موضوعات داغ روز:

ویدیوی تست جاده ای و شهری ری را

منتشر شده در 13 شهریور 1403 ساعت 13:10
نویسنده حسین دلاور
عکاس علیرضا پاداش
کارگردان رضا چوکامی

رسانه آخرین خودرو ویدیوی تست جاده ای و شهری ری را ( ریرا – Reera ) را تهیه کرده است. این رسانه نتایج تست و بررسی دو نسخه از نمونه های اولیه این کراس اوور ملی را در قالب ویدیو منتشر نموده است.

ری را ( ریرا ) اولین کراس اوور ملی به حساب می آید که ایران خودرو آن را تولید می کند. در حال حاضر تولید آزمایشی ری را در دست انجام است و گروه صنعتی ایران خودرو در بازه های زمانی مختلف دو نمونه از تولیدات آزمایشی ری را در اختیار آخرین خودرو گذاشته بود. در این مدت خبرنگاران آخرین خودرو پیمایش نزدیک به ۱۱۵۰ کیلومتری را با ری را ثبت کردند. تست آخرین خودرو از ری را ( Reera ) در ترافیک های شهری تهران، جاده های شمالی کشور و دمای ۱۲ تا ۴۷ درجه انجام شده است.

در این ویدیوی تست و بررسی شما شاهد معرفی کامل ری را هستید. همچنین به مواردی مانند شتاب، هندلینگ، سواری، کیفیت و… ری را در این ویدیوی تست جاده ای و شهری پرداخته شده است. بدیهی بوده که این ویدیوی تست جامع، می تواند نکات مثبت و منفی مختلفی را برای علاقه مندان و مشتریان ری را به نمایش بگذارد.

مشخصات فنی ری را

ری را ( ریرا – Reera ) به پیشرانه EFP مجهز است. این پیشرانه ۱.۶۵ لیتری توربو فناوری زمان بندی متغییر سوپاپ های ورودی و خروجی را دارد. ری را ۱۶۰ اسب بخار قدرت را با گشتاور 240 نیوتن متر تولید می کند. جعبه دنده این کراس اوور ملی از نوع شش سرعته اتوماتیک AT نسل هفتم ساخت کمپانی DAE است که توان را به چرخ های جلو می رساند. شتاب ری را در شرایط استاندارد ۱۰.۵ ثانیه اعلام می شود. اما بررسی های آخرین خودرو نشان می دهد که این خودرو می تواند در شرایط واقعی شتابی نزدیک به ۱۱ ثانیه را داشته باشد. تعلیق جلوی ریرا از نوع مک فرسون بوده و در بخش عقب آن تعلیق نیمه مستقل دیده می شود.

امکانات رفاهی و ایمنی کراس اوور ملی ایران خودرو

ایران خودرو امکاناتی مانند سانروف برقی، درِ صندوق عقب برقی با سنسور حرکتی پا، سنسور پارک جلو و عقب، دوربین ۳۶۰ درجه، چهار کیسه هوا، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، سامانه کنترل حرکت در سراشیبی، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، رینگ آلومینیومی ۱۸ اینچی، سنسور نور، سنسور باران، نوردهی تقاطع کاسه چراغ ها، صندلی برقی راننده با تنظیم گودی کمر، پشتی برقی صندلی شاگرد، شارژر بیسیم تلفن همراه، فرمان کمکی برقی، تنظیم حالت رانندگی، دسته دنده الکتریکی، پدل شیفتر، نمایشگر لمسی، اندروید اتو، اپل کارپلی، سامانه SOS، کروز کنترل، محدود کننده سرعت، کلاستر دیجیتال، نور پردازی کابین، تریم داخلی چرم و پارچه، آینه الکتروکرومیک، استارت دکمه ای، آینه های جانبی تاشو برقی، شیشه های دودی عقب، ترمز پارک برقی، اتوهلد، تهویه اتوماتیک، گرمکن صندلی های جلو و… را در ری را ( ریرا – Reera ) قرار داده است.

ویدیو های پیشنهادی

۱۲ Responses to “ویدیوی تست جاده ای و شهری ری را”

  1. سهیل گفت:

    با تشکر از آقای دلاور و تیم آخرین خودرو به اگر آریا سایپا با موتور ۲ لیتری میتسوبیشی بیاد بهتره ریرا هم از نظر امکانات رفاهی و قدرت موتور بهتر از رقبای چینیش هست. لطفا سهند s را هم تست و بررسی کنید

    ۶
    ۱۲
    • رامین گفت:

      من فقط روی موتور دارم صحبت میکنم. کاری به خودرو و سایر قطعاتش ندارم. موتور N20 هزار برابر بهتر از EF7 هست. نسخه ۲ لیتری تنفس طبیعی این موتور در سه نسخه قراره تولید بشه: ورژن MPI با توان ۱۴۷، ورژن GDI با توان ۱۶۳ اسب و نسخه توربو با ۲۱۷ اسب. دیگه چی میخوای؟

      ۲
      ۲
    • محمد حیاتی گفت:

      به نظرم چیزهایی که می‌تونه زیرا رو جذاب تر بکنه و خوب به موازاتش گرونتر هرچند که می‌تونه ارزش داشته باشه اینه که جک گازی کاپوت، لنز چراغ های جلو (هم برای نوربالا و هم برای تو پایین ) و استفاده از LED به جای لامپ هالوژن برای پکیج چراغ های جلو حتی مه شکن ،سقف پانارومیک بازشو،برف پاک کن های مخفی،رینگ های دورنگ تراش خورده ،کالیپر های قرمز،پیانویی شدن زه مشکی زیر درب ها و اضافه شدن زه کرومی بهشون،مه شکن عقب LED،چراغ پلاک LED,چراغ داخل صندوق LED،تعبیه خروجی برق ۲۲۰ ولت داخل صندوق و همچنین تعبیه فضاهایی برای قرار دادن بطری و وسایل،ایربگ های پرده ای،صندلی های تمام چرمی با دوخت جذاب تر،گرمکن صندلی های عقب،متریال نرم رودری هاو داشبورد،دریچه تهویه صورت سرنشینان عقب و دو پورت USB،صندلی های جلو ۸ حالته برقی،سردکن صندلی های جلو،حافظه صندلی و آیینه های جانبی برای راننده،حالت ولکام برای راننده در هنگام سوار شدن و بدرقه در هنگام ترک خودرو با پخش ملودی و تنظیم کورس صندلی،دوربین ثبت وقایع،رادار بین خطوط،کروز کنترل تطبیقی،ترمز اظطراری،هشدار برخورد از جلو و عقب و سامانه ADAS

      ۰
      ۱
  2. یاسین گفت:

    اتفاقا ثبت نام کنندگان ریرا به نظرم کم بوده که سهمیه تولید رو از ۱۰۰۰۰ تا آوردن ۵۰۰۰ تا

    ۰
    ۲
  3. عرفان گفت:

    عالی بود تارا را هم بررسی کن

    ۰
    ۲
  4. Ali گفت:

    سلام خسته نباشید، عکس‌های زیبایی از ری‌را گرفتید، ایران خودرو به اون عظمت حتی یه عکس درست و حسابی نتونسته تو سایتش بذاره

    ۱
    ۱
  5. Mahdi گفت:

    خود شرکت هم عرضه نداره همچین عکسایی برای ری‌را توی سایتش قرار بده

    ۱
    ۱
  6. حکمت گفت:

    خیلی جانبدارانه بررسی کردید، قبلا هم از تاراهای چراغ زنبوری سری اول به همین ترتیب نقد کردید.
    ما امیدواریم خودرو خوبی از آب دربیاد، ولی بعید میدونیم. با این شرایط تحریمی نمی‌تونن قطعه درست و حسابی بیارن، همین بنجول‌های چینی رو دارن میخورونن به لاشه ۲۰۰۸…

    ۰
    ۱
  7. پرهام گفت:

    داشبورد و اتاق هایماx7 پلتفورم ۲۰۰۸ موتورef7(بعضیا میگن المانیه) طراحی جلوش سانتافس چراغا پشتشم تویوتا RAV۴ چیش ملیه نمی‌دونم فقط بغل ماشینه که شبیه ماشین کنترلی طراحی کردن.

    ۲
    ۳
  8. محمد حیاتی گفت:

    همچنین اضافه شدن کول باکس و تهویه دو کاناله و استارت خودرو از روی ریموت

    ۲
    ۲

Leave a Reply

لطفا جهت پاسخ دهی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده نمایید.
توسی

طراحی و کدنویسی سایت آخرین خودرو توسط گروه توسی صورت گرفته است و تمام حقوق قالب آن نزد وی محفوظ میباشد.