موضوعات داغ روز:

نقد و بررسی طراحی سوبا M4 ؛ تجملگرایی به سبک چینی

منتشر شده در 08 بهمن 1402 ساعت 13:00
عکاس علیرضا پاداش
نقد و بررسی طراحی سوبا M4

سوبا M4 لوکس ترین محصول فرداموتورز است که در رده MPV قرار می گیرد. در این مطلب به بررسی طراحی سوبا M4 می پردازیم

در ابتدای سال ۱۴۰۱ بود که در نمایشگاه خودروی تهران، خودروساز خصوصی فردا موتورز پس از عرضه محصولاتی نظیر T5، SX5 و ۵۱۱ با نشان FMC، از محصول جدید و لوکس خود با نام سوبا M4 رونمایی کرد. مدلی که بر خلاف بسیاری از محصولات چینی عرضه شده در کشورمان، در سگمنت کراس اوور یا اس یو وی های شهری نبوده و در قالب یک خودروی چند منظوره  MPV پا به میدان گذاشته است.

نقد طراحی سوبا M4

سوبا M4 درواقع محصولی از زیر مجموعه های برند دانگ فنگ «Dongfeng» به نام فورتینگ «Forthing» است که نسخه کانسپت آن برای نخستین بار در نمایشگاه خودروی شانگهای ۲۰۲۱، با نام Forthing M4 معرفی شد و پس از آن توبت به عرضه نسخه تولیدی ان با نام Forthing U Tour شد.

این برند مجموعه ای از کراس اوور های کوچک، شاسی بلندها، سدان و… را در سبد محصولات خود عرضه می کند و مدل M4، یکی از جذاب ترین و البته متفاوت ترین محصولات برند فورتینگ، بخصوص در مبحث طراحی و استایل به شمار می آید و به واسطه ویژگی های ظاهری که ارائه می دهد، در بازار چین با نام «Yacht یا قایق» که بر گرفته از قایق های تفریحی لوکس می باشد نیز شناخته می شود.

مطلبی که در ادامه مطالعه می کنید، نقدی است بر طراحی سوبا M4 به عنوان یکی از لوکس ترین محصولات چینی عرضه شده در بازار ایران.

طراحی خارجی سوبا M4

همانطور که در ابتدا اشاره شد، بر خلاف کراس اوور ها و اس یو وی های عمدتا چینی عرضه شده در بازار ایران، سوبا M4 در کلاس MPV یا خودروهای چند منظوره قرار دارد و همین امر، آن را در جایگاهی متفاوت با اس یو وی ها قرار می دهد. البته ذکر این نکته لازم است که در گذشته نیز شاهد حضور خودروهای MPV مانند کیا کارنیوال و کارنز، سانگ یانگ رودیوس و یا حتی مرسدس بنز B کلاس بوده ایم که البته هیچکدام نتوانستند به موفقیت خاصی در بازار کشورمان دست یابند.

طراحی خارجی سوبا M4

با این حال سوبا M4 در مقایسه با سایر هم کلاسان خود، ترکیبی هوشمندانه از تناسبات طراحی یک MPV و SUV را به طور همزمان به نمایش می گذارد، موردی که ما امروزه در بازارهای جهانی و در نسل های جدید کیا کارنیوال/ سدونا و یا کارنز شاهدش هستیم ، بطوری که کیا در زمان معرفی این مدل ها از عبارت «Utility» یا خودروی بزرگ کاربردی یاد کرد که این امر تحت تاثیر گرایش جدید مشتریان به نمونه های کراس اوور و شاسی بلند ها صورت گرفته و شاهد این هستیم که حتی مینی ون سوارها هم به نوعی ترجیح می دهند خودرویی با چاشنی بصری یک است یو وی را خریداری کنند.

سرعت سوبا M4

حال اما نگاهی می کنیم به قسمت های مختلف بدنه تا ببینیم که سوبا M4 چه جزئیات و چه ویژگی هایی را ارائه می دهد.

بررسی طراحی بدنه سوبا M4

در نمای رو به رو و در اولین برخورد با سوبا M4، جلو پنجره بزرگ و دوکی شکل آن که بی شباهت به زبان طراحی چند ساله اخیر لکسوس در این بخش نیست، کاملا جلب توجه می کند. دانگ فنگ از این جلو پنجره و دماغه سوبا(فورتینگ) M4 تحت عنوان «Front Dynamic» یاد می کند که در کنار خطوط در هم تنیده آن که از الگوهای ماتریکسی سه بعدی رایج ترند طراحی امروزی پیروی می کند، چهره ای خشمگین، پویا و ایستا را که حسی از اطمینان را تداعی می کند به این نما بخشیده است. ضمن اینکه عناصر کرومی اطراف جلو پنجره که تا خط کمر یا «waistline» در نمای جانبی و نیز دو نوار کرومی افقی که از کناره های جلو پنجره به سمت مرکز آن و لوگو امتداد یافته اند و حالتی دو تکه به آن بخشیده است، یاد آوار شخصیت لوکس و متفاوت سوبا M4 می باشند.

سوبا M4 لوکس

در کنار جلو پنجره، چراغ های جلو را مشاهده می کنیم که گرافیک متفاوت چراغ های روشنایی در روز«Day light»، حالتی شبیه قطره اشک یا طبق ادعای سازنده دندان نیش مانند و در محصولات کادیلاک نیز چنین فرمی را در چراغ ها شاهدش هستیم، به آن بخشیده است که البته به خوبی با جلو پنجره بزرگ و ورودی های هوای کوچک سپر منطبق شده است. هر چند که با وجود استفاده از جزئیات متعدد و هماهنگی عناصر با یکدیگر، باز هم با نمایی به اصطلاح پخته و قابل هضم روبه رو نیستیم و به زمان نیاز است تا بتوان به چهره و دماغه سوبا M4 عادت کرد.

طراحی چراغ سوبا M4

با گذر از نمای جلو به نمای جانبی سوبا M4 می رسیم که مهم ترین مشخصه اش، طول زیاد آن در مقایسه با سایر محصولاتی که تاکنون در بازار ایران دیده ایم است. چرا که با طول ۴۸۴۵ و فاصله محوری ۲۹۰۰ میلی متری، خودرویی بلند است که همین امر نکات عملکردی مثبتی را علاوه بر افزایش فضای داخلی به همراه داشته که می توان به بزرگ بودن شیشه های جانبی و ابعاد درب عقب اشاره کرد که تا حدی سبب کاهش نقطه کور راننده و افزایش دید و سهولت سوار و پیاده شدن سرنشینان را در پی داشته است.

طراحی سوبا M4 چینی

علاوه بر این  استفاده از خطوط ماهیچه ای و نیز حجم پردازی های عضلانی روی گلگیر ها، متعادل بوده و از اغراق های صورت گرفته در نمای جلو خبری نیست که همین امر شخصیت لوکس و نافذ سوبا را با ویژگی های اسپرت آن به خوبی تلفیق کرده و به نمایش می گذارد .همچنین طراحی رینگ ها با سایز ۱۸ اینچی نیز در بهبود تناسبات این نما کمک کرده است.

نمای عقب سوبا M4

در انتها به نمای عقب خودرو می رسیم که می توان گفت علی رغم جسارتی که در دو نمای قبلی و بخصوص در نمای جلو در جهت ایجاد تمایز به وضوح دیده می شد، در نمای عقب سوبا M4 با اتفاقی نو و بدیع رو به رو نمی شویم. با این حال این طراحی منطقی و به دور از هیجان قسمت عقب، ظاهر و استایلی به مراتب پخته تر، گیرا تر و البته عامه پسند تر در مقایسه با نمای جلو به سوبا بخشیده است.

خودرو چینی سوبا M4

چراغ ها یک تکه و سراسری حسی نامحسوس و غیر قابل انکاری از دیگر عضو خانواده دانگ فنگ، یعنی فورتینگ T5 EVO یا همان لاماری ایما را منتقل می کند. هر چند که فرم چراغ ها همچنان از هارمونی مناسبی با چراغ های جلو برخوردار است.طراحی سپرها نیز ساده، گیرا و جذاب و در هماهنگی با سایر اجزا نمای عقب است، اما همچنان یاد آور می شویم که همانند نمای جلو چشمگیر نیست.

طراحی داخلی سوبا M4

با ورود به داخل کابین اولین نکته قابل توجه، کیفیت متریال بالاتر در مقایسه با سایر هم رده ها(به لحاظ قیمتی در بازار ایران) می باشد که در کنار تریم متفاوت طرح چوب و چرم کاملا جذاب است.

طراحی داخلی سوبا M4

با این حال طراحی کابین و داشبورد، اشتراکات فرمی زیادی با لاماری ایما دارد که از جمله آن ها می توان به فرم دوار ورودی هوا سیستم تهویه که بی شباهت به کابین محصولات روز مرسدس بنز نیست، صفحه نمایش مرکزی و کلاستر دیجیتال ۲/۱۰اینچی، فرمان D-Cut و بسیاری دیگر از جزئیات ظاهری داشبورد و کنسول میانی از لاماری ایما به عاریت گرفته شده است. با این تفاوت که در سوبا M4، امکانات بیشتری از جمله صندلی های برقی به همراه گرمکن و سردکن صندلی های ردیف جلو و عقب، حافظه صندلی راننده، ماساژور صندلی راننده، دوربین ۳۶۰ درجه، رادار نقطه کور، هشت کیسه هوا و بسیاری دیگر از امکانات رفاهی و ایمنی را که نبود آن ها به عنوان پاشنه آشیل کابین لاماری ایما شناخته می شد را در کابین سوبا M4 مشاهده می کنیم. اما همچنان برخی کاستی ها همانند نبود سیستم تهویه مطبوع دو کاناله حس می شود.

بررسی طراحی داخلی سوبا M4

نکته ی قابل توجه دیگر که در کابین سوبا M4 به عنوان یک ویژگی کاربردی وجود دارد، صندلی های فرست کلاس یا به اصطلاح عام خلبانی آن در هر دو ردیف است که می تواند راحتی به مراتب بیشتری را در مقایسه با کراس اوورها، بخصوص برای سرنشینان عقب فراهم کند و خب بخشی از این موضوع به فاصله محوری بیشتر سوبا  M4 به عنوان یک خودروی MPV بزرگ در مقایسه با اس یو وی ها و کراس اوور ها بر میگردد که به نوعی دست طراحان را برای ارائه چنین قابلیت هایی بازتر گذاشته است.

سخن پایانی در مورد طراحی سوبا M4

در یک کلام سوبا M4 به عنوان یک خودروی عرضه شده در سگمنت MPV که قابلیت ها و ویژگی های عملکردی، تا حدی بر ویژگی های زیبایی شناسی و استایلی آن ها به عنوان یک خودروی چند منظوره سنگینی می کند، به خوبی توانسته تلفیقی مناسب از هر دو ویژگی را با چاشنی مدرنیته و البته تجملگرایانه، در یک خودرو نسبتا اقتصادی (البته در مقیاس جهانی و نه بازار ایران)، ارائه دهد. هر چند که از نظر ظاهری و با وجود هارمونی مناسبی که در نماهای مختلف و نیز پیکره کلی وجود دارد، اما همچنان با چهره ای غریب، دیر هضم و به اعتقاد برخی نه چندان زیبا، بخصوص در نمای جلو رو به رو هستیم که می تواند مانعی در انتخاب مشتریان به شمار آید، با این حال و در طرف مقابل، سوبا M4 را می توان نقطه عطفی در بیشتر دیده شدن سگمنت MPV در بازار ایران باشد.

ویدیو تست و بررسی

ویدیو های پیشنهادی

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.