ناامیدی به بدنه وزارت صمت رسید/ آینده قیمت خودرو چه میشود؟

درشرایطی که بازار این روزهای خودرو ثبات قیمتی را تجربه میکند، وزارت صمت ادعا میکند امیدی به کاهش قیمت خودرو در بازار ندارد و برای توجیه این مساله خودرو را با اقلامی مانند گوشت و مرغ مقایسه میکند.
به گزارش آخرین خودرو، «مگر قیمت مرغ، گوشت، روغن و غیره پایین میآید که خودرو ارزان شود؟» این اظهارنظر متعلق به مردم، کارشناسان یا فعالان صنعت خودرو نیست؛ بلکه اظهارنظر منوچهر منطقی، معاون حمل و نقل وزارت صمت است که به نوعی مهر تایید به افزایش قیمت خودرو در آینده زد. گرچه به این اظهارنظر انتقادات فراوانی وارد شد و مانند هر سال، خبر افزایش قیمت خودروهای کارخانهای تکذیب شد.
نخستین انتقادی که به اظهارنظر منطقی وارد شد مقایسه نادرست خودرو در مقابل اقلام خوراکی، مانند مرغ، گوشت و روغن بود؛ چه از نظر نوع کالا و چه از نظر قیمتی. با نگاهی به افزایش اقلامی، مانند گوشت میتوان دریافت که روند افزایش قیمت خودرو در رقابت با سایر مواد خوراکی، مانند گوشت و مرغ بسیار متفاوت بوده است.
فروردین ماه ۱۴۰۲ قیمت مرغ به طور میانگین حدود ۶۳ هزار تومان در بازار اعلام شد. این درحالی است که مرغ در بهمن ماه به طور میانگین چیزی حدود ۹۱ هزار تومان قیمتگذاری شده است. به عبارتی دیگر قیمت مرغ در بین این دو بازه زمانی حدود ۳۶ درصد افزایش یافته است.
فارغ از مقایسه اشتباه این دو کالا، اما بازار خودرو چه روند قیمتی را طی کرده است؟ خودرو از ابتدای فروردین ماه تا کنون سیر قیمتی متفاوتی را تجربه کرد و در بازههای زمانی متفاوت سیر صعودی، نزولی و در برخی از ماهها ثبات قیمت در بازار مشاهده شد. برای مثال، ساینا دندهای که به اقتصادی ترین خودروی بازار کشور شناخته میشود در ابتدای سال با نرخ ۳۷۰ میلیون تومان عرضه شد. اما این خودرو در بهمنماه سقف ۴۳۰ میلیون تومان را هم شکست؛ یعنی حدود ۱۵ درصد افزایش قیمت.
آیا این وضعیت در بازار خودروهای مونتاژی نیز به همین ترتیب بود؟ دیگنیتی پرستیژ در فروردین ماه ۱۴۰۲ با قیمت دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان در بازار آزاد عرضه شد. این درحالی است که این محصول بهمن موتور در بازار بهمن ماه نسبت به فروردین تنها سه درصد افزایش داشته و به دو میلیارد و ۳۳۰ میلیون تومان رسیده است.
ناامیدی وزارت صمت از کاهش قیمت خودرو
همانطور که اشاره شد، بهرغم تایید منطقی مبنی بر افزایش قیمت خودرو در درب کارخانه، عباس علیآبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت صحبتهای معاون حمل و نقل وزارتخانه صمت را تکذیب کرد و گفت: «منظور، روند افزایش قیمت خودرو در بازار است، نه قیمت کارخانهای خودرو.»

هرچند وزیر صنعت، معدن و تجارت در چند نوبت از شهروندان خواسته برای کاهش قیمت خودرو در بازار صبور باشند، اما این نگاه در دیگر بخشها و حتی بدنه وزارت صمت دیده نمیشود. ناامیدی وزارت صمت درباره کاهش قیمت خودرو در بازار آزاد میتواند تاثیر روانی زیادی بر روند قیمتها بگذارد.
طی دو سال گذشته مشاهده شد که خبر درمانی سیاستمداران حوزه صنعت نمیتواند بازار ملتهب خودرو را آرام کند. وزارت صمت تاکنون وعدههای مختلفی در رابطه با کاهش قیمتها در بازار آزاد خودرو به وسیلههای مختلف، عرضه زیاد خودروهای داخلی، واردات خودرو و …. به مردم میدادند. اما این اخبار به صورت مُسکن عمل میکرد و برای مدت کوتاهی میتوانست جلوی رشد قیمتها را بگیرد. حال که ناامیدی از کاهش قیمت خودرو به وزارت صمت رسیده است، انتظار میرود این اظهارنظر بازار را از خواب زمستانی بیدار و شوک جدیدی به آن وارد کند.
قیمت خودرو با توجه به وضعیت تورم تو کف و پایین ترین حالت خودشه وقتی سکه و دلار و مسکن پرواز میکنن خودرو با کدوم منطق باید قیمتش کاهش پیدا کنه؟! اگر بازار و شاخص های کلان اقتصاد رو بررسی اجمالی کنیم متوجه میشیم که نباید به خودمون وعده دروغ کاهش قیمت خودرو رو بدیم و هرکس که این وعده رو داد رو باید به چالش بکشیم. قیمت سکه بهار آزادی سال گذشته چند بود و الان چنده؟ همین رو بررسی کنیم متوجه وضعیت قیمت خودرو خواهیم شد اقتصاد ایران تورم بیش از پنجاه درصدی رو تجربه میکنه و بر همین مبنا هم باید توقع قیمت داشت از بازارهای مختلف فعلا بازار خودرو هم مثل دلار با زور و دستور پایین مونده و این باعث میشه فنرش محکم تر در بره