قانون پایستگی موتور XU7 ؛ پیشرانه ای اتمام ناپذیر

سری موتور XU7 از ماندگار ترین موتور های موجود در ایران است که با پژو ۴۰۵ به ایران راه یافت و حتی بعد از توقف تولید ۴۰۵ همچنان تولید می شود.
چرا دستور توقف تولید XU7 صادر نمیشود؟
XU7 نام پیشرانهای آشنا در بین اهالی صنعت خودرو است، که از بین نمیرود و فقط از خودرویی به خودرو دیگر منتقل میشود و گاهی هم دستخوش ارتقا میشود. اما آیا زمان آن نرسیده که با این پیشرانه خداحافظی کنیم؟ یا دقیقا چه زمانی قرار است این پیشرانه را دیگر در خطوط تولید کشور نبینیم؟
ناجیان همیشگی خودروسازان ایرانی
اگر به خیابانها نگاهی بیندازیم به خوبی در میابیم که تنوع، جایگاهی در خودروسازی ایران ندارد یا حداقل نداشته، اولین نشانه آن رنگ و طراحی خودروهاست، اما اگر کاپوت این خودرو ها را بالا بزنید متوجه اوج وخامت اوضاع خواهید شد، در ایران چند پیشرانه بوده و هستند که گویا همیشه خواهند بود و خودروسازان را نجات خواهند داد. ابتدا پیشرانه پیکان، سپس پراید، بعد پژو ۴۰۵ و در نهایت هم موتور ۲۰۶ تیپ ۵ یا TU5. حال سوال این است که چرا این وضعیت تغییری نمیکند؟
تاریخچه و مشخصات فنی

موتور XU7 اولین بار بر روی خودروی پژو ۳۰۶ در سال ۱۹۹۳ نصب شد، اما با گذشت زمان این موتور روی دیگر محصولات گروه پژو-سیتروئن هم قرار گرفت. این موتور از سال ۱۳۸۱ به عنوان موتور اصلی پژو ۴۰۵ در ایران معرفی شد و سپس روی محصولات دیگر ایران خودرو مانند پژوپارس و سمند هم نصب شد.
حجم این موتور ۴ سیلندر بنزینی 1761 سی سی است و تمامی مدلهای آن از ابتدا دارای انژکتور بودند، این موتور توانایی تولید 100 اسب بخار را در دور ۶۰۰۰ و 153 نیوتنمتر گشتاور را در دور ۳۰۰۰ دارد، اما نکتهای که برای دنیای امروز ترسناک است مصرف سوخت ترکیبی ۹ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر این خودرو برای تولید چنین توانی است.
یک موتور برای همه، همه برای یک موتور

با نگاهی به این مشخصات در میابیم که با تکنولوژی ۳۲ سال پیش مواجه هستیم. هرچند که طی این سه دهه ایران خودرو بارها و بارها دست به ساختار این موتور برده و اجزای آن را تغییر داده یا حتی گاهی چیزی به آن اضافه یا حذف کرده است، اما این حذف واضافهها در نهایت نتوانست برای همیشه سازمان استاندارد را قانع کند و نتیجه این شد که بزرگترین خودروساز خاورمیانه تمام تلاش خودش را کرد و یک موتور به اصطلاح جدید و البته به شدت عجیب را به نام XU7p را روانه بازار کرد.
این موتور در ابتدا برای ادامه تولید پژو پارس در روی خط تولید ساخته شد، اما سپس این شرکت تصمیم گرفت تا برای ارزانسازی سورنپلاس نیز از این موتور استفاده کند و موتور بروزتر خود سورن پلاس یعنی EF7 را کنار بگذارد.
در همین حین وانت ایران خودرو یعنی آریسان که به واقع مایع شرمساری بود و به سادگی میشد نارضایتیهای گوناگون تمام دارندگان آن را در خیابان دید، قرار شد تا دستخوش تغییر اساسی شود. یکی از اصلیترین این تغییرات تعویض پیشرانه دوران پارینه سنگی پیکان بود و ایران خودرو هم فرصت را غنیمت شمرد و برای آریسان ۲ موتوری ارزانتر از XUP پیدا نکرد تا روی این خودرو قرار دهد. در نتیجه تا زمانی که تعهدات ایرانخودرو برای خودرو پژو پارس تمام شود این موتور روی سه محصول این شرکت نصب میشد، اما در نهایت یک ماه پیش بود که مدیریت جدید ایران خودرو خبر توقف تولید سورنپلاس تا پایان سال جاری را اعلام کرد که به معنای استفاده از موتور XUP تنها بر روی وانت آریسان ۲ خواهد بود.
مزایا و معایب XU7 و XUP

این پیشرانه برای سالیان متمادی وظیفه جابجا کردن خودروهای زیادی را در ایران به عهده داشته و نسبت به اکثر پیشرانههای هم دوره خود به واقع پیشرانهای بروز و حتی کماستهلاک محسوب میشد، اما با گذر زمان مواردی مثل ضعف واشر سر سیلندر، مصرف سوخت بالا، صدای زیاد موتور و لرزش درجا و همچنین به طور کلی راندمان پایین دیگر توان رقابت خود را از دست داد.
XUP که به عنوان مدل ارتقا یافته XU7 طراحی و به بازار عرضه شد به هیچوجه نتوانست اقبال عمومی را جلب کند، چراکه خریداران خودروهایی با موتور XU7 به دنبال خودرویی کم هزینه و با تکنولوژی ساده بودند، اما این موتور به دلیل اینکه پایه بسیار قدیمی داشت برای بروز شدن از پیچیدگیهای بسیاری بهره برده بود و این امر موجب افزایش هزینه نگهداری و خرابی های جدیدی در این موتور شده بود.
یکی از رایج ترین مثال ها برای درک پیچیدگی بیهوده و کاذب XUP نیاز این موتور به روغن 0W20 است که قیمت آن نسبت به روغن نسخه قدیمی یعنی XU7 گاهی تا ۵ یا ۶ برابر بیشتر است. این موضوع به خوبی نشان میدهد که این ارتقا باعث از بین رفتن معنا و هویت کارکرد موتور اصلی شد و سوالی که برای بسیاری از اهالی فن مطرح است این است که چرا برای یک خودروی کار مثل آریسان ۲ که منبع ارتزاق و کسب درآمد اشخاص است، راننده باید این میزان هزینه سرویس های دوره ای را متحمل شود؟
این موتور واقعا امروز هم استاندارد است؟

شاید این موتور در اسم یا روی کاغذ بتواند استانداردهای مد نظر سازمان استاندارد کشور را پاس کند، اما واقعیت این است که هر سطح استانداری که در جهان مطرح میشود بر اساس یک پایه و بیس مهندسی شده جدید است. این موتور برای استاندارد یورو ۲ کاملا استاندارد بوده و هست، اما برای یورو ۵ یا یورو ۶ قطعا تغییراتی نیاز دارد که انجام آن ها یا به صرفه نیست یا شدنی نیست، اینکه ایران خودرو نسخه پلاس این موتور را طراحی کرد و به هر شکلی که بود توانست رضایت سازمان استاندارد را بگیرد، نشان موفقیت نیست؛ چراکه به وضوح میتوان شاهد ایرادات و مشکلات ناشی از ارتقا بر روی یک پایه و اساس نادرست بود.
مضاف بر این موارد، موضوعی مثل مصرف سوخت این پیشرانه که سال ها پیش باید متوقف می شد، اما نشد و در تیراژ بالا تولید شد نقش بسیار قابل توجهی بر مصرف سوخت کشور داشته و دارد. اگر تولید XU7 بر روی آریسان ۲ که به عنوان یک خودروی کار، تردد زیادی در شهر دارد، ادامه داشته باشد، بدیهی است که این مشکل تشدید نیز خواهد شد.
آیا XU7 واقعا جایگزین ندارد؟
اگر موتورهای حال حاضر ایرانخودرو را در کنار یکدیگر بررسی کنیم و نگاهی به مشخصات و تارخچه آنها بیندازیم به وضوح میبینیم که ایران خودرو، بر روی هر خودرویی که XU7 را نصب کرده است به دلیلی یا دلایلی حتی برای مقطعی کوتاه از TU5 هم استفاده کرده است، در نتیجه میتوان گفت که از نظر فنی، زیرساخت یا هزینه هیچ توجیهی برای حذف نشدن این موتور از خط تولید وجود ندارد، چراکه TU5 هم سالهاست که برروی خط تولید قرار دارد و داخلی سازی شده است و تولید آن هزینه چندانی ندارد.
آیا اصلا XU7 به جایگزین نیاز دارد؟
اگر کلان تر به موضوع نگاه کنیم در میابیم که در اصل تمام خودروهای تولیدی حال حاضر ایران خودرو نهتنها از نظر پیشرانه بلکه از هر نظر فاقد شاخص های رقابت با خودروهای روز دنیا هستند، در نتیجه حتی اگر خودروهایی مثل آریسان حتی به شکل کامل حذف شوند و با محصولی جدیدتر جایگزین شوند دیگر نیازی به جایگزین برای این موتور کهنهکار وجود نخواهد داشت.
واقعا وجود موتور xup کا ارتقاع یافته xu7 l3 منطقی نیست وقتی l4 هست چرا l3
یا چرا برای خودرو های اقتصادی موتور xu10 ارتقاع داده نمیشه در حال حاضر موتور های m13 m24 m15 xu7p tu3 حضورشون منطقی نیست مخصوصا tu3 و m13 بخاطر قدرت کم و xu7p بخاطر هزینه بالا
با حذف کامل موافقم
نمیتونم درک کنم چرا حاضر نیستن موتور بهتر روی ماشین نصب کنن و پولش بگیرن؟ مثلا چرا هیچوقت با رنو قراردادی برای داخلی سازی و تولید موتور ال۹۰ نکردن که همه ایران میدونن چقدر کم استهلاک و با شتاب و قوی و کم مصرف بوده و خیلی راحت از رومانی و شرکت داچیا میشد قطعات اصلیش و خط تولیدش خرید و یا همین tu5 میتونن سری جدید و بهینه و کم مصرف اش از دانگ فنگ چین که شریک پژو هست بخرن یا jac هم موتور های با کیفیت و کم استهلاک و با دوام تولید میکنه مثل موتور ۱.۶لیتری جک s3 یا سوزوکی و میتسوبیشی موتورهای ارزون قیمت زیادی دارن که تو هند و چین داره تولید و استفاده میشه
موتور پیکان هم هنوز در حال تولید و استفاده است و ما همچنان در حال عقب گرد به عصر حجر لعنت بر نادانی و زیاده خواهی
به امید تولید ماشین های ایمن تر و کم مصرف تر در ایران …
این موتور، علاوه بر مصرف سوخت بالایی که داره،سر و صدای زیادی هم تولید میکنه. شما تفاوت صدای کارکرد یک سمند با موتور XU7 رو با EF7 مقایسه کنید! صدای XU7 دائما بیشتر از موتورهای جدیده. کاری به مشکل طراحی باکس هوای EF7 ندارم که تو دور بالای ۳ صداش آزاردهنده میشه اما حداقل تو یه دورهایی صدای قابل تحمل داره. این موتور با توجه به طراحی قدیمی که داره واقعا باید از رده خارج بشه.
صدای یه غول همیشه زیاده🤙🤙
پس موتور گازی هم غولی بوده برای خودش
عدد ۹ لیتر برای خودروی نو در شرایط ایده آل هست. مصرفش به راحتی تا صدی ۱۳ لیتر هم هست. این موتور تا زمانی که بنزین لیتری سه هزار تومن باشه یا دوگانه سوز باشه عالیه چون سادست و استهلاک و تعمیر نگهداریش ارزون و راحته و با نرخ فعلی بنزین کاملن به صرفست در غیر این صورت هر چند روز پر کردن باک ۷۰ لیتری ۴۰۵ یا سمند قابل چشم پوشی نیست.
مافیا قدرت و ثروت وقتی با مزدوری و خیانت برخی مسئولان ترکیب بشه، میشود حال و روز مملکت ما!در حالیکه کشورهای همسایه بهترین و بروز ترین خودروها را مصرف میکنند ما هنوز با ماشینهای چهل سال پیش تو صفهای انتظار و با قیمتهای نجومی سرشاخ هستیم!وضعیت بازار لوازم خانگی هم دست کمی از بازار خودرو ندارد!متاسفانه جنگ فقط لشگر کشی و بمب باران نیست!امروز بر اثر خیانت مسئولان دشمن تا فی خالدون مملکت نفوذ کرده و یکیش انتصاب مدیران کارنابلد و ضعیف در حوزه های مهم و استراتژیک و خانه نشین کردن مهندسین و کارشناسان دلسوز میباشد.باشد تا آیندگان در مورد ما قضاوت کنند که چگونه از عرش بر فرش رهنمون گشتیم!
اینکه توی کشور ماهیچ چیزی جای درست خودش نیست
صنعت خودرو هم اینچنینه
حالا شما گیر بده به موتور پژو این مشکل کوچکترین مشکله
مثلا من حاضرم به هر قیمتی همین آشغال رو بخرم چون چاره ای ندارم غیر این
درود دوستان
موتور xu7 را ما در زانتیا ۱۸۰۰ هم داریم در مقطعی از زمان روی پژو پرشیا ELX استفاده کردیم یعنی اختلاف پرشیا ELX و پژو پارس سال فقط در سرسیلندر آن است و خوب امروزه خودرو سازان دنیا به دنبال توربو سازی انجینهای خود هستند و اگر ایران خودرو اندکی به عقب برگردد و سرسیلندر ELX را با اندکی تغییر دوباره باز سازی کند به شکلی که منیفولد دود روی منیفولد سوخت قرار بگیرد و توبویی که در موتور EFU_T قرار دارد را روی این موتور قرار دهد قطعا یک موتور با تکنولوژی روز دنیا در اختیار خواهد گرفت ، یعنی فقط نیاز به طراحی یک سرسیلندر دارد ، اما افسوس که R&D ایران خودرو همیشه در خواب هستند