراحی ام جی GT، بخصوص در مقایسه با برخی از محصولات چینی عرضه شده در بازار ایران که از رقبای این مدل نیز هستند می باشد.

در نمای جانبی، شاهد آن هستیم که همان ویژگی های بصری نمای جلو که سبب اسپرت تر شدن و تهاجمی تر شدن بدنه شده، ادامه پیدا کرده است. اولین ویژگی خط سقف شیب دار است که با زاویه ای تند در ستون C و بدون هیچ شکستی در محل اتصال ستون با در صندوق، امتداد پیدا کرده است و با توجه به ارتفاع «Greenhouse» و سطح کم شیشه های جانبی نسبت به پروفایل بدنه حالتی کوپه مانند یا فست بک ایجاد کرده است که همین امر ویژگی های اسپرت این نما را برجسته تر کرده است.
یک نوار کرومی که از بالای شیشه های جانبی عبور کرده و تا ستون C امتداد یافته است، کمی به زرق و برق این نما افزوده است و در کنار نمای بصری اسپرت و تهاجمی بدنه، بر جنبه های لوکس بدنه که چهره ام جی GT را مدرن تر کرده است تاکید دارد. اما خطوط مواج و زاویه دار نمای جانبی که برگرفته از آناتومی بدن و نحوه حرکت یوزپلنگ الگوبرداری شده است، حس بصری از جنب و جوش را که سبب پویایی بیشتر شده است نشان می دهد.

با این حال این سبک از اجرای خطوط، کمی یادآور زبان طراحی گذشته مرسدس بنز است که نقطه اوج آن را می توان در محصولی مانند نسل اول کوپه چهار در و اسپرت CLA دید. اما بر خلاف مرسدس بنز که نحوه امتداد خط کمر و خطوط شانه باعث شده بود مرکز ثقل خودرو کمی به لحاظ بصری بالاتر از استاندارد به نظر برسد، در ام جی جی تی، فرم فریم شیشه های جانبی و به صورت دقیق تر، خط کمر که با زاویه ای مخالف نسبت به خط شانه، از ستون A به سمت بالا و تا ستون C امتداد پیدا کرده است، سبب شده تا مرکز ثقل خودرو همانند یک خودرو اسپرت پایین باشد. ضمن اینکه خط شخصیتی که از چراغ عقب تا گلگیر و در عقب امتداد پبدا کرده سبب عضلانی تر شدن این قسمت شده است.
علاوه بر این فاصله محوری ۲۶۸۰ میلی متری خودروکه با تناسبات کلی بدنه هماهنگ است، در بهبود این امر بی تاثیر نبوده.طراحی رینگ های ۱۷ اینچی نیز که از پره های ستاره ای شکل بهره برده است، یک تصویر بصری سبک وزنی را ایجاد کرده است که با زوایای تیز، بر جنبه های اسپرت و آوانگارد این نما اضافه می کند. در نمای عقب، فرم خوابیده ستون C و ارتفاع کم شیشه عقب، در کنار اسپویلر دم اردکی لبه در صندوق، تکمیل کننده چهره اسپرت و آوانگارد ام جی GT می باشد.

همانطور که اشاره کردیم، ام جی GT به تازگی یک فیس لیفت را نیز تجربه کرده است که در نمای عقب آن تغییرات نسبتا عمیقی را ایجاد شده است و استفاده از چراغ های کشیده که هارمونی بیشتری با چراغ های جلو دارد از جمله ویژگی های آن می باشد. اما در نسخه عرضه شده در بازار ایران، چراغ های نسبتا کوچک عقب، تصویری مدرن از محصولات گذشته ام جی مانند ام جی 6GT که از محصولات موفق ام جی در بازار ایران بود را به نمایش می گذارد. گرافیک چراغ ها که شامل سه خط عمودی در هر طرف است نیز زیبا و مدرن می باشد.

محل قرار گیری پلاک نیز، در عرض در صندوق و بدون هیچ حجم پردازی اغراق شده ای امتداد یافته است و همین امر همانند نمای جلو، به عریض تر شدن این نما نیز کمک کرده است. طراحی سپر حجیم و مجموعه دیفیوزر عقب از نکات مثبت طراحی بدنه ام جی جی تی است.قرارگیری دو چراغ شبرنگ عمودی در کناره ها که به خوبی در خطوط روی سپر ادغام شده اند، در کنار دیفیوزری با ابعادی متناسب که همانند خودروهای اسپرت، چراغ مه شکن به صورت عمودی در مرکز دیفیوزر قرار گرفته است، از مواردی است که بر پویایی نمای عقب افزوده و چهره آن را آوانگارد و جذاب کرده است.قرارگیری دو سراگزوز ذوزنقه ای کرومی در گوشه های دیفیوزر، تکمیل کننده عناصر این نما می باشد.
اما یکی از نکات مثبت در طراحی ام جی جی تی، استفاده درست و به اندازه از قطعات کرومی در هر نما است، به طوری علاوه بر مدرن تر کردن ظاهر خودرو، به هیچ عنوان به جنبه های اسپرت بدنه لطمه وارد نکرده است. موردی که ما به ندرت در طراحی محصولات چینی و البته در این سگمنت و کلاس خودرویی می بینیم. چرا که معمولا با استفاده اغراق شده از قطعات کرومی سعی در مدرن تر کردن ظاهر محصول دارند که در ام جی GT خوشبختانه با چنین م.ردی روبه رو نیستیم.
طراحی ام جی GT در کابین ؛ طراحی مدرن با الهام از کابین جت های جنگنده
یکی از نکاتی که در طراحی هر خودرو باید رعایت شود و در مقاله های نقد و بررسی نیز به آن اشاره کرده ایم، وجود هارمونی و هماهنگی میان عناصر طراحی بدنه و کابین است. با ورود به کابین ام جی GT، باید گفت که تا حد زیادی با این هارمونی روبه رو می شویم. چرا که با فضایی کاملا مدرن، زیبا و اسپرت روبه رو هستیم که جذابیت های نمای بیرونی را در داخل کابین ادامه داده است.

ام جی ادعا می کند که در طراحی کابین مدل جی تی، از کابین جت های جنگنده الگو گرفته است. با این حال با دیدن عناصر مدرن و البته راننده محور داشبورد و کنسول، می توان ادعای ام جی را مبنی بر الگوبرداری از جت های جنگی قبول کرد.طراحی دکمه های کنترلی در کنسول علاوه بر نمایشگر مرکزی، با زاویه ای به سمت راننده متمایل شده اند.
الگوها و تکسچرهای سه بعدی اجرا شده بر روی داشبورد و رودری های نیز کاملا مدرن و اسپرت است. ضمن اینکه طراحی غربیلک فرمان و دسته تعویض دنده به سبک جت های جنگی نیز بر جذابیت های داخل کابین افزوده است.

کیفیت متریال داشبورد نیز برای خودرویی در این سگمنت راضی کننده و قابل قبول است، در کنار این موارد، ارگونومی کابین و صندلی ها در جایگاه مناسبی هم قرار می گیرند. اما با توجه به شیب زیاد سقف در قسمت عقب، کمی فضای سر سرنشینان در این قسمت محدود شده است.
ارزیابی کلی
به طور کلی ام جی GT، از نظر استایل و سبک طراحی بیرونی و داخلی، خودرویی جذاب، پویا و زیبا است که توانسته ویژگی های یک خودروی اسپرت را، در قالب محصولی نسبتا اقتصادی در بازار جهانی ارائه دهد. ضمن اینکه این مدل به خوبی نمایانگر زبان طراحی برند ام جی بوده و در عین حال که آوانگارد است، بسیار مدرن نیز می باشد.
علاوه بر این، یکی از ویژگی های همیشگی طراحی محصولات ام جی که در مدل GT نیز دیده می شود، پختگی و استانداردهایی است که در جزئیات و عناصر طراحی بدنه و داخل کابین دیده می شود. به عبارتی سبک طراحی اکثر محصولات ام جی، مخصوصا در زمانی که این برند تحت مالکیت سایک چین قرار داشته است، شخصیت منحصر به فرد خود را به خوبی حفظ کرده و بر خلاف بسیاری از چینی ها که شباهت های ظاهری آن با محصولات اروپایی که در مواقعی بسیار خام و مبتدی اجرا شده و کمی توی ذوق زده و حسی از ارزان بودن دیزاین را ارائه می دهد، اما در ام جی ما با چنین موضوعی، حداقل در مبحث دیزاین و سبک طراحی محصولات آن شاهد نیستیم. هر چند که منکر تاثیرپذیری ام جی GT از ترند روز طراحی نباید شد، اما این تاثیرپذیری کاملا به سبک و سیاق خود ام جی صورت گرفته است و مدل GT نیز از قاعده مستثنی نیست.

اما موفقیت ام جی GT در ایران, صرفا در گرو استایل و جذابیت های ظاهری آن نمی باشد, چرا که با توجه به سابقه این برند در بازار کشور, این محصول باید پکیج کاملی از ویژگی های مثبت مانند قیمت, خدمات پس از فروش و سایر موارد از این دست را نیز ارائه دهد. با این حال چهره و سبک طراحی ام جی GT در مقابل رقبای عرضه شده در ایران که حتی شامل محصولات ژاپنی و کره ای نیز می شود, حرف های زیادی برای گفتن دارد.
متاسفانه در کنار طراحی زیبا مشکلاتی همچون کمبود قطعات و یا زمین گیر شدن ماشین بدلیل نبود قطعات روهم باید قبول کرد
کاش بزرگانی مثل بهمن و کرمان رو ام جی سرمایه گذاری میکردن . فردا موتور لایق خدمات رسانی ام جی نیست