موضوعات داغ روز:

نقدی بر طراحی تارا ؛ بیگانه با زیبایی!

منتشر شده در 15 بهمن 1402 ساعت 12:39
عکاس علیرضا پاداش
نقدی بر طراحی ایران‌خودرو تارا

تارا سدان ملی ایران خودرو و پرچمدار سدان های ایرانی است و ما در این مطلب به صورت تخصصی طراحی تارا را بررسی می کنیم.

در سال ۱۳۹۵ بود که پس امضای برجام، همکاری میان ایران‌خودرو و گروه پژو/سیتروئن مجددا از سر گرفته شد که در نتیجه آن، محصولاتی مانند پژو ۳۰۱، ۵۰۸ و ۲۰۰۸ توانستند به بازار خودرو ایران راه یابند. هر چند که طولی نکشید که با بازگشت دوباره تحریم ها نه تنها این محصولات خیلی زود بازار ایران را ترک کردند، بلکه نسل اول مدل ۲۰۸ نیز به عنوان یک هاچبک جذاب در آن زمان، هرگز فرصت حضور و عرض اندام در بازار ایران را پیدا نکرد.

بررسی طراحی تارا

با این حال این همکاری مجدد برای ایران خودرویی ها آنچنان بدون سود هم نبود و آن ها توانستند با بهره مندی از پلت فرم معروف و البته موفق PF1 گروه پژو/ سیتروئن، که در طول سالیان طولانی پایه گذار بسیاری از مدل های این گروه بوده،  پروژه طراحی و توسعه محصولات جدید خود را کلید بزنند.

یکی از این محصولات و به عبارتی اولین این محصولات سدان تارا بود که در واقع نسخه ری بج «Rebadge» یا تغییر برند داده شده و ری اسکین «Re skin» شده سدان اقتصادی پژو ۳۰۱ می باشد که  ایران‌خودرو در ابتدا مدیریت طراحی بدنه آن را به هنس دیتر فوتچیک « Hans Dieter Futschik» طراح اسبق دایملر بنز که در آن زمان با مرکز تحقیق و توسعه «R&D» ایران‌خودرو همکاری می کرد سپرد، اما با آمدن تحریم ها و خارج شدن گروه PSA، و نیز جدایی یکه زارع، مدیرعامل وقت ایرانخودرو، پروژه های مونتاژ، تولید و تحقیق و توسعه این مدل برای مدتی به بایگانی سپرده شد.

طراحی بدنه تارا

پس از این و با روی کار آمدن مدیریت جدید در ایران خودرو، پروژه داخلی سازی پژو ۳۰۱ اما این بار و با کد پروژه  K132 دوباره آغاز شد و پس از کش و قوس های فراوان، سرانجام با نام تارا و به عنوان یک محصول داخلی، وارد خیابان های کشور شد که در ادامه به بررسی و نقد ویژگی های ظاهری آن می پردازیم.

بررسی طراحی ظاهری

همانطور که در مقدمه به آن اشاره شد، تارا محصولی است که بر پایه سدان اقتصادی پژو ۳۰۱ طراحی و توسعه یافته است. محصولی که در زمان معرفی آن در سال ۲۰۱۳ توسط پژو نیز خودروی زیبا و جذابی، بخصوص از نظر تناسباتی و عناصر ظاهری به شمار نمی آمد و فیس لیفت ان در سال ۲۰۱۷ نیز تنها استایلی مدرن تر و “نه زیباتر” به آن بخشید. در نتیجه این امر، یکی از اهداف مهم تیم طراحی تارا را می توان ایجاد تمایز با محصول پایه یعنی پژو ۳۰۱ بر شمرد که تا حدی هم موفق بوده اند، بخصوص در نماهای جلو و عقب، اما به نظر می رسد این تفاوت همچنان سبب “زیباتر” شدن تارا در مقایسه با ۳۰۱ نشده است.

طراحی ظاهری تارا

در نمای جلو و در مقایسه با پژو ۳۰۱, شاهد آن هستیم که مجموعه سپر و جلوپنجره، چراغ ها، درب موتور و حتی گلگیرهای جلو تغییرات گسترده ای را تجربه کرده اند. تغییراتی که بنابر گفته مدیر استایل تارا، در طراحی آن ها سعی شده تا از المان های شاخص در صورت یوزپلنگ و نیز نمادهای معماری سنتی ایرانی اسلامی الهام گرفته شود، موضوعی که فارغ از درست یا غلط و یا شعاری بودن ان، می توان به جرئت گفت که به خوبی اجرا نشده و به سختی می توان اثری از یوز ایرانی یا معماری سنتی ایران را در استایل تارا پیدا کرد که اگر پیدا شود هم آنچنان پخته و قابل درک نمی باشد.

سدان ایران خودرو

در این نما طراحی کشیده چراغ ها و اتصال آن ها به جلو پنجره چند ضلعی و نسبتا بزرگ، در نگاه اول جلب توجه می کنند، اما اگر کمی بیشتر به جزئیات آن ها دقت کنیم، نکاتی را می بینیم که قطعا می توانست به شکل بهتری اجرا شود. از جمله این نکات می توان به فریم کرومی جلو پنجره اشاره کرد که از ضخامت یکسانی برخوردار نبوده و با توجه به خاصیت کروم در بازتاب نور، حسی از ناپختگی را به این بخش داده است. حسی که در کنار خطوط و بافت داخل جلو پنجره، چهره تارا را قدیمی تر از آنچه که هست به نمایش می گذارد. هر چند که در نسخه های بعدی و مدل های اتوماتیک تغییر الگوهای داخل جلو پنجره به بهبود ظاهر این قسمت کمک شایانی کرده است که همین نکته نشان دهنده این است که یک تغییر کوچک، چقدر در بهتر یا بدتر شدن ظاهر یک محصول تاثیرگذار است.

تارا سدان ملی

نکته منفی بعدی که می توان به آن اشاره کرد، گرافیک چراغ های جلو است که علاوه بر شلوغ بودن، استفاده از یک الگوی تزئینی در قالب نوار عمودی مورب است که به نظر جز با هدف تاکید بر الهام گیری از چهره یوز ایرانی، با سایر بخش های دماغه خودرو از هماهنگی و هارمونی مناسبی برخوردار نمی باشد. با این حال طراحی خطوط روی کاپوت، سپر و مجموعه ورودی های هوا که در بر گیرنده چراغ روشنایی در روز و چراغ مه شکن (که مستقیما از پژو ۳۰۱ و به جهت کاهش هزینه های مربوطه به عاریت گرفته شده است) می باشند که البته خوب و منطقی اجرا شده و از نکات مثبت این نما قلمداد می شود و در مدرن تر شدن نمای جلو تارا تاثیرگذار بوده است.

نمای جانبی تارا

با گذر از نمای جلو، به نمای کناری تارا می رسیم که کمترین تغییرات را در مقایسه با پژو ۳۰۱ تجربه کرده است که البته این امر به محدودیت های تولید و قالب گیری و نیز هزینه های هنگفت ناشی از تغییرات عمده در این قسمت مربوط می شود. با این حال همچنان نکاتی در این قسمت وجود دارد که نیاز است به آن ها اشاره کنیم. اولین نکته تغییر خط روی رکاب درب های جانبی است که که برخلاف خط شانه بارز و برجسته آن, به نظر می رسد تنها با هدف ایجاد تغییر در مقایسه با پژو ۳۰۱ صورت گرفته و نه بیشتر، چرا که به سادگی هر چه بیشتر و به دور از پختگی اجرا شده است، هر چند که امتداد آن بر روی سپر عقب جالب از کار در آمده است.

نقد طراحی تارا

مورد دیگر که مدت هاست در محصولات وطنی شاهدش هستیم و تا حدی آزار دهنده است، حذف قطعه و کاور پلاستیکی مشکی روی ستون های B است که احتمالا به جهت کاهش هزینه ها صورت می گیرد، در حالی که همین قطعه ساده و به ظاهر بی اهمیت(البته از نظر مدیران صنعت خودروسازی ایران!) به لحاظ بصری و در جهت ایجاد یکپارچگی در نمای جانبی، بخصوص در سطوح شیشه ها، کاملا اثرگذار و مهم می باشد.

حتما بخوانید : نقد و بررسی طراحی سایپا اطلس ؛ مشتی نمونه خروار!

نمای عقب تارا

کوچکی سایز رینگ ها و تایر ها هم موضوع جدیدی نبوده و پاشنه آشیل نه تنها تارا، بلکه بسیاری از محصولات به ظاهر جدید خودروسازان ایرانی می باشد و این موضوع در تارا زمانی نمود بیشتری می یابد که شاهد استفاده از رینگ فولادی و قالپاق در نسخه های اولیه و پایه هستیم که از طراحی بسیار قدیمی و به اصطلاح از مد افتاده ای برخوردار است. از دیگر تغییرات صورت گرفته در این نما نیز می توان به قاب آیینه های جانبی اشاره کرد که به نظر با خطوط خشک و تا حدی شارپ بدنه در تضاد می باشد.

جزئیات طراحی تارا ایران خودرو

با گذر از دو نمای قبلی، به نمای عقب می رسیم که اولین نکته مثبت ان را می توان در تمایز اساسی ان با پژو ۳۰۱ که از اهداف پروژه نیز بوده, جستجو کرد، به گونه ای که در این قسمت، کمترین نشانه ای از محصول پایه یعنی ۳۰۱ را می توان یافت. چراغ های یک تکه و سراسری که البته از هامونی مناسبی با چراغ های جلو برخوردار است و کاملا مطابق با آنچه که امروزه در ترند روز طراحی خودرو شاهدش هستیم صورت گرفته است.

نمای جلو تارا

با این حال ما همچنان شاهد برخی نکات عجیب و غریب در این نما هستیم که اولین مورد آن در گرافیک عجیب چراغ ها کاملا مشهود است. نکته ای که از زمان رونمایی تارا تا لحظه ورود به بازار همواره مورد انتقاد بسیاری قرار داشته است. به گونه ای که ایران خودرو تصمیم گرفت در نسخه های جدید تر تارا که با کد های مختلفی عرضه می شوند!، از چراغ های با گرافیک جدیدتر و البته متناسب تر استفاده کند. با گذر از چراغ ها و درب صندوق که از خطوط مناسبی برخوردار است، به سپر عقب می رسیم که بر خلاف نمای جلو و همانند دنا، دیگر محصول ایران خودرو از طراحی کاملا ساده و معمولی برخوردار بوده که با المان های یک خودرو امروزی کاملا فاصله دارد.

بررسی طراحی کابین تارا

با ورود به داخل کابین اما با فضایی کاملا مشابه با پژو ۳۰۱ رو به رو می شویم که برخلاف تغییرات ظاهری, تغییرات آن تنها به تغییر غربیلک فرمان و پنل درها که البته آن هم در نسخه های فول تر صورت گرفته، خلاصه می شود. البته ایران‌خودرو با اضافه کردن برخی آپشن ها مانند تنظیم برقی صندلی ها به همراه گرمکن و نیز برخی امکانات رفاهی دیگر، فضایی مدرن تر را به کابین تارا ببخشد.

طراحی کابین تارا

با این حال چه به لحاظ فرم پردازی و چه به لحاظ ارگونومی، کابین تارا همچنان بیانگر اقتصادی بودن آن است که کمی بروز تر و البته پر آپشن تر شده است. ضمن اینکه به لحاظ کیفیت متریال و مونتاژ نیز، ما شاهد هیچ گونه پیشرفتی در کابین تارا، نه تنها در مقایسه با پژو ۳۰۱، بلکه در مقایسه با سایر محصولات خودروسازان داخلی نبوده ایم. در بخش راحتی صندلی های نیز تارا امتیاز متوسطی را دریافت می کند، هر چند که از نظر فضا سازی، یک سرو گردن از رقیب هم خانواده خود، یعنی دنا بالاتر است که دلیل ان هم نشات گرفته از پلتفرم مدرن تر PF1 می باشد.

طراحی داخلی تارا

حتما بخوانید : نقدی بر طراحی کراس اوور ری را ؛ تلفیقی از دو سبک طراحی با چاشنی ایرانی

کلام آخر

در مجموع و با توجه به نکات مثبت و منفی که در رابطه با طراحی ظاهری تارا گفته شد و نیز برخی ایرادات کوچک و بزرگ که در برخی موارد قابل چشم پوشی نیز نمی باشد, اما باید به تلاش طراحان برای ایجاد یک استایل نیمه مستقل و تا حدی متفاوت در مقایسه با پژو ۳۰۱ احترام گذاشت. هر چند که مطمِئنا بازهم دخالت مدیران غیر مربوط و غیر متخصص نیز همانند بسیاری دیگر از محصولات طراحی شده در صنعت خودرو ایران تاثیر گذار بوده, اما احتمالا وجود طراحان قابل در راس پروژه سبب شده تا با وجود تمام محدودیت ها. این دخالت ها در استایل ظاهری تارا به حداقل برسد.

امکانات تارا

هرچند که همچنان تارا همانند نسخه فرانسوی خود از طرحی کسل کننده و تا حدی قدیمی برخوردار است که با معیارهای زیبایی امروزی حتی به عنوان یک سدان اقتصادی فرسنگ ها فاصله دارد.

معرفی نسخه فول تارا

ویدیو های پیشنهادی

۱۵ Responses to “نقدی بر طراحی تارا ؛ بیگانه با زیبایی!”

  1. بابک گفت:

    یه خوبی که محصولات ایرانخودرو نسبت به بقیه خودرو سازان داره حس اعتماد بیشتره! هرچند ممکنه واقعی نباشه ولی خوب حس بهتری همیشه به نسبت خودرو های تولید ایرانخودرو نسبت به محصولات هم قیمتش وجود داره. نمیدونم این حس رو دوستان دیگه هم دارید؟ لطفاً با نظراتتون مشخص بفرمایید. متشکرم
    در کل من تارا رو میپسندم. هرچند میتونه خیلی بهتر باشه ولی به نسبت ماشین خوبی هست.

    ۴۱
    ۱۲
    • امیر گفت:

      اقا نمایشگاه تموم شد ولی یه ویدیو از ریرا ندیدیم

      ۸
      ۰
    • سارا گفت:

      من دارم خیلی هوشمنده و تو خودرو ایرانی،شیکه همین که پلتفرم و ژن پژویی کافیه داخل خودرو از جنس خیلی خوبی برخکرداره و کیفیته نسبت به خودرو چینی حس میکنی.. همه امکاناتی داره چراغ عقب هم عوض کنی که خیلی،شبک بنظر میرسه

      ۲
      ۵
      • تفکر گفت:

        شما مگه اولین باره ماشین ایرانخودرو دیدی!
        50% ماشین های ایرانخودروبر اساس ۲۰۶ هستند مثل ۲۰۶ و ۲۰۷ و رانا و تارا در کلاس هاچ بک ها ( حالا چرا روی بعضی اتاق سدان میبنید ، پیدا کنید پرتقال فروش را!)
        50% مابقی بر اساس ۴۰۵ هستند مثل ۴۰۵ و پارس و سمند و سورن و دنا ها در کلاس سدان ها

        همشون پژو هستند
        ژن انها پژوئه بقول شما!

        هوشمند!
        ECU پر از باگی که بعد از بوش گذاشتن روشون

        ۵
        ۳
    • احسان گفت:

      ان شا الله به امید روزی که بهترین خودرو ها رو بزنیم تو دنیا…هوننطور که بهترین پهپادا و موشکا رو زدیم
      دور نیست اون روزا با کمک همدیگه

      ۵
      ۹
  2. رهام گفت:

    بررسی خوبی بود. اما تمام ایرادات گرفته شده سلیقه ای هستن که میتونید تمام ایرادات ذکر شده رو توی خیلی از خودرو های روز دنیا ببینید.ولی هارمونی شکل چراغ های عقب و جلو رو کمتر کسی توجه کرده.

    ۱
    ۲
  3. احسان گفت:

    مشکل شما اینه بی جهت هی اسم ۳۰۱ رو میاری ! و مقایسه اش میکنی!
    این ماشین به جز داشبردی شبیه ۳۰۱ ،هیچ ربط دیگری به ان نداره

    همه چیز تارا v1 از ۲۰۶ sd است (همینطور رانا ها) به غیر از شکل ظاهر
    از پلتفرم Pf1 گرفته تا موتور tu5 بهینه تر شده ( بخواهید حساس تر شده به بنزین داخلی)
    تا گیربکس ۵ سرعته ( اتومات ها هم که گیربکس دنا اتومات را دارند) گیربکس ۶ سرعته هم که چیزی هست که متاسفانه در حال جانشین شدن بجای ۵ سرعته هاست
    باقی قطعات درون کاپوت هم که در محصولات ایرانخودرو یکسان هستند ( بسته به سال ساخت)

    شک نداشته باشید بجای ۳۰۱ اگر شکل ظاهرش رو با Bmw مقایسه کنید بیگانه تر! با زیبایی به نظر هم بیاد.
    ولی چرا باید مقایسه کنید؟!

    مگر دناپلاس رو با هیوندای سوناتای YF مقایسه میکنند ؟!
    بخاطر شباهت داشبوردش با دنا

    ۳
    ۴
    • بابک گفت:

      احسان داداش یه سوال؛
      رانا رو که خوب مشخصه کپی ۲۰۶ صندوق داره، ولی جدا از بحث قیمت، شما که میگی تارا با ۲۰۶ صندوق دار یکی هست همه چیزش! حالا منظورم قوای فنی و کیفیت سواری بیشتر، اگر بخوایی با یکی از این دو یه سفر طولانی بری، چشم بسته تارا رو انتخاب نمی کنی!!!؟
      اگر ۲۰۶ صندوق دار و تارا یکی هست، این همه مشتری که تا را رو دارن حدود دو برابر قیمت ۲۰۶ صندوق دار می خرن متوجه نمی شن یعنی!!!؟
      برام سوال شد دیگه ببخشید …

      ۲
      ۰
  4. اسماعیل گفت:

    با وجود انتقادات مطرح شده ، نسبت به باقی خودرو های داخلی زیباتره . انصافا بعنوان یه جوان ۲۶ ساله اگر یک میلیارد پول داشته باشم تارا میخرم ، حاضر نیستم چینی های مونتاژ داخل رو بخرم .

    ۵
    ۳
  5. رضا گفت:

    درود بین خودروهای ایرانی تارا خودرو جادار و مطمئنی هستش و بسیار قابل اعتمادتر از بقیه ایرانی‌هاست، البته این فقط بین محصولات ایرانی صدق میکنه که تارا بهترینه ،من یک ۶ دنده گرفتم کیفیتش نسبتا با توجه به قیمت خوبه و من راضیم بتونم یک دستگاه اتوماتیک میخرم اینم نگه میدارم ،اگر البته پولم می‌رسید خودرو ژاپنی میخریدم ،نه کره ایی،نه چینی

    ۰
    ۲
    • تفکر گفت:

      جادار؟!

      منظورتون ۷ سانت فضای پای جلوی زانوی سرنشین عقبه؟!

      با ۷ سانت یک ماشین میشه جادار؟ فرق بین جیپ گرند چروکی با مدل واگونیر اش را ببینید تا بفهید به چی میگویند جادار!
      کاش تارا اندازه ۲۰۶ جا داشت ، اما اتاق بزرگتر و سنگین تر روی شاسی ۲۰۶ نبود

      اون پلتفرم (pf1) یعنی هاچبک کوچک شهری ، نه سدان!!!
      الان یک عده میگن ۳۰۱ هم اون پلتفرمه ، بله اگر کار اشتباهی را یک جای دیگر هم دیدیم دیگه اشکال نداره؟!

      اتاق بزرگ روی پلتفرم ۲۰۶
      همون سایز اتاق 206SD و رانا ، نهایت کشش این پلتفرم بود! تازه با ضخامت ورق بدنه و شاسی قبل از سال ۱۴۰۰ !
      نه چیزی که الان در تارا هست

      ۳
      ۵
      • بابک گفت:

        وقتی از یه موضوع دیگه ناراحتی و سر یکی دیگه خالی می کنی!!!
        تارا کجا و جیپ گرند چروکی شما کجا!!!!
        ما که در توانمون همین دنا و ۲۰۷ و سمند و پژو و اینا هست، سوار تارا شدیم و به نسبت بقیه خیلی جادار تر دیدیمش و واقعاً سواری بهتری داشت.
        پلتفرم ۲۰۰۸ هم یجورایی با هاچ بک یکیه ولی به نظر شما کیفیت سواری هاشون عیناً مثل هم هست!!!؟
        شما یه دوری با ۲۰۷ بزن، همون دور رو با پرشیا هم بزن، انصافاً کدومشون سواری راحت تری دارن؟ درسته ۲۰۷ سبک تر و کوچیکتر و سریعتره یکم، ولی عمراً راحتی پرشیا رو نداره. به همین نسبت هم تارا از پرشیا بهتره.
        بله در مقایسه با جیپ گرند چروکی کل محصولات ایرانی رو هم حرفی برای گفتن ندارن!!!!
        صحبت از آهن هست شما میایی میگی طلا بهتره!!! بله حق با شما هست، بچه هم میدونه بهتره، ولی هرچیزی جای خودش.
        ببخشید لطفاً ولی لازم دیدم بگم. چون واقعاً یه وقتایی زیاده روی میشه دیگه

        ۲
        ۰
  6. مهدی گفت:

    خیانت ایران خودروبافروش ۲۰هزارتارابه روسیه. بااین نیازبازارایران

    ۲
    ۲
  7. مجید گفت:

    آقا مهدی نویسنده عزیز این متن اگه توجه کرده باشی تو استایل مردانه کفش خیلی مهمه . حتی انتخاب کفش نشان دهنده سطح تحصیلات و سلیقه یه مرد هست. شما اگه زیباترین کت و شلوار دنیا رو هم بپوشی با کفش کتونی و یا با کفش بی پاشنه و پهن اصلا قشنگ نیست. تارا از نظر من ازتمام ماشینایی که دیدم طراحیش زیباتره و تنها ایرادش رینگای آلیاژی هست که با لاستیک پهن قیافه ماشینو به هم ریخته. همون قالپاق خودش با لاستیک استانداردش بهترین قیافه رو یه تارا میده.
    اگر میبینی یه تارا زشته یا رینگاش آلیاژیه با لاستیک پهن، یا شیشه هاش دودیه همین.

    ۱
    ۳

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.