موضوعات داغ روز:

انواع پلاک خودروها در ایران؛ دسته بندی رنگ پلاک

منتشر شده در 16 فروردین 1404 ساعت 17:34
نویسنده آرام عزیزی
انواع پلاک خودروها در ایران

در ایران پلیس راهور برای دسته بندی وسایل نقلیه با توجه به کاربری آن برای، پلاک با رنگ اختصاصی صادر می کند.

پلاک خودرو یکی از مهم ترین ابزارهای شناسایی وسایل نقلیه است که نقش اساسی در مدیریت ترافیک، اجرای قوانین، و حفظ امنیت عمومی دارد. هر پلاک با توجه به رنگ، طراحی و نوشته های روی آن اطلاعاتی مانند کاربرد خودرو، محل سکونت مالک و نوع خودرو را در اختیار قرار می دهد. در ایران انواع مختلفی از پلاک خودرو وجود دارد که هرکدام معنای خاص خود را دارند و دانستن این اطلاعات می تواند برای بسیاری از مردم مفید باشد. در ادامه به بررسی و توضیح انواع پلاک های خودرو در ایران می پردازیم.

تاریخچه پلاک خودرو در ایران

تاریخچه پلاک ها در ایران

اولین بار در دوران صدارت وثوق الدوله در سال ۱۲۹۸ شمسی بود که به درشکه ها و گاری ها پلاک هایی اختصاص داده شد. این پلاک ها به شیوه ای ساده طراحی شده بودند و شماره گذاری آن ها توسط اداره بلدیه (شهرداری) انجام می شد. با ورود اولین خودرو به ایران در سال ۱۳۰۵، شماره گذاری خودروها به صورت رسمی آغاز شد. در آن زمان خودروها دارای پنج پلاک بودند:

نام کارخانه، آدرس مالک، شماره عقب، شماره جلو، پلاک مالیات. سه سال بعد، یعنی در سال ۱۳۰۸، قانونی شامل ۳۲ بند برای شماره گذاری خودروها تصویب شد. در آن زمان تعداد خودروهای سواری شخصی در شهر به ۱۵۲۲ عدد رسید و پلاک ها به شکل نام شهر و چهار عدد ساده طراحی شدند. با افزایش تعداد خودروها، پلاک های خودرو دچار تغییرات اساسی شدند. ابتدا حروف الفبای فارسی به پلاک ها اضافه شد و سپس پلاک ها به شکلی درآمدند که نام شهر و عدد دو رقمی با هم ترکیب می شدند. در دهه ۱۳۷۰، پلاک ها با فناوری لیزری تولید شدند و در سال ۱۳۷۸ پروژه تعویض پلاک به طور رسمی آغاز شد. این پلاک ها دارای طراحی یکنواخت و سیستم شماره گذاری یکسان برای کل کشور بودند.

دسته بندی پلاک ها بر اساس

پلاک آبی

معنی پلاک آبی ماشین

پلاک های آبی در ایران به خودروهایی با کاربری خاص اختصاص دارند و به چند دسته تقسیم می شوند. پلاک هایی که حرف D دارند، مربوط به خودروهای دیپلمات است. این پلاک ها با زمینه آبی و نوشته های مشکی طراحی شده اند و به خودروهای متعلق به دیپلمات ها یا نمایندگان سازمان های بین المللی اختصاص می یابند. دسته دیگری از پلاک های آبی، خودروهایی با حرف S هستند که مربوط به سفارت خانه های خارجی می باشند و معمولاً برای جابه جایی کارکنان سفارت یا خدمات اداری مورد استفاده قرار می گیرند.همچنین خودروهای متعلق به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ستاد کل نیروهای مسلح نیز پلاک آبی دارند. این پلاک ها با حروف ز برای وزارت دفاع و ف برای ستاد کل مشخص می شوند و نوشته های روی آن ها با رنگ سفید طراحی شده است.

سبز

پلاک سبز سپاه و پلیس

تمامی پلاک های سبز در ایران به خودروهای نظامی اختصاص دارند. این پلاک ها برای خودروهای متعلق به نیروی انتظامی و سپاه پاسداران استفاده می شوند. خودروهای پلیس دارای پلاک سبزی با حرف پ هستند، در حالی که پلاک خودروهای سپاه پاسداران با حرف ث مشخص می شود.

زرد

پلاک زرد ماشین

پلاک های زرد برای خودروهایی با کاربری عمومی و کشاورزی استفاده می شوند. خودروهای تاکسی پلاک زرد با حرف ت دارند که نشان دهنده کاربری حمل و نقل مسافر است. خودروهای عمومی، مانند اتوبوس ها و مینی بوس ها که پلاک آن ها با حرف ع مشخص می شود. ماشین آلات کشاورزی، این نوع پلاک ها با حرف ک اختصاص داده می شوند و مربوط به تراکتورها و دیگر ماشین آلات کشاورزی است.

پلاک قرمز

پلاک قرمز ماشین

رنگ پلاک قرمز به خودروهای دولتی تعلق دارد و به دو نوع تقسیم می شود. پلاک های خدمت که طراحی مشابه پلاک های شخصی دارند و در بخش حروف آن الف قرار دارد. نوع دیگر پلاک قرمز، پلاک تشریفاتی است که ساده تر از سایر پلاک ها بوده و تنها عبارت «تشریفات» به فارسی و PROTOCOL به انگلیسی روی آن نوشته شده است. این پلاک ها تنها برای جابه جایی مقامات خارجی مورد استفاده قرار می گیرند.

سفید

پلاک سفید ماشین

رنگ پلاک سفید پرکاربردترین نوع پلاک در ایران است و برای خودروهای شخصی، معلولین و جانبازان و خودروهای گذر موقت استفاده می شود. پلاک خودروهای شخصی شامل کد استان، یک عدد سه رقمی، و یکی از حروف الفبای فارسی (مانند ب، ج، د، س، ص، ط، ق، ل، م، ن، و، ه‍، ی) است. پلاک معلولین و جانبازان مشابه پلاک های شخصی است، اما به جای حروف معمول، نماد ویلچر یا حرف ژ در وسط آن قرار دارد.  اعداد شماره‌ های انتظامی‌۱۱۲-۱۱ ایران ۱۱ تا ۹۹۹-۴۹ ایران ۱۱ برای جانبازان و شماره‌ های انتظامی‌۱۱۱-۵۱ ایران ۱۱ تا ۹۹۸-۹۹ ایران ۱۱ برای معلولین اختصاص داده است. پلاک های گذر موقت نیز مخصوص خودروهایی است که به طور موقت وارد کشور شده یا برای تست فنی استفاده می شوند. تاریخ روی این پلاک ها نشان دهنده زمان ورود آن ها به خیابان است.

تاریخی

پلاک تاریخی

پلاک تاریخی به خودروهای قدیمی و با ارزش تعلق می گیرد. این پلاک ها طراحی منحصر به فردی دارند که شامل یک کد پنج رقمی و تصویر یک بنای تاریخی با پس زمینه قهوه ای است. این نوع پلاک ها معمولاً روی خودروهای کلاسیک و کلکسیونی نصب می شوند.

خواندنی: پلاک تاریخی ؛ خوب یا بد؟ مسئله این است

پلاک خاکی

پلاک ارتش

خودروهای ارتش از رنگ پلاک خاکی استفاده می کنند. پلاک ارتش از فونت با خط سیاه بهره می برد که حرف ش در وسط آن قرار دارد.

ویدیو های پیشنهادی

۷ Responses to “انواع پلاک خودروها در ایران؛ دسته بندی رنگ پلاک”

  1. حجت‌اله براهنی گفت:

    پلاک موقت رو یادتون رفته بیارید! پلاک دولتی هم بخش پایین نداره که محل خدمت رو نوشته باشه. پلاک ارتش هم خاکستری نیست،‌خاکیه!!!!

    ۲۰
    ۲
  2. سيد منصور اسدی گفت:

    سلام سپاسگزارم از لطفتان ممنونم از همراهیتان دوست عزیز وبزرگوار بنده نیاز داشتم سالهای قبل ماشینم را با پلاک ملی فروختم ولی بعد از سال‌ها ماشین خریدم پلاک قبلی بنده را ندادن ویه پلاک ۵۰ دادن مکر هرشخص یک پلاک نداره؟؟

    ۳
    ۸
  3. کوروش گفت:

    پلاک خودرو فقط تا ۲ سال پس از برداشتن از خودرو به اسمتون هست اگر بیش از ۲ سال پلاک قبلی رو روی خودرویی نصب نکنید به اسم یکی دیگه میشه و برای شما پلاک دیگری صادر می‌کنند.

    ۴
    ۴
  4. رضا راهور گفت:

    آخ خیلی عالی گفتید آقای براهنی. حرف دلمو زدید

    ۴
    ۱
  5. ناصر محمدنژاد گفت:

    زمانی که پلاک خودرو شما تعویض میشه جالبه کارت سوخت ماشین میسوزه بعد کلی هزینه کنی بری کارت سوخت بگیری درآمدزایی از این خنده دارتر

    ۶
    ۴
  6. بهنام گفت:

    سلام و عرض ادب خدمت همگی دوست عزیز مان گفته که اگه پلاک عوض بشه کارت سوختم باطل میشه این که چیزی نیست بیمه شخص ثالثت یک روز از تاریخش گذشته باشه ویادت بره بیمه تموم شده باید تمدید کنی بدبختانه کارت سوختت میسوزه باید ماشینم بیمه کنی بعد بری اقدام به کارت سوخت دوباره کنی

    ۰
    ۰

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.