هزاران خودرو در گمرک مانده اند؛ سکوت نهادها ادامه دارد


در شرایط ناپایدار آتش بس، گمرکات همچنان پر از خودروهای ترخیص نشده است که وارد شده اند اما همچنان پشت درهای بوروکراسی خاک می خورند.
جنگ هم وضعیت گمرک ایران را تغییر نداد!
با گذشت ماه ها از واردات این خودروها، نه تنها مشتریان بلکه فعالان بازار نیز دچار سردرگمی، بی اعتمادی و خشم پنهان شده اند؛ چرا که هیچ پاسخ روشنی از نهادهای مسئول درباره دلیل این تاخیر دریافت نشده است.
پرسش محوری؛ چرا خودروها ترخیص نمی شوند؟
ماجرا از جایی شروع شد که روند واردات خودرو بالا گرفت، اما ترخیص آن ها در گمرکات متوقف ماند. سوال ساده است: چرا خودروهای دپو شده در بنادر کشور ترخیص نمی شوند؟ این خودروها با صرف ارز، حمل و نقل، تشریفات و ثبت سفارش وارد کشور شده اند، اما همچنان پشت دیوارهای اداری در بنادر معطل مانده اند. مشتری منتظر است، بازار تشنه است، اما قفل بوروکراسی همچنان پابرجاست.
سوال اصلی؛ مشکل گمرک ایران چیست؟
بارها و بارها قطعاً همه در محافل گوناگون، افراد و رسانه های مختلف در مورد مشکلات ترخیص کالا از گمرک شنیده ایم و احتمالاً هم عبارتی که برای بیان این موضوع شنیده اید، این بوده که “جنس ها در گمرک گیر کرده اند”.
سوال اینجاست که در کشوری که درگیر تحریم و جنگ اقتصادی است و نوسان قیمت ارز بسیار بالاست، چرا باید کالاها در گمرک خاک بخورند؟ موضوع تنها خودرو نیست، تقریباً اغلب کالاها در ایران دچار مشکل می شوند.
واقعیت این است که اگر بخواهیم موضوع را منطقی و توسعه گرایانه نگاه کنیم، گمرک ایران باید یکی از چابک ترین و پیشروترین دستگاه های کشور می بود و حتی از ظرفیت های بخش خصوصی و سرمایه های آن استفاده می کرد تا بتواند از به روزترین تکنولوژی ها در بنادر موجود و همچنین در تاسیس بنادر، انبارها و سیستم های جدید کدگذاری و ثبت و ترخیص بهره بگیرد.
اما متاسفانه این موضوع سال ها در گوشه ای خاک می خورد و میزان پیگیری آن نیز سرعت لازم را ندارد. تمام اقداماتی که تاکنون انجام شده اند، اگرچه لازم بوده اند، اما کافی نبوده اند.
مشکل کجاست؟ سردرگمی در سایه بوروکراسی
نگاه دقیق تر به مسئله، عمق فاجعه را نشان می دهد. در برخی بنادر مانند بندرعباس، مدت زمان دپوی خودروها به بیش از یک سال رسیده است؛ وضعیتی که هیچ منطق اقتصادی یا اجرایی نمی تواند آن را توجیه کند. این تاخیر نه تنها زیان مالی دارد، بلکه باعث استهلاک خودرو، افزایش قیمت بازار و بی اعتمادی عمومی به نهادهای اجرایی شده است.
مسئله آن جاست که هر دستگاهی، از وزارت صمت گرفته تا گمرک، سازمان استاندارد، محیط زیست و حتی پلیس، سهمی در فرآیند ترخیص دارند، اما هیچ کدام حاضر به پاسخگویی و هماهنگی عملی نیستند. توپ بین سازمان ها پاس کاری می شود و مردم، ناظرانی بی صدا در این بازی فرسایشی اند.
علت اصلی چیست؟ ناهماهنگی و اراده گمشده
ریشه این بحران را باید در ناهماهنگی مزمن میان نهادها جست و جو کرد. وقتی روند ترخیص خودرو، به جای یک مسیر مشخص، به یک هزارتوی اداری بدل می شود، هر سازمانی می تواند با یک نامه، یک آیین نامه مبهم یا یک امضای تاخیری، هزاران خودرو را متوقف کند.
همه چیز به اراده بازمی گردد؛ نه فقط قوانین یا زیرساخت ها. در کشوری که بحران ارزی و کمبود خودرو بر اقتصاد فشار می آورد، ناهماهنگی نهادی بیش از یک نقص فنی است. این یک نشانه از بی اعتنایی ساختاری به منافع مردم و اقتصاد است.
چرا درس عبرت نمی گیریم؟ آتش سوزی بندرعباس کافی نبود؟
ششم اردیبهشت ۱۴۰۴ بود که آتش سوزی در گمرک بندرعباس به نابودی بخشی از خودروهای وارداتی انجامید؛ حادثه ای که باید تلنگری جدی برای تسریع فرآیندها می بود. اما گویی آن واقعه تلخ از حافظه مدیران پاک شده است. نه گزارشی شفاف از آن ارائه شد، نه تغییری در روند ترخیص ها ایجاد گردید.
مسئولانی که هنوز از حوادث پیشین درس نگرفته اند، همچنان در خواب بوروکراسی به سر می برند. با گذشت چند ماه از آن آتش سوزی، همچنان خودروهای مشابه در همان مکان، همان شرایط و همان بلاتکلیفی مانده اند.
چه باید کرد؟ شتاب ترخیص در دوران جنگی
در شرایطی که سایه جنگ و ناامنی منطقه ای بر سر کشور سنگینی می کند، کارکرد گمرکات باید با وضعیت بحران هماهنگ شود. انتظار می رود در چنین وضعیتی، گمرکات به طور کامل خالی از دپوی بلندمدت شوند تا چرخه توزیع کالا در کشور بدون اختلال ادامه یابد.
خودروهای دپو شده در گمرک، نه فقط یک کالا، بلکه نماد ناکارآمدی در زمان جنگ و تحریم به حساب می آیند. در دوره هایی که اقتصاد با تهدیدهای خارجی روبه روست، کارآمدی و سرعت در ترخیص کالاها، یک ضرورت استراتژیک است نه یک انتخاب اجرایی.
در حقیقت انتظار می رفت پس از اعلام فعالیت شبانه روزی گمرک از زمان آغاز جنگ به جهت ترخیص کالاها، تا امروز دیگر حداقل کالایی یا کالاهایی مانند خودرو در انبارهای گمرک باقی نمی ماندند و خاک نمی خوردند. چرا که در نهایت صاحب اصلی این کالاها مردم هستند و هر گونه زیانی به این کالاها، زیان به جیب مردمی صبور و نجیب است که در حال حاضر بیش از هر چیز نیازمند روحیه، حمایت، امنیت و آرامش هستند.
جمع بندی: بحران ترخیص، نشانه بحران مدیریت است
این که هزاران خودرو وارد کشور شوند، اما ماه ها پشت در گمرک بمانند، نه به دلیل تحریم، بلکه به دلیل سستی ساختارهای داخلی، بیش از هر چیز نشان می دهد که ما دچار یک بحران مدیریت هستیم؛ نه دارای مسئولانی با توانایی مدیریت بحران.
مشکلی که اگر اصلاح نشود قطعا به بازار کشور لطمه می زند و متضرر این داستان تنها مردم خواهند بود. امیدواریم در ادامه مدیران مسئول گمرک تدابیری به کار گیرند که شاهد دپوی خودروهای وارداتی نباشیم. دقت داشته باشید که تسریع فرآیندهای واردات می تواند بازار را متعادل تر کند و اهداف اصلی فرآنید واردات را محقق سازد. و نکته آخر اینکه امروز، افکار عمومی منتظر پاسخ نیستند؛ آن ها منتظر اقدام بابت خودروهای ترخیص نشده هستند.
واردات خودرو کلا باید جمع بشه
مردم مشکل معیشت دارن اونوقت یک عده ای باید ماشین لاکچری با دلار مفت سوار بشن
خودروی درست حسابی سوار نشیم سوار کوییک و ساینا و دنا بشیم؟پول یه مرسدس رو بدیم به این مفتخوران ایران خودرو و بقیه؟حقمون نیی با پولی که به مدیران خودرو میدیم یه ماشین بهتر سوار شیم؟
شما بهتره از طرف خودت نظر بیخود ندی.
اتفاقا واردات خیلی خوبه و باید هم ادامه دار باشه.
تا کی باید همش سوار ماشین های ایرانی و چینی باشیم ؟
یه پزشک، مهندس، یا تاجر که ۱۵ سال جون کنده، حالا ماشین خوب خریده، این میشه مفتخور؟ با این منطق، هر کی موفق شد باید فحش بخوره چون یه عده دیگه هنوز بهش نرسیدن؟
شما اگه سنت ۱۶ سال باشه، ۷ سالگیتو یاد خودت بیاری که واردات خودرو آزاد بود، یادت میاد که قیمت کارخونه و بازار آزاد خودروهای مونتاژی خیلی اختلاف ناچیزی داشت، اگه پول وارداتی نداشتی ثبت نامای خودرو داخلی چند مرحله با انواع وام و لیزینگ بود. اگه هم پول وارداتیا رو داشتی که هر نمایندگی رنو، تویوتا، بنز و… میرفتی با احترام بهت شرایط خاص پیشنهاد میدادن با وامای کم بهره یا بدون بهره ماشین بخری.
تازه وارداتیای چینی بود که خریدش از مونتاژیا آسونتر بود و کیفیتشم قابل قبول. به این میگن بازار رقابتی که اختلاف طبقاتی رو کم میکنه. اون موقع سرمایه دار مجبور بود به تو وام و احترام بده تا سود معقول کسب کنه، الان سرمایه دار با اختلاف قیمت بین قیمت رسمی و بازار سود چند برابر میکنه، بخوای ازش ماشین بخری پولتو مدتها نگه میداره بدون سود، بدون جریمه آخرم یه ماشین سپر رنگ شده با منت بهت میده که گارانتیشم فقط اسمه. روز به روزم پولدار تر میشه و بد رفتارتر. حالا عزتو دوس داری یا خفت؟
دوست عزیز این خانه از پای بست ویرانه است و گرنه نه در شان شماست که این حرف و بزنی نه در شان مردمی مثل ما که اسممون تو سامانه دراومد معین خودرو پولمونو خورده و مسولین هم که از ما بهترونن و جیبشون رو معین خودرو پر میکنه اجازه نمیدن که حتی از نگهبانی رد بشیم و ببینیمشون
عامدانه به نفع مافیا و به نفع جیب بعضیا به مردم ظلم می کنند مردمی که بخاطر استقلال کشورش خون جگر میخورند هر چند در سایه گرفتاری مردم بخاطردفاع از این کشور بعضیا جدا از مردم برکه ماهیگیری برا خودشون ساخته اند. در جهت امر به معروف باید خود مردم به هر نحوی این ظالمان رو باید دونه به دونه جونشونو بگیرند اینها هدایت بشو نیستند..
مافیای خودرو درست تو ساختمان اصلی وزارت صمت لونه کرده همونطور که بقیه مافیا ها در ساختمان اصلی همون وزارت خونه هستن
خوب بچه ها کشور نیاز به مرتب شدن و تر و تمیز شدن داره
تمام سرنخ ها هم به اینجا میرسه گمرک
مدتها بود که از من راه چاره میخواستید
بسم الله
سیستم گمرگ خیلی قدیمی و نا کارآمد است باید سریع بروز شود که کالااز مبدا که بار گیری می شود زمانی که به مقصد می رسد نهایتا سه روز در بندر و سپس ترخیص و بدست مشتری برسد .
گمرک از دید مسئول با توجه به خروجی مالیش نسبت به سایر دستگاه ها عملکرد مطلوبی داره پس رسیدگی به مشکلاتش و قبول نیاز به تغییر بروکراسیش در اولویت پایین قرار میگیره. این موضوع در کنار کمبود نیروی لایق در دستگاه های خصوصی و همچنین دستگاه های دولتی خروجیش میشه خاک خوردن جنس در گمرک.
دوباره ماشینهایی تو گمرگ نگه داشتید که یک آتش سوزی تو این گرما همه رو نابود کنه چرا اینقدر بی درایت مدیران عمل میکنند حاضرید بسوزه حاضرنیستید مردم بخرند واز ماشینها قاتل راحت بشوند
از چه چیزی بنالیم که همه ادارجات مردم را به ستوه آورده اند . وقتی منابع طبیعی زمین مردم مظلومی را تصرف میکند و وقتی که عده ای با زد و بند زمینهای منابع طبیعی را تصرف میکنند و میفروشند و از چنین بینظمی و ظلم در حق مردم به کجا پناه ببریم وقتی در کشور بینظمی بوجود بیاید ظلم بر منافع مردم و فشار بر مردم میشود واین بینظمی هم توسط ارگانهای دولتی بوجود میآید .
سلام خودروهای خیلی وقت دستور فرستادن به بازار جهت فروش فرستاده شد بلافاصله دستورات انجام دهید و حتما قیمت های گران دستورکار قرار ندهید که تخلف در قیمت گذاری از بیرون جهت سردرگمی شده برای خرید کردم قیمت ها درست و پایین جهت خرید مردم انجام بدین و دستورات انجام بدید.
مشکل اصلی برادران سپاه هستن کل قدرت اقتصادی دست آقایون و آقازاده هاشون هست فقط اینا یا به واسطه اینا میشه خودرو یا چیزهای دیگه وارد کرد وگرنه کارت میره تو هزار توی ناکجا آباد هیچ کسی هم تو مملکت حریفشون نمیشه رأس مافیا شدن از جاسوس اسرائیل هم اینا بدترن دست احمدی نژادو باز بزارن پدر اینارو در میاره
مملکت به دست دلالها و لابی ها اداره می شه هر طور به نفع جیب خودشان باشه اداره می کنن
تمام این مشکلات و سهل انگاری ها به خاطر اهمیت ندادن به کار و گرفتاریهای مردم است. و عدم مطالبه گری از طرف مردم ولی در گمرک افراد خاصی ذینفع هستند که زیر آبی میزنند و زد و بند دارند و دیر و زود ترخیص همش براشون منافع است به خاطر همون صداشون در نمیاد