سوبا M4 یا هایما 7X ؛ کدام MPV ارزنده تر است؟

سوبا M4 و هایما 7X دو MPV جدید بازار کشور هستند که بصورت مونتاژی عرضه می شوند. اما کدام یک از آن ها بهتر است؟
سگمنت MPV ها یا مینی ون ها جزء کم اقبال ترین ها در نزد مصرف کنندگان ایرانی بوده است. البته با وجود طیف وسیعی از کراس اوور ها این موضوع قابل درک است و در اغلب موارد هتل ها و برخی از ارگان ها خریدار MPV ها بوده اند و کمتر کسی دست به خرید این رده از خودرو ها زده است. اما اکنون دو خودرو در سگمنت MPV ها به بازار عرضه شده است که می توانند رقابت جذابی را با یکدیگر داشته باشند. در ادامه قصد داریم تا سوبا M4 و هایما 7X را به صورت همه جانبه بررسی کنیم تا ببینیم برنده این رقابت کدام یک از این دو خواهد بود.
سوبا M4 و هایما 7X از کجا آمده اند؟
سوبا ام ۴ ساخته یکی از زیر مجموعه دانگ فنگ یعنی فورتینگ است، در واقع به هر جایی از صنعت خودروسازی ایران نگاه کنید نشانی از دانگ فنگ و زیر مجموعه هایش خواهید یافت! محصولات فورتینگ اندکی لوکس تر از محصولات معمولی دانگ فنگ هستند و برادر این خودرو یعنی لاماری ایما نیز برای ما ایرانی کاملا آشناست. نام اصلی سوبا M4، فورتینگ Yatch به معنای قایق بادبانی است، که از سال ۲۰۲۲ توسط فورتینگ به بازار های مختلفی عرضه شده و فردا موتور نیز مدتی است این خودرو را مونتاژ می کند.

در ۱۳۹۴ بود که قرارداد ایران خودرو با هایما نهایی شد و طبق آن محصولاتی از هایما توسط ایران خودرو خراسان مونتاژ و عرضه شدند. در واقع هایما شریک تجاری ایران خودرو خراسان است. هایما اکنون فروش خوبی در بازار چین ندارد و پس از مونتاژ هایما ۸ اس اکنون نوبت ۷ ایکس است تا به بازار عرضه شود. هایما 7X توسط کمپانی مشهور پینین فارینا طراحی شده و از سال ۲۰۲۰ عرضه این خودرو آغاز شده است. با ذکر این مقدمات اکنون به بررسی طراحی این دو خودرو خواهیم پرداخت.

مقایسه طراحی سوبا M4 و هایما 7X
در قسمت جلویی سوبا M4 شکل خاص چراغ ها، دی لایت ها و جلو پنجره خودرو و استفاده از تزئینات کرومی بسیار جلب توجه می کند و نمای جلویی اغواگرانه ای برای این خودرو رقم زده است. یک نوار کرومی که در اطراف جلو پنجره خودرو کار شده که این نوار روی گلگیر و تا اطراف شیشه های جانبی خودرو امتداد یافته است. در نمای جانبی نیز یک خط شانه از اواخر گلگیر جلو شروع شده که به چراغ های عقبی متصل می شود و در قسمت پایینی نیز یک خط و یک فرورفتگی جزئی دیده می شود. در قسمت رکاب خودرو نیز روی فلاپ مشکی یک نوار کرومی قرار دارد. رینگ های خودرو نیز طراحی زیبایی دارند و اندازه ی آن ها ۱۸ اینچی است. اما تیم طراحی نمای عقبی زیبایی را به وجود آورده اند. چراغ های عقبی خودرو یک طراحی به هم پیوسته دارند و گرافیک جذابی دارند در قسمت پایینی سپر خودرو نیز به جز ۳ چراغ چیز خاص دیگری دیده نمی شود.


اما اکنون نوبت هایما 7X است که قصد ندارد در برابر رقیبش کوتاه بیاید! این محصول هایما توسط پنین فارینا طراحی شده و چراغ ها ابعاد کشیده و گرافیک و هندسه جالبی دارند که مابین آن ها یک نوار کرومی دیده می شود. جلو پنجره خودرو ابعاد نسبتا بزرگی دارد و در آن از تزئینات کرومی نیز استفاده شده است. در قسمت هایی از سپر خودرو استفاده از رنگ مشکی را نیز شاهد هستیم و در قسمت پایینی سپر نیز دو چراغ ال ای دی در طرفین آن به چشم می خورد. در نمای جانبی آیینه های جانبی روی بدنه تعبیه شده اند و در قسمت پایینی شیشه های جانبی خودرو یک نوار کرومی دیده می شود و روی ستون C خودرو یک فلاپ مشکی رنگ نیز قرار دارد.

روی درب ها علاوه بر خط شانه خودرو در سایر قسمت ها یک طراحی سیال را می بینیم در قسمت پایینی درب ها یک خط شکسته و یک فرورفتگی جزئی تیز پلاستیکی تعبیه شده که یک نوار کرومی روی آن قرار دارد. رینگ های خودرو نیز اندازه آن ها ۱۹ اینچی است و در نمای عقبی هایما 7X چراغ های ابعاد نسبتا بزرگی دارند و گرافیک قابل قبولی نیز دارند. قسمت هایی از درب صندوق عقب خودرو نیز به رنگ مشکی است و روی سپر خودرو نیز یک فلاپ مشکی رنگ نیز دیده می شود. اگر بخواهیم طراحی این دو خودرو را بررسی کنیم باید بگوییم که با توجه به این که MPV ها مخاطبان خاص خود را دارند، اما طراحی سوبا M4 لوکس تر و طراحی هایما 7X به نسبت ساده تر است.

مقایسه ابعاد
ابعاد سوبا M4 در زمینه طول، عرض، ارتفاع و فاصله بین دو محور برابر است با : ۴۸۴۵×۱۸۸۹×۱۷۱۱ میلی متر و فاصله بین دو محور نیز ۲۹۰۰ میلی متر است.همچنین ابعاد هایما 7X در مقوله های طول، عرض، ارتفاع و فاصله بین دو محوری به این ترتیب است؛ ۴۸۱۵×۱۸۷۴×۱۷۲۰ و فاصله بین دو محور نیز ۲۸۶۰ میلی متر است. همچنین وزن سوبا M4 برابر است با ۱۷۱۵ کیلوگرم و وزن هایما 7X نیز ۱۶۷۰ کیلوگرم است. در کل ابعاد این دو خودرو بسیار به هم نزدیک است اما سوبا M4 کمی بزرگ تر است و این بزرگ تر بودن خود را بصورت نسبی در فضای کابین نشان می دهد.
مقایسه مشخصات فنی سوبا M4 و هایما 7X
سوبا ام ۴ مجهز به یک موتور ۱/۵ لیتری توربو شارژر با سیستم پاشش مستقیم سوخت است که ساخته سایت تولیدی میتسوبیشی-شنیانگ است و توانایی تولید ۱۹۵ اسب بخار و ۲۹۰ نیوتن متر گشتاور را دارد. گیربکس سوبا M4 نیز نوع ۷ سرعته اتوماتیک و از نوع دوکلاچه تر می باشد. بنا به اعلام فردا موتورز، مصرف سوخت ترکیبی سوبا ام ۴ در هر صد کیلومتر ۶/۸ لیتر می باشد، همچنین سیستم تعلیق سوبا M4 در محور جلو مک فرسون و در محور عقب توییست بیم است.
اما هایما ۷ ایکس مجهز به یک موتور ۱/۶ لیتری توربو شارژر با سیستم پاشش مستقیم سوخت (GDI) است، که توانایی تولید ۱۹۲ اسب بخار و ۲۹۳ نیوتن متر گشتاور را دارد. گیربکس خودرو نیز ۶ سرعته اتوماتیک است. همچنین مصرف سوخت ترکیبی هایما 7X در سیکل ترکیبی ۸/۳ لیتر در هر صد کیلومتر عنوان شده است، و علاوه بر این موارد سیستم تعلیق محور جلوی هایما ۷ ایکس مک فرسون و تعلیق محور عقب نیز مولتی لینک است.


نکته مهم این است که خروجی های فنی در این دو خودرو تقریبا برابر است اما تفاوت های اصلی در سیستم انتقال قدرت و در سیستم تعلیق دیده می شود. وجود جعبه دنده AT در هایما 7X باعث می شود رانندگی با این خودرو بیشتر با سلیقه ایرانی ها مطابقت داشته باشد که البته استفاده از چنین سیستم انتقال قدرتی باعث شده تا مصرف سوخت در این خودرو بالاتر باشد. همچنین در هایما 7X سیستم تعلیق عقب از نوع مولتی لینک است و همین باعث می شود تا سواری نرم تری را در بخش عقب این خودرو نسبت به سوبا M4 داشته باشیم. البته فاصله محوری در این کلاس به اندازه ای زیاد است که این تفاوت کمتر به چشم می آید و در کل با دو خودرو مواجهیم که سواری نرمی دارند. در مجموع روی کاغذ دو خودروی این مقایسه عملکردی شبیه به هم دارند اما هایما 7X می تواند نسبتا بهتر باشد.
مقایسه طراحی داخلی
در نمای داخلی سوبا M4 رو دری های طراحی زیبایی دارند و روی آن ها از تزئینات چرمی دو رنگ، طرح چوب و کروم استفاده شده است. فرمان خودرو طراحی سه شاخه و دی کات دارد و روی آن تزئینات کرومی نیز دیده می شود. پشت فرمان خودرو دو مانیتور به هم پیوسته دیده می شود که اندازه هر کدام ۱۰/۲۵ اینچ است. داشبورد سوبا M4 طراحی به روزی دارد و از تریم دو رنگ و طرح چوب نیز بهره می برد، همچنین برروی داشبورد به سبک جالبی نورپردازی انجام شده است. دریچه های سیستم تهویه سوبا ام ۴ نیز سبک طراحی جالبی دارند در کنسول وسط خودرو شاهد استفاده از تریم مشکی پیانویی هستیم . همچنین پنل سیستم تهویه خودرو و دسته دنده خودرو و کلید های مربوط به تنظیمات خودرو در این قسمت تعبیه شده اند.

صندلی های خودرو نیز طراحی لوکس و ارگونومی و طراحی مناسبی دارند و در ردیف جلو صندلی ها قابلیت تنظیم برقی و امکاناتی همچون گرمکن سرد کن و ماساژور را دارند. در ردیف دوم نیز صندلی ها به صورت مجزا هستند و به گرمکن و سرد کن مجهز هستند. پنل تهویه و پورت خروجی شارژ برای سرنشینان ردیف دوم نیز پیش بینی شده است همچنین سرنشینان ردیف دوم و سوم نیز از حیث راحتی و فضای مورد نیاز از راحتی قابل قبولی برخوردار هستند.

اما در هایما 7X نیز طراحی به روزی را می بینیم رو دری های خودرو ارگونومی خوبی دارند و بر روی آن ها از متریال های مختلفی اعم از چرم، کروم براش و مشکی پیانویی استفاده شده است. فرمان خودرو طراحی جالبی دارد و به صورت دوشاخه و دی کات طراحی شده است روی داشبورد دو نمایشگر متصل به هم دیده می شود که هر اندازه هر کدام ۱۲/۳ اینچ است. روی داشبورد نیز به جزییات پرداخته شده و از متریال های تزیینی مختلفی اعم از چرم کروم براش و مشکی پیانویی استفاده شده است. در میانه داشبورد نیز دریچه های سیستم تهویه و پنل تنظیمات آن تعبیه شده است. روی کنسول وسط کلید های متعددی جهت دسترسی به تنظیمات و بعضی از اداوات خودرو به چشم می خورد در ردیف دوم نیز صندلی ها به صورت مستقل هستند اما خبری از تنظیمات برقی و گرمکن و سرد کن آن نیست. همانند رقیبش ردیف سوم هایما 7X از حیث راحتی و فضای مورد نیاز سرنشینان چندان ایده آل نیست، همچنین پورت خروجی شارژ و خروجی های سیستم تهویه برای سرنشینان ردیف دوم و سوم پیش بینی شده است.

در نهایت هر دو خودرو طراحی داخلی به روز و ارگونومی خوب و فضای خوبی را در اختیار سرنشینان قرار می دهند اما سوبا ام ۴ متریالی با کیفیت تر و اِلمان های لوکس تری دارد.
بررسی امکانات
در زمینه امکانات ایمنی و رفاهی هر دو رقیب از سطح مناسبی برخوردار هستند بعضی از مهم ترین امکانات ایمنی در سوبا ام ۴ عبارت است از؛ ترمز ABS، سیستم کمکی ترمز، سیستم کنترل پایداری، سیستم کنترل کشش، سیستم کمکی حرکت در سربالایی، سیستم کمکی حرکت در سرازیری، ۸ کیسه هوا، اتو هلد، دوربین ۳۶۰ درجه، سنسور پارک عقب، دوربین ثبت وقایع، سیستم هشدار برخورد با اجسام متحرک نقطه کور در هنگام پارک، هشدار برخورد با اجسام متحرک نقطه کور در هنگام باز کردن درب ها، رادار نقطه کور، هشدار خروج از خط، هشدار برخورد از جلو، و نور بالای اتوماتیک و…

اما سیستم هایی نظیر تنظیم حالات رانندگی در سه حالت اکو، نرمال و اسپرت، کروز کنترل، استارت استاپ، ورود خروج بدون کلید، استارت دکمه ای، سقف پانوراما، سنسور نور و باران، خروجی های USB، کروز کنترل، تریم داخلی دورنگ، تنظیم ده حالته برقی صندلی راننده، ماساژور صندلی راننده، تنظیم ۴ حالته برقی صندلی سرنشین جلو، تنظیم برقی صندلی های ردیف دوم، گرمکن و سرد کن صندلی های جلو، گرمکن صندلی های ردیف دوم، تنظیم برقی صندلی های ردیف دوم، زیر آرنجی و میز ردیف دوم، شیشه های UV، نورپردازی داخلی، کول باکس، تهویه مطبوع اتوماتیک با فیلتر PM 2/5، چراغ ال ای دی، آینه الکتروکرومیک، نور تطبیقی چراغ های جلو با زاویه فرمان، درب صندوق برقی با سنسور پا، ۶ بلندگو و ۴ تیوتر، چراغ خوش آمدگویی و بدرقه، چراغ های ال ای دی، خروجی های برق، پاور ویندوز، سیستم ضد مانع شیشه ها، دریچه های تهویه ردیف دوم و سوم و…. جز مهم ترین آپشن های رفاهی سوبا M4 هستند

اما مهم ترین آپشن های ایمنی هایما 7X عبارت اند از: ترمز ABS، سیستم کمکی ترمز، سیستم کمکی حرکت در سربالایی، سیستم کمکی حرکت در سرازیری، سیستم کنترل پایداری، سیستم کنترل کشش، اتوهلد، ترمز پارک برقی، سیستم ترمز اضطراری هوشمند، سیستم ترمز هوشمند، سیستم کمکی ترمز، ۶ کیسه هوا، سیستم کمکی حرکت بین خطوط، هشدار حرکت بین خطوط، دوربین ۳۶۰ درجه، سیستم پایش فشار باد تایر ها، هشدار تصادف از جلو، ایزوفیکس پاور ویندوز، آنتی ترپ و …. اما مهم ترین امکانات رفاهی این خودرو عبارت اند از؛ اتوپارک، تهویه مطبوع اتوماتیک، سقف پانوراما، کروز کنترل تطبیقی، فرمان برقی، ورود و خروج بدون کلید، کی لس استارت، سنسور نور و باران، سیستم صوتی با ۶ بلندگو، سیستم فرامین صوتی، سیستم Carbitlink، بلوتوث، تنظیم صدا سیستم صوتی با سرعت خودرو، دوربین نمایش سرنشینان عقب خودرو، تنظیم ۶ حرکته برقی صندلی راننده، تنظیم ۴ حالته برقی صندلی سرنشین جلو، تهویه و گرمکن صندلی های جلو، شارژ وایرلس و…
جمع بندی و سخن پایانی
هر دو خودرو ابعاد نزدیکی دارند و مشخصات فنی تقریبا برابری ارائه می دهند. در اینجا انتخاب بیشتر به اولویت های شما بستگی دارد. اگر به دنبال خودرویی با امکانات لوکس تر در ردیف دوم باشید قطعا سوبا M4 انتخاب بهتری است. اما اگر امکانات کامل ردیف دوم برای شما آنچنان مهم نباشد، هایما 7X قیمت منطقی تری در بازار دارد. دقت کنید که این دو خودرو در سگمنت خاصی قرار دارند که هر کسی آن را نمی پسندد و بر همین اساس بازار این دو خودرو به اندازه کراس اوور های مونتاژی داغ نیست.
قیمت روز هایما 7X
قیمت بازار (۱۴۰۴/۰۴/۱۱) | ۲,۰۴۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان |
قیمت کارخانه (۱۴۰۴/۰۴/۱۱) | ۱,۵۶۳,۰۰۰,۰۰۰ تومان |
قیمت روز سوبا M4
قیمت بازار (۱۴۰۴/۰۴/۱۱) | بدون قیمت تومان |
قیمت کارخانه (۱۴۰۴/۰۴/۱۱) | ۳,۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان |
انشالله در آینده مقایسه ویدیوئی از این دو خودرو داشته باشید. شاید کم جمعیت بودن خانواده های ایرانی که جدیدا باب شده یکی از دلایل استقبال کم باشه،وقتی به اندازه یک لیوان تشنه ای ، توی یک لیوان آب میریزی پارچ که برنمی داری !
لحظه زدن دوربین ۳۶۰ تصویری که آمد جالب بود 😄😄
من آذر ماه هایما 7x رو تحویل گرفتم ، بین سوبا و هایما به نظرم هایما طراحی پختهتر و جاافتاده تری داشت ، سواری بسیار نرمی داره ، در همین مدت کم چندتا سفر باهاش رفتم ، واقعا راحتیم ، کمکراننده صوتیش واقعا خوبه و درست عمل میکنه ، کروز کنترل تطبیقی عالیه ، فکر کنید حدود ۲۰۰ کیلومتر در آزادراه ترمز نکردم و خود خودرو کاملا درست عمل میکرد ، مثل خیلی از چینیها آپشنهاش دکوری نیست! قدرت موتورش هم که معرکهست و این هیکل و ابعاد رو به محض اشاره به گاز پرتاب میکنه ، من خیلی راضی هستم ، واقعا حیفه که آدم بخواد پول بالای امویام بده (قبلا هیوندای ، هایما s7 , پاجرو و … داشتم ) با پاجرو مقایسهش نمیکنم ولی نسبت به باقی خودروهایی که داشتم واقعا خوبه
نحوه چینش صندلی ها در خودروهای لوکس آمریکایی مثل کادیلاک اسکالاید جدید به همین ترتیب شده و به نظرم این الگوی چینش صندلی ها در هایما و سوبا بزودی جایگزین روش مرسوم خواهد شد. مسافرت در چنین خودروهایی بسیار راحت تر و جذاب تر است و سرنشینان ردیف دوم استقلال بیشتری دارند. در ضمن امکانات این دو خودرو در مقایسه با کراس اورهای بازار بسیار بالاتر است. در مورد مشخصات فنی هم به دلیل گیربکس ای تی در هایما و موتور قوی تر و حجیم تر به نظرم هایما برتری دارد.