تاریخچه گروه بهمن؛ از حمل و نقل دریایی تا مزدا ۳ و دیگنیتی

گروه بهمن از شرکت های حوزه خودرو در ایران که نامی آشنا در میان مردم دارد. در این مطلب به برسی تاریخچه هفت دهه ای گروه بهمن می پردازیم.
چگونه گروه بهمن متولد شد؟
دهه ۳۰ شمسی، آغازگر رشد اقتصادی و صنعتی ایران بود. ملی شدن صنعت نفت و افزایش درآمد های کشور، باعث سرمایه گذاری های گسترده در بخش های مختلف شد. در همین دوران، شرکتی به نام ایران خلیج کو در سال ۱۳۳۱ با هدف فعالیت در حوزه حمل و نقل دریایی تأسیس شد. با افزایش درآمد ها، مدیران شرکت تصمیم گرفتند فعالیت خود را گسترش دهند و در سال ۱۳۳۸ مجوز تولید و مونتاژ موتورسیکلت را دریافت کردند. این نقطه، ورود رسمی این شرکت به صنعت خودروسازی بود.
از موتورسیکلت تا خودرو: آغاز همکاری با مزدا
در ابتدا، این شرکت به تولید موتورسیکلت های دو چرخ و سه چرخ برند وسپا می پرداخت. پس از موفقیت نسبی در این حوزه، مدیران شرکت در دهه ۵۰ تصمیم گرفتند وارد بازار وانت شوند. آن ها برای این کار، سراغ خودروسازان خارجی رفتند و در نهایت، همکاری با مزدا ژاپن را آغاز کردند. اولین محصول مشترک این شرکت و مزدا، وانت مزدا ۱۰۰۰ بود که ظرفیت حمل ۵۰۰ کیلوگرم بار را داشت.

وانت مزدا ۱۰۰۰ در همان دهه ۵۰، به فروش بالایی دست یافت و نام شرکت را بر سر زبان ها انداخت. همین موفقیت باعث شد مدیران، نام شرکت را به سهامی خاص اتومبیل سازی مزدا تغییر دهند. با پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۷، شرکت به مالکیت دولت درآمد. در دهه ۶۰، وانت مزدا ۱۶۰۰ که توانایی حمل یک تُن بار داشت، به خطوط تولید این کمپانی وارد و به یکی از پرفروش ترین وانت های ایران تبدیل شد. در سال ۱۳۶۳، نام شرکت به ایران وانت تغییر کرد و همزمان، نسل جدید مزدا ۱۶۰۰با این تغییر نام در بین محصولات ایران وانت قرار گرفت. یکی از دلایل محبوبیت این کمپانی همکاری با شرکتی مانند مزدا بوده که همواره در صدد تولید محصولاتی باکیفیت، قابل اطمینان و با دوام بوده است.
خصوصی سازی و تغییر نام به گروه بهمن
در دهه ۷۰، مدیریت دولتی بار دیگر تصمیم به تغییر نام شرکت گرفت و گروه بهمن نام جدید این مجموعه شد. در همان سال ها، وزارت صنایع مجوز تولید ۳۵ هزار دستگاه خودرو را برای این برند صادر کرد که شامل وانت و خودرو های سواری می شد. بین سال های ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۴، سرمایه شرکت افزایش یافت و اولین گام های خصوصی سازی آن برداشته شد.

با ورود بخش خصوصی، ساختار شرکت تغییر کرد و بهبود خدمات پس از فروش در اولویت قرار گرفت. در سال ۱۳۷۵، سرمایه گروه بهمن دوباره افزایش یافت و در سال ۱۳۷۸، این مجموعه از یک مونتاژ کننده خودرو به یک هلدینگ بزرگ در حوزه تولید خودرو، بازرگانی و سرمایه گذاری تبدیل شد.
دهه ۸۰: همکاری های گسترده با ژاپنی ها
دهه ۸۰ یکی از طلایی ترین دوران های صنعت خودروی ایران بوده است و بسیاری از برند های خارجی در کشور فعالیت می کردند و گروه بهمن نیز با استفاده از تجربه خود، تصمیم گرفت همکاری اش را با خودروسازان ژاپنی گسترش دهد. در این دوره، مزدا ۳۲۳ به خط تولید بهمن اضافه شد که در ایران به محبوبیت بالایی رسید. مدل های مختلفی از این خودرو، از جمله تیپ های F، GLX و FL مونتاژ شدند. همچنین، گروه بهمن با به روزرسانی وانت مزدا ۱۶۰۰، نسخه ۲ لیتری ۱۲ سوپاپ این خودرو را در سال ۱۳۸۲ معرفی کرد.

سال ۱۱۳۸۲، بهمن موتور برای تأمین بازار خودرو های تجاری، شرکت بهمن دیزل را تأسیس کرد و محصولات ایسوزو ژاپن را وارد ایران نمود. کامیونت های ایسوزو به سرعت جایگزین بنز خاور شدند و به یکی از پرفروش ترین خودرو های تجاری در ایران تبدیل شدند.

مونتاژ مزدا ۳ که ادامه دهنده راه مزدا ۳۲۳ بود را می توان نقطه عطفی در تاریخ گروه بهمن در نظر گرفت که مونتاژ آن در سال ۱۳۸۵ اغاز شد و فروش بسیار خوبی را نیز تجربه کرد. در سال ۱۳۸۸ نیز نسخه جدید مزدا ۳ با نام مزدا ۳ نیو جایگزین مزدا ۳ عادی شد و تا سال ۱۳۹۷ نیز این تولید ادامه داشت. مزدا ۳ نیو یکی از محبوب ترین خودرو های تولیدی در گروه بهمن می باشد.
دهه ۹۰: ورود چینی ها به خط تولید
اگر چه گروه بهمن پیش از دهه ۹۰ همکاری هایی با خودروسازان چینی داشت و محصولاتی مانند کاپرا را مونتاژ می کرد اما نقطه اوج این همکاری از سال ۱۳۹۲ آغاز شد. در این سال، مونتاژ سدان فاو بسترن B50 شروع شد و تا سال ۱۳۹۶ ادامه یافت. پس از آن، بسترن B30 جایگزین آن شد.

در این سال ها، گروه بهمن مدل هایی مانند هاوال H2 و H9 را نیز عرضه کرد، اما این محصولات تحت تأثیر تحریم هاس آمریکا قرار گرفتند و شرکت مادر آنها مجبور به ترک ایران شد. در سال ۱۳۹۵، شرکت کروز کنترل گروه بهمن را در اختیار گرفت و این شرکت به دست بخش خصوص افتاد. کروز ادعا دارد رویکردی جدید برای توسعه این خودروساز در نظر گرفته است.
شرکت های زیر مجموعه
گروه بهمن یکی از بزرگ ترین شرکت ها در حوضه خودرو سازیی ایران است. هلدینگ گروه بهمن دارای زیر مجموعه های بسیاری می باشد که در این مطلب سه برند وابسته به گروه بهمن را معرفی خواهیم کرد:
بهمن موتور
بهمن موتور در همان ابتدای تاسیس گروه بهمن ایجاد شد و مسئول مونتاژ خودرو در این هلدینگ را به عهده گرفت. در حال حاضر این شرکت محصولاتی همانند فیدلیتی، بهمن ریسپکت و دیگنیتی را در تیپ های مختلف به بازار عرضه می کند.
بهمن دیزل
بهمن دیزل در سال ۱۳۸۲ ار سوی وزیر صنایع وقت در جاده کرج افتتاح گردید. در این شرکت کامیونت های برند ایسوزو را با ظرفیت های ۵، ۶ و ۸ تن تولید می رساند. بعد از چندین سال و موفقیت بهمن دیزل گروه بهمن تصمیم به توسعه این زیر برند گرفت و کارخانه آن را به قزوین انتقال داد. در حال حاضر کشنده امپاور BD500، کامیون فورس، کامیون امپاور BD300 و فورس ۱۲ تن از تولیدات این شرکت هستند.
بی ام کارز
با آزاد شدن واردات خودرو در سال ۱۴۰۳ گروه بهمن برای پوشش این قسمت از بازار این برند را ایجاد کرد است. بی ام کارز محصولاتی از برند های هونگچی، هاوال، بی وای دی، بیستیون و… را به بازار عرضه می کند.
از دیگر برند های وابسته به هلدینگ گروه بهمن می توان به بهمن لیزینگ، سیبا موتور، ایران دو چرخ، طراحی و ساخت قطعات صنایع ایران، شاسی ساز ایران، توسعه قوای محرکه تیوان، خودروسازی اسنا و… اشاره کرد.

گروه بهمن در طول دهه های گذشته همواره تلاش کرده است خود را با شرایط بازار و تحریم ها تطبیق دهد و جایگاه خود را در صنعت ایران حفظ کند. آینده این شرکت، با توجه به ورود برند های جدید و همکاری های بین المللی، می تواند سرنوشت جالبی داشته باشد.